Ga naar de inhoud

2024 is het ‘Jaar van de hermelijn’: kom ook in actie

Jaar van de Hermelijn

De foto van de dode ingevroren Hermelijn onder natuurijs was hét nieuws deze maand. Een passant die in Polder den Hoek, een natuurgebied in Zuid-Holland, wandelde trof het langwerpige beestje aan en legde het trieste tafereel vast. De kleine marterachtige in zijn prachtige wintervacht is postuum boegbeeld van een landelijke campagne van de Zoogdiervereniging. Lees hier waarom.

Foto van ingevroren hermelijn gaat viraal in binnen en buitenland

Het gaat niet goed met de hermelijn in Nederland

Dit kleine zoogdiertje ging kopje onder, maar hopelijk niet voor niets. De marterachtige heeft ongewild zijn soortgenoten in de schijnwerpers gezet. En maar goed ook. Het gaat namelijk helemaal niet goed met de hermelijn.

De kleinste marterachtige zag je vroeger voorbijschieten in weilanden, duinen of het bos. Maar weinig Nederlanders zien de hermelijn in levenden lijve. Dit komt door hun onzichtbaarheid overdag en hun bliksemsnelle bewegingen. En omdat we ze zo weinig zien leek het ‘uit het oog, uit het hart’.

Zoogdiervereniging

En toch is deze kleine marterachtige wel een echt oer-Hollands dier. Maar Het is dan ook slim van de Zoogdiervereniging om 2024 – juist vanwege alle gratis pr door de unieke foto – uit te roepen tot ‘Jaar van de Hermelijn’.

De vereniging doet ook aan jou de dringende oproep op om de charmante, maar bedreigde populatie te helpen.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Zorgwekkende afname van de populatie in Nederland

De hermelijn was ooit alomtegenwoordig in Nederland, maar de laatste jaren getuigen we van een zorgwekkende afname van het aantal hermelijnen, aldus de Zoogdiervereniging. Hoe komt het dat deze behendige jager nu in stilte verdwijnt?

Hoewel hermelijnen sterke roofdieren zijn, worstelen ze door het gebrek aan geschikte leefgebieden. De grootschalige inrichting van het land, met woningbouw, bedrijventerreinen en intensievere landbouw, maakt het voor deze dieren moeilijk om beschutting te vinden.

Hoeveel hermelijnen leven er in Nederland?

Het is moeilijk om exacte aantallen te geven voor het aantal hermelijnen in Nederland, zowel vroeger als nu, vanwege de natuurlijke schuwheid van deze dieren en de uitdagingen bij het volgen van hun populaties. Historisch gezien kwamen hermelijnen vrijwel overal in Nederland voor.

Wat is een hermelijn?

Een hermelijn (Mustela erminea) is een kleine marterachtige. Het is een behendig roofdier en behoort tot de familie van de marterachtigen. Hermelijnen hebben een slank lichaam, korte poten en een lange staart. Ze hebben een witte vacht in de winter, behalve de staartpunt, die zwart blijft, en een bruine vacht in de zomer.

Hermelijnen zijn bekend om hun snelle en wendbare bewegingen. Ze zijn uitstekende jagers en voeden zich met kleine knaagdieren zoals muizen en woelratten, maar ze zijn ook in staat om prooien aan te vallen die groter zijn dan henzelf, zoals konijnen.

Hier is de lijst met 7 marterachtigen die in Nederland voorkomen:

  1. Hermelijn: een kleine marterachtige met een slank lichaam en een witte vacht in de winter, behalve de staartpunt, die zwart blijft.
  2. Wezel: een klein marterachtig roofdier met een slanke gestalte, kort lichaam en korte poten.
  3. Bunzing: een middelgrote marterachtige met een langwerpig lichaam, korte poten en een dichte, bruine vacht.
  4. Visotter: een semi-aquatische marterachtige met een lang lichaam, zwemvliezen en een dichte, waterafstotende vacht.
  5. Boommarter: een marterachtige die voornamelijk in bomen leeft, met een lang lichaam, donkere vacht en een kenmerkende gele keelvlek.
  6. Steenmarter: een marterachtige met een compact lichaam en een gevarieerde vacht, vaak met witte vlekken op de keel en borst.
  7. Europese nerts: een marterachtige met een langwerpig lichaam en een donkere, glanzende vacht.

De hermelijn komt voor in verschillende delen van de wereld, maar gedijt vooral goed in gematigde klimaten van Noord-Amerika, Europa en Azië.

Red de marters, kom op voor hun leefgebied

In het ‘Jaar van de Hermelijn’ zijn allerlei activiteiten om bewustzijn te creëren over hun benarde situatie. Vrijwilligers doen een training om effectief te helpen bij het monitoren van de marter populaties. Lezingen en gesprekken verspreid over het land moet enthousiasme aanwakkeren en mensen bewust maken van wat nodig is om het leefgebied van de het kwetsbare zoogdiertje te behouden.

Word ook beschermer van de hermelijn

Doe ook mee aan de beweging om de hermelijn te redden. De Zoogdiervereniging is dringend op zoek naar vrijwilligers. Neem contact op met de Werkgroep Kleine Marterachtigen via: wkm@zoogdiervereniging.nl

2024 wordt het jaar waarin we samen dit langgerekte diertje beschermen en terug op de Nederlandse kaart zetten. Laten we onze inspanningen bundelen en deze charismatische marter behouden voor de generaties die volgen.

Lukt het je niet om je fysiek in te zetten als vrijwilliger voor de bescherming van dieren? Een gift helpt ook. Jouw bijdrage maakt het verschil!

Ps: Ben je bekend met de rode lijst? Deze flora en fauna zijn zeldzaam of sterven zelfs uit.

Bron: Zoogdiervereniging

Meer over: