Ga naar de inhoud

Wat zijn de lekkerste herfstrecepten? 7 heerlijke gerechten

Herfstrecepten

Als de blaadjes van de bomen vallen krijgen we spontaan trek in lekkere herfstrecepten. Deze herfst zet je in een handomdraai een heerlijke pompoensoep, rodekoolstamppot of paddenstoelenquiche op tafel.

Dit zijn de lekkerste recepten in de herfstperiode: eet smakelijk! 

Proef de herfst met deze 7 originele herfstrecepten

1. De klassieke pompoensoep 

Er gaat geen herfst voorbij zonder pompoensoep. Deze vegetarische klassieker is extra lekker met een lepeltje crème fraîche erop voor een romig effect. Heb je weinig tijd? Geen probleem, binnen 20 minuten staat dit herfstgerecht op tafel. 

Ingrediënten voor 2 personen 

  • 750 gram flespompoen
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 125 gram winterpeen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 gedroogd laurierblad
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 500 ml water
  • 1 theelepel tabasco
  • 75 gram crème fraîche
  • 50 gram pijnboompitten of een handje ongezouten nootjes 
  • Tablet bouillon 

Het recept 

Halveer de pompoen en verwijder alle zaden en binnenkant. Snijd het vruchtvlees, de winterpeen, de uien en knoflook in stukken. Verhit olie in een grote soeppan. Voeg de pompoen, knoflook, ui en winterpeen toe en bak dit 5 minuten. Roer regelmatig, voeg de laurierblaadjes en komijn toe en bak dit één minuut mee. Voeg dan het bouillontablet en het water toe en breng het aan de kook. Laat dit een half uur koken. Daarna is het tijd om de soep te pureren met een staafmixer. Breng tot slot de soep op smaak met de tabasco, peper en zout. Verdeel het over diepe borden en schep er nog een lepel crème fraîche in en garneer het met pijnboompitjes of wat ongezouten nootjes. Eet smakelijk! 

2. Een van onze favoriete herfstrecepten: Preischotel met zalm 

Ovenschotels zijn heerlijk, met name als het wat kouder is. Wanneer het gerecht staat te garen in de oven, vult je huis zich langzaam met een heerlijke geur. Wat dacht je van een ovenschotel van laagjes aardappel, prei en zalm in een romige saus gegratineerd met kaas? Een fijne herfstklassieker. 

Ingrediënten voor 2 personen 

  • 250 gram prei
  • 125 gram crème fraîche
  • 1.5 middelgrote eieren of 2 kleine eieren 
  • 1 theelepel mosterd
  • 400 gram aardappelschijfjes
  • 200 gram zalmfilet
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel peterselie
  • 150 gram geraspte kaas 

Het recept 

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Kook de aardappelschijfjes 5 minuten lang. Bak ondertussen de prei in een pan met wat olijfolie, totdat hij wat zachter begint te worden. Klop in een aparte kom de crème fraîche, mosterd, eieren en peterselie door elkaar. Voeg een snufje peper en zout toe. Snijd vervolgens de zalm in dunne plakjes. Leg de helft van de aardappelschijfjes in een ingevette ovenschaal en strooi hier een beetje peper en zout overheen. Leg dan de zalm in de schaal, daarna de prei. Giet hier de helft van het mengsel overheen en dek het af met de rest van de aardappelschijfjes. Giet tot slot de rest van het mengsel eroverheen en bestrooi het met een flinke laag geraspte kaas. Na 30 minuten in de oven is dit smaakvolle ovengerecht klaar.   

3. Hartige taart met paddenstoelen

Paddenstoelen kunnen ook niet ontbreken in een klassiek herfstrecept. Deze hartige taart is als lunch, voor- of bijgerecht te serveren.

Ingrediënten voor een hartige taart voor 3 tot 4 personen

  • 5 vellen bladerdeeg
  • 300 gram paddenstoelen
  • 125 gram ricotta
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • Tijm
  • 125 gram geraspte kaas
  • Taartvorm 

Het recept 

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Vet de taartvorm in en bekleed het met bladerdeeg. Maak wat gaatjes in de bodem met een vork. Snijd de ui en knoflook fijn en fruit dit met wat olie in de pan. Snij de paddenstoelen in stukjes en bak deze 2 minuten mee. Voeg wat peper, zout en tijm toe naar smaak. Besmeer de bodem van de quiche met een laag ricotta en verdeel hierop het mengsel. Maak het af met een laagje kaas en bak het 25 minuten in de oven.   

4. Rodekoolstamppot 

Boerenkool, hutspot en andijviestamppot ken je waarschijnlijk al. Heb je ooit een rodekoolstamppot geproefd? Makkelijk om te maken en heerlijk om te serveren met een gehaktbal.

Ingrediënten voor 2 personen 

  • Een halve kilo aardappelen
  • Eetlepel roomboter
  • Scheutje halfvolle melk
  • Eetlepel nootmuskaat 
  • 10 gram peterselie
  • 350 gram rode kool 

Het recept 

Kook de aardappels met een snufje zout 20 minuten en bereid ondertussen de rodekool volgens zijn recept. Giet dit af, stamp de aardappels fijn en maak er met de boter en melk een smeuïge puree van. Breng dit op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Roer vervolgens de peterselie en rode kool door de puree en klaar ben je.   

5. Paddenstoelenrisotto met pancetta

Een heerlijke smeuïge risotto met paddenstoelen en pancetta erin. Loopt het water jou al in de mond? Bekijk hier hoe je het klaarmaakt!

Ingrediënten voor 4 personen 

  • 160 gram pancetta
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • 800 gram kastanjechampignons
  • 1 tablet paddenstoelenbouillon 
  • 2 eetlepels gedroogde paddenstoelen
  • 700 ml kokend water
  • 250 g risottorijst
  • 200 g crème fraîche
  • 8 g verse peterselie
  • 50 g Parmigiano Reggiano-poeder

Het recept 

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Snijd de pancetta in kleine stukjes en bak de pancetta 3 minuten met wat boter in een grote pan. Voeg de gehalveerde champignons toe en bak dit 5 minuten. Doe de bouillontabletten en de gedroogde paddenstoelen met het kokende water in een kom. Voeg de risotto toe en bak dit 3 minuten op laag vuur. Verdeel tot slot het mengsel over de ovenschaal en schenk het bouillonmengsel erbij en roer dit door. Zet het in de oven en haal het er na een half uurtje weer uit. Roer dan nu de crème fraîche door het gerecht en zet hem nog voor 5 minuten terug in de oven. Meng daarna de kaas en driekwart van de peterselie door het gerecht en bestrooi het daarna met de rest van de peterselie. Super lekker!

6. Een van onze favoriete herfstrecepten: pompoenrisotto met salieboter

Je kunt nooit genoeg krijgen van risotto. Een romige en hartverwarmende traktatie, deze pompoenrisotto met salieboter is een echte herfstfavoriet. De zoete smaak van de pompoen komt perfect samen met de aardse tonen van salie, terwijl de romige textuur van de risotto voor een ultiem geheel zorgt.

Ingrediënten:

  • 200 g risottorijst
  • 300 g pompoen, in blokjes
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 750 ml groentebouillon
  • 50 g boter
  • Een paar salieblaadjes
  • Parmezaanse kaas, geraspt
  • Zout en peper naar smaak

Recept:

  1. Verhit een beetje boter in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  2. Voeg de risottorijst toe en roer tot de korrels glazig zijn.
  3. Voeg geleidelijk warme groentebouillon toe, steeds een soeplepel tegelijk, terwijl je regelmatig roert tot de rijst gaar is.
  4. Kook ondertussen de pompoenblokjes tot ze zacht zijn.
  5. Verhit de rest van de boter in een andere pan, voeg de salieblaadjes toe en bak tot ze knapperig zijn.
  6. Meng de gekookte pompoen door de risotto en breng op smaak met zout en peper.
  7. Serveer de pompoenrisotto met de salieboter en bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas.

7. Gevulde portobello champignons met herfstige vulling

Deze gevulde portobello champignons zijn een smaakvolle en vullende traktatie. De aardse smaak van de champignons komt prachtig samen met de rijke herfstige vulling van quinoa, noten en kruiden.

Ingrediënten:

  • 4 grote portobello champignons
  • 1/2 kopje quinoa
  • 1 kopje groentebouillon
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1/4 kopje gehakte gemengde noten (walnoten, amandelen, pecannoten)
  • Verse kruiden zoals tijm, rozemarijn en peterselie, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie

Recept:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Kook de quinoa in groentebouillon volgens de instructies op de verpakking.
  3. Verwijder de stelen van de champignons en borstel ze schoon.
  4. Verhit wat olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook.
  5. Voeg de gehakte champignonstelen, noten en verse kruiden toe. Bak tot alles zacht is.
  6. Meng de gebakken ingrediënten door de gekookte quinoa en breng op smaak met zout en peper.
  7. Vul de portobello champignons royaal met het quinoamengsel.
  8. Plaats de gevulde champignons op een bakplaat en bak ze ongeveer 15-20 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze zacht zijn.
  9. Serveer de gevulde portobello champignons als heerlijk herfstig hoofdgerecht.

Meer over: