Ga naar de inhoud

Herman den Blijker valt 40 kilo af om zoon te zien opgroeien

Herman den Blijker

Sterrenchef Herman den Blijker negeerde jarenlang zijn diabetes. Zijn zoon van 14 vroeg hem of hij zo lang mogelijk wilde leven. Dit raakte hem diep. Den Blijker verloor 40 kilo. De reden? Zijn zoon 40 te zien worden. Hij wil gezonder leven.

Voor hem doet hij het allemaal. De tekst gaat onder de foto verder >>

Jaren van ontkenning

In 1993 begon Herman net met Restaurant De Engel. Hij woog toen 145 kilo. Hij moest vaak naar het toilet, wat waarschijnlijk al een teken was van diabetes. Een test bevestigde de diagnose: zijn bloedwaarde was 25, terwijl die normaal onder de 7 ligt. Herman at veel en dronk zware wijnen, wat zijn gezondheid verder ondermijnde.

Deed niets om gezondheid te verbeteren

Zijn reis naar een gezonder leven begon al in 1993. Met een doktersbriefje in de hand stapte hij het kantoor van de diëtist binnen. Maar hij stond niet open voor de voorgestelde oplossingen, zoals Becel Light en Halvanaise. Zijn reactie was duidelijk: “Leuk dat je hebt gestudeerd. Groetjes hè!”

Achteraf beseft hij dat hij zichzelf voor de gek hield. Hoewel hij medicijnen tegen diabetes slikte, deed hij verder niets om zijn gezondheid te verbeteren. Zijn toestand bleef jarenlang stabiel, maar wel stabiel slecht. Ondanks dat hij zich goed voelde, leefde hij nog altijd met de gedachte dat hij niet ouder zou worden dan 30. Die mindset had een grote invloed op zijn leefstijl.

De omslag

2 jaar geleden stelde Den Blijker zijn zoon een indringende vraag, op de typische Hermans-manier: “Hé vriend, je bent enig kind en je hebt een soort bejaarde als vader, vind je dat niet erg?” Matz antwoordde aanvankelijk dat hij het niet erg vond. Maar de volgende dag kwam hij terug met een opmerking die diep raakte. “Ik vind toch één ding niet heel leuk,” begon hij.

Wat zijn zoon vervolgens zei, sloeg in als een bom: “Als de vader en moeder van mijn vriendjes doodgaan, zijn ze 40 jaar. Ik hoop dat ik 20 ben als jij doodgaat.” Die woorden brachten een schok teweeg. Dit moment werd een wake-up call voor Den Blijker, een katalysator voor verandering en het begin van een reis naar een gezonder en langer leven.

Dit motiveerde Herman om eindelijk serieus op zijn dieet te letten. Hij vermijd nu vet vlees, croissants, dikke wijnen, chocolade, Franse kazen, en zijn geliefde zuurdesembrood met boter. Artsen gaven Herman nieuwe medicijnen. Samen met zijn aanpassingen in voeding, leverde dit de gewenste resultaten op. Zijn bloedwaarden zijn nu normaal en hij voelt zich fit.

Kijk op het verleden

Herman kijkt terug op zijn oude levensstijl met een glimlach. Hij moedigt anderen aan om vooral op hun gezondheid te letten. “Ik heb veel geproefd in mijn leven,” zegt hij. “Maar nu is het belangrijker dat ik er voor mijn zoon ben.”

Bekijk hier een foto van Herman toen zijn zoon Matz pas geboren was. De tekst gaat onder de foto verder >>

Beroemde restaurants

Herman begon zijn carrière met De Engel, dat in 1996 een Michelinster kreeg. Andere bekende restaurants volgden, zoals Zeezout, Foodys, Rosso, Kip, Jachthaven en Las Palmas. Zijn nieuwste restaurant heet Goud, bekend om de uitbundige inrichting.

Het mag duidelijk zijn dat hij een passie voor eten heeft >>

Bron: Rijnmond. Foto: BSR Agency/Gentle Look via Getty Images

Meer over: