Ga naar de inhoud

Let op herfstbladeren: zo voorkom je schade aan je glimmende auto

Update:
herfstblad

Elk jaargetij kent zijn charmes en ongemakken. Zo ook de herfst: koele temperaturen, indrukwekkende kleuren, heerlijke geuren, maar ook herfstbladeren. Net als de vogelpoep die de zon ’s zomers je autolak in etst, zijn ze funest voor je wagen.

Zuur en hars in herfstbladeren vooroorzaken schade

Herfstbladeren wil je zo snel mogelijk van je auto verwijderen omdat de zuren en hars die de bladeren bevatten, schade aanrichten. Zuur en hars zitten van nature in bladeren van bomen en dringen snel je autolak binnen. Je ziet dat ook in je tuin gebeuren. Als op de tegels lang bladeren hebben gelegen, dan blijven de afdrukken vaak zichtbaar achter.

Zo verwijder je herfstbladeren schadevrij

Het is verstandig om zo snel mogelijk de herfstbladeren van je auto te halen. Let op deze tips:

  • Verwijder ze met je handen als het er maar een paar zijn.
  • Zijn het er meer, laat handen dan in je zak en laat borstels achterwege, want de kans dat je daarmee krassen veroorzaakt, is groot. 
  • Ook grof geschut als een bladblazer is af te raden. 
  • Met water de bladeren verwijderen kan ook, zorg er wel voor dat je de herfstbladeren niet over de volledige lengte van je auto spoelt. 
  • Zitten de bladeren vastgeplakt, wees dan voorzichtig. Het beste is om ze los te weken met lauwwarm water. Nog beter is het om daar gelijk wat autoshampoo bij te doen. 

Lees ook: Vogelpoep verwijderen en voorkomen doe je zo.

Poets afdruk herfstbladeren weg met autoshampoo

Zie je dat herfstbladeren sporen achterlaten in de glimmende autolak? Maak je geen zorgen, een wasbeurt is meestal afdoende om bladafdrukken te verwijderen. Gebruik hiervoor autoshampoo, geen afwasmiddel. Dat laatste is te agressief. Autoshampoo bevat speciale bestanddelen die krassen voorkomen.  

Zorg wel dat je eerst je auto goed afspoelt. Blijven na de wasbeurt toch afdrukken of hars achter, dan heb je daar speciale middelen voor. 

Herfstbladeren veroorzaken irritant geritsel

Je wilt herfstbladeren ook snel van je auto af hebben omdat de kans bestaat dat de waterafvoerkanalen verstopt raken of stukjes bladen gaan ritselen in het ventilatiesysteem, een hoogst irritant geluid. Dit gebeurt vooral bij cabrio’s en auto’s met schuifdaken. 

Voorkom schade, breng goede coating aan

Preventie is altijd het beste voor je autolak. Als je de lak in een goede coating zet, krijgen bladzuur en hars geen kans om te hechten. Denk aan een glascoating, maar ook een waxlaag is al beter dan niets. Twijfel je aan je handigheid, of vind je het allemaal te veel gedoe dan is het raadzaam om deze klus uit te besteden. Of volg een cursus om te leren hoe je zelf je auto schadevrij oppoetst.

Lees verder onder de video >>>

Mijd de kastanjeboom

Een laatste herfsttip: mijd kastanjebomen in dit jaargetij. De noten zijn leuk voor kinderen om mee te spelen maar als je je auto eronder parkeert, kun je er gif op innemen dat de vallende kastanjes schade veroorzaken.

Bron: Topgear. Foto Timothy Messick (Canva)

Meer over: