Ga naar de inhoud

Herfstdip? Zó kom jij de donkere dagen beter door

Update:
Herfstdip voorkomen

Het is donkerder en kouder buiten. Dan ligt een herfstdip al snel op de loer. Wat is een herfstdip en hoe kun je deze voorkomen? Wij leggen het je uit en geven je 7 handige tips om een herfstdip te voorkomen.

7 tips om een herfstdip te voorkomen

Je gaat er minder op uit en brengt meer tijd binnen door. Misschien zit je ook veel meer op de bank. Niet gek dat een herfstdip dan al snel op de loer ligt. Met onze tips kun je zo’n (lichte) depressie voorkomen óf verhelpen. Want het zou zonde zijn als je door de herfstdip niet van dit prachtige seizoen kunt genieten.

Oorzaken van een herfstdip of winterdepressie

Hoe komt het dat vele mensen zich depressiever voelen bij slecht weer? Ongeveer 1 op de 10 Nederlanders heeft in het najaar last van een herfstdip. Het is helemaal niet gek als jij er ook last van hebt.

De oorzaak van zo’n dip heeft volgens onderzoekers hoogstwaarschijnlijk te maken met de verandering van het licht. Hierdoor raakt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine ontregeld. Omdat je dit hormoon nodig hebt voor een regelmatig slaapritme en een goed humeur, kan dit de oorzaak zijn van jouw herfstdip. 

Een herfstdip herkennen

Een herfstdip herkennen kan lastig zijn. Je kan namelijk last hebben van somberheid of je hebt een serieuzere depressie. Er zijn een aantal signalen om op te letten:

  • Je voelt je moe
  • Je bent lusteloos
  • je hebt hebt last van vreetbuien
  • je voelt je somber en/of chagrijnig
  • Hoeveel je ook slaapt of uitrust, de moeheid lijkt maar niet weg te gaan

Herken je jezelf in de bovenstaande punten? Dan heb je misschien last van een (beginnende) herfstdip. Kom dan wel in actie om een echte serieuze winterdepressie te voorkomen. Hoe eerder je uit de dip komt, hoe beter. Onderstaande tips helpen je daarbij.

Zorgwekkende cijfers zijn onlangs bekend gemaakt: Bijna helft van Nederlanders ervaart angst of depressie. Des te belangrijker is het om een beginnende dip snel de kop in te drukken, met deze 7 tips:

1. Omarm het daglicht

Een herfstdip komt vooral voort uit een gebrek aan daglicht. Zorg er daarom voor dat wanneer het wél licht is, je zoveel mogelijk daglicht meepakt. Maak tijdens de lunchpauze een wandeling en zit overdag bij het raam. Voel je je vooral somber tijdens donkere dagen? Dan kan lichttherapie ook een oplossing zijn.

TIP: het effect van daglicht.

2. Zorg voor gezonde snacks in huis

Het verstoorde ritme van ons lichaam zorgt ervoor dat je meer zin hebt in eten. Als je het moeilijk vindt om de verleiding om te snacken te weerstaan, zorg er dan in ieder geval voor dat je genoeg gezonde snacks in huis hebt. Denk hierbij aan fruit, rauwkost en noten.

Bekijk hier de uitzending van Omroep Flevoland met meer tips over voeding die een herfstdip helpen voorkomen, lees daarna verder >>

3. Beweeg genoeg

Bewegen maakt gelukkig, je maakt dan namelijk het gelukshormoon dopamine aan. Sporten is daarom hét medicijn tegen stress en lusteloosheid. Maak iedere dag een wandeling. Doe wat oefeningen. Of breng een bezoek aan de sportschool.

Is sporten in een sportschool niet jouw ding? Met Fit at Home van Antje Monteiro beweeg je lekker vanuit je eigen huis. Een lekkere herfst fietsroute is natuurlijk ook een leuke optie.

4. Blijf leuke dingen doen

Je hebt op natte, koude dagen waarschijnlijk weinig zin om eropuit te gaan. Toch kun je dit beter wel doen om te voorkomen dat de eenzaamheid erin sluipt. Als je leuke plannen maakt, heb je ook iets om naar uit te kijken. Denk aan een avondje lekker bijkletsen met vriendinnen, een mooie plek of gelegenheid bezoeken, naar de vlooienmarkt of een leuke filmavond.

5. Houdt een ritme vast

Hoe verleidelijk het ook is om tot 11 uur ’s ochtends in je bed te blijven liggen, je doet je lichaam er geen plezier mee. Ook door eventueel thuiswerken kan het lastig zijn een ritme vast te houden.

TIP: Hoe ‘normaler’ je blijft leven, hoe makkelijker het voor je lichaam is om zich aan te passen aan het nieuwe seizoen.

6. Eet op tijd

Door de verschuiving in lichturen kan het zijn dat je de neiging krijgt om op andere tijden te gaan eten. Je gaat later ontbijten (wanneer het licht is). Hierdoor ga je ook later lunchen en dineren. Dit kan je beter niet doen: hoe later je ’s avonds eet, hoe meer je maag en darmen ’s nachts aan het werk moeten, hoe minder goed je tot rust komt tijdens je slaap.

7. Geniet van de herfst

Het is altijd een beetje balen wanneer de warme zomer voorbij is en we weer moeten wennen aan regen, kou en donkere dagen. En toch is dat is niet alles wat het najaar je biedt: er zitten zoveel mooie kanten aan dit seizoen: het is gezellig, want iedereen is meer thuis.

De natuur is prachtig, met de vele herfstkleuren, paddenstoelen en herfstige geur. Je kan weer pepernoten vinden in de supermarkten en weer ongegeneerd warme chocolademelk met slagroom bestellen op een (verwarmd) terras. En je hebt een mooie smoes om te gaan shoppen voor de nieuwe herfstmode.

Tips: helemaal herfstklaar zijn!

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij tekenen van een echte depressie altijd een arts.

Meer over: