Ga naar de inhoud

Hersteld natuurpark van Jandino op Curaçao krijgt bijzondere vlindertuin

Update:
Jandino Asportaat vlindertuin Natuurpark

Jandino Asporaat bereidt grootschalige uitbreidingen voor zijn natuurpark Hòfi Mango op Curaçao voor. Na de verwoesting is er veel werk verricht om ervoor te zorgen dat het park klaar is voor de heropening in november. Jandino heeft ambitieuze plannen hiervoor.

Verwoestingen na noodweer

In mei van dit jaar trof een verwoestende storm het natuurpark van de populaire cabaretier Jandino Asporaat. Hevige overstromingen richtten aanzienlijke schade aan, met water dat bijna een meter hoog rond de gebouwen stond.

Ooggetuigen zagen complete delen van het park bedekt onder een modderige laag van regenwater, waardoor een gevoel van wanhoop en urgentie ontstond. Jandino keerde met spoed terug naar Curaçao om de schade persoonlijk op te nemen en direct te beginnen met het plannen van de hersteloperaties.

Nationaal Park Jandino Asporaat in Curaçao

Natuurpark Jandino Asporaat curaçao getroffen door overstromingen

Nationaal Park Hofi Mango, een droomproject van Jandino Asporaat, werd geconfronteerd met de verwoestende gevolgen van doorgebroken dammen door zware regenval in de nacht van 3 op 4 mei dit jaar.

Lokale media melden uitgebreide schade in Bándabou, met huizen en infrastructuur die ernstig zijn beschadigd door het overstromingswater.

Lees het hele artikel over de verwoesting van het natuurpark.

Herinnering aan het verleden

Hòfi Mango, een prachtig natuurpark van 24 hectare, kwam in 2021 onder het beheer van Asporaat. De bekendheid van het park groeide snel na de renovatie en openstelling voor het publiek. Bezoekers beschrijven het als een oase van rust, waar de natuurlijke flora en fauna van Curaçao op hun mooist worden getoond. De afgelopen jaren heeft het park zich ontwikkeld tot een belangrijk centrum voor ecotoerisme op het eiland.

Jandino’s ambitieuze plannen

Ondanks de desastreuze gevolgen van het noodweer geeft Asporaat aan dat hij niet alleen herstelt, maar ook wil uitbreiden.

Vlindertuin

De toevoeging van een vlindertuin markeert een nieuwe fase voor het natuurpark. Dit gedeelte zal een diverse collectie van lokale en exotische soorten huisvesten en biedt bezoekers de unieke kans om deze sierlijke wezens van dichtbij te beleven.

“Na december beginnen we met het toevoegen van een nieuw gedeelte, namelijk een vlindertuin,” vertelt de cabaretier enthousiast.

Hij heeft geen moment getwijfeld aan het doorzetten van zijn plannen en ziet de uitbreiding als een manier om iets nog mooiers en betekenisvollers te creëren dan voorheen.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Lees ook: vlinders naar je tuin lokken.

Voorbereiding op de toekomst

Terwijl het team de handen ineen slaat om herstelwerkzaamheden uit te voeren, lopen ook de voorbereidingen voor de vlindertuin op volle toeren. “We zijn nu aan het planten, maar gaan gewoon door met investeren,” benadrukt Asporaat.

Dit toont niet alleen zijn vastberadenheid aan om het park weer in zijn oude glorie te herstellen, maar ook zijn verlangen om iets nieuws toe te voegen dat tot de verbeelding spreekt.

De heropening van Hòfi Mango is gepland op 11 november, een datum die ongetwijfeld gepaard zal gaan met vreugde en optimisme voor zowel lokale bewoners als toeristen.

De impact van vlindertuinen op ecotoerisme

De introductie van een vlindertuin in Hòfi Mango is niet alleen een toevoeging aan de biodiversiteit van het park, maar het brengt ook unieke ecotoeristische kansen met zich mee. Vlindertuinen zijn wereldwijd erkend als belangrijke trekpleisters voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in natuur en educatie. Ze bieden een leerzame ervaring over het leven van vlinders en hun rol in ecosystemen.

Voor Hòfi Mango kan deze nieuwe afdeling fungeren als een educatieve hub, waar bezoekers meer te weten kunnen komen over behoud van soorten en de impact van ecologie op het milieu. Asporaat’s besluit om een vlindertuin te openen kan de positie van zijn park versterken als een toonaangevende bestemming voor ecotoerisme op Curaçao.

Jandino’s invloed op lokale gemeenschap

Jandino Asporaat heeft met zijn investeringen in Hòfi Mango niet alleen bijgedragen aan natuurbehoud maar ook aan de lokale economie van Curaçao.

De wederopbouw van het park en de ambitieuze uitbreiding ervan met een vlindertuin brengen nieuwe werkgelegenheid en ontwikkelingskansen met zich mee voor de gemeenschap. Asporaat werkt nauw samen met lokale organisaties en gemeenschapsleiders om ervoor te zorgen dat de voordelen van het park zowel economische groei als milieuvriendelijkheid bevorderen.

Zijn inzet laat zien hoe publieke figuren met hun projecten positieve veranderingen in hun geboorteland kunnen aansturen, en benadrukt de wederzijdse voordelen van het combineren van natuurbehoud en economische ontwikkeling.

Bronnen:

Shownieuws, msn I Hoofdfoto: Canva

Meer over: