Ga naar de inhoud

Help ik heb een dier aangereden? Wat moet ik regelen?

aanrijden dier Bron: © Canva 

Het kan iedereen overkomen: je rijdt in het donker over een rustige weg en plotseling steekt een dier over. De impact is onvermijdelijk. Je rijdt het dier aan. Help wat nu, moet je nu stoppen of doorrijden? Welke regels gelden er eigenlijk en wat zijn de consequenties als je doorrijdt?

Volg deze stappen om de situatie correct af te handelen:

Wat te doen direct na een aanrijding met een dier?

Wanneer je een dier aanrijdt, is het belangrijk om altijd kalm te blijven en de juiste stappen te volgen:

  1. Zet je voertuig veilig stil.
  2. Stop zo snel mogelijk op een veilige plek, zonder jezelf of anderen in gevaar te brengen.
  3. Schakel vervolgens je alarmlichten in. Dit waarschuwt andere weggebruikers en vermindert het risico op verdere ongevallen.

Controleer daarna meteen of het dier nog leeft. Houd hierbij wel nog voldoende afstand, vooral als het een groot of wild dier is. Bel de juiste instanties – Dit hangt af van het type dier:

  • Is het slachtoffer een huisdier. Hond of kat: bel de dierenambulance of de politie.
  • Rij je een wild dier aan, bijvoorbeeld een hert, vos of everzwijn: bel de politie via 112 of 144 (dierenhulp).
  • Maak indien mogelijk foto’s van het aangereden dier. Dit kan nuttig zijn voor verzekeringsdoeleinden en, mocht je schade hebben aan je voertuig, het rapporteren van de aanrijding.
  • Blijf ter plaatse tot hulp arriveert. In sommige gevallen kan doorrijden zonder melding strafbaar zijn.

Een gewond dier achterlaten kan ethisch onverantwoord voelen. Kies er daarom bij voorkeur voor om het dier eervol te bergen. Draag wel handschoenen als je het dier aanraakt om jezelf te beschermen tegen ziektes. Gebruik een oude doek, nooddeken, kartonnen doos of jas om het dier vast te pakken en verplaats het indien mogelijk naar een veilige plek.


Welke dieren moet je melden bij een aanrijding?

In Nederland geldt een meldplicht voor het aanrijden van bepaalde dieren, met name:

  • Grote wilde dieren, zoals herten, zwijnen en reeën.
  • Huisdieren, zoals honden en katten.
  • Landbouwdieren, zoals koeien, paarden, schapen en geiten.

Kleine dieren die gewond zijn

De kleine dieren, zoals vogels of egels kun je voorzichtig van de rijweg halen en in een nabijgelegen groenstrook leggen. Voor deze kleine dieren geldt geen meldplicht. Soms is het wel wenselijk om de dierenambulance in te lichten, bijvoorbeeld als het dier nog leeft. De dierenambulance kan het dier behandelen of meenemen voor observatie.

Is doorrijden na het aanrijden van een dier strafbaar?

Een veelgestelde Goeievraag is of het doorrijden na een aanrijding met een groot dier kan worden bestraft als ‘doorrijden na een aanrijding’ zoals bij menselijk letsel.

De wet stelt dat bij het aanrijden van huisdieren en landbouwdieren de bestuurder wettelijk verplicht is te stoppen en de eigenaar of politie te waarschuwen. Doorrijden kan in sommige gevallen strafbaar zijn. Of je verplicht bent het te melden hangt af van de provincie waarin je op dat moment rijdt.

Krijg je een boete als je doorrijdt na een aanrijding?

  • Afhankelijk van het dier en de omstandigheden kan het doorrijden leiden tot een boete wanneer de aanrijding niet is gemeld.
  • Bij schade aan een eigendom, zoals een loslopende hond, kan het gebeuren dat je als eigenaar van de hond aansprakelijk bent.

Verzekering en schadevergoeding bij een aanrijding met een dier

Voor de schade aan je voertuig door een aanrijding met een dier, krijg je via de autoverzekering meestal een vergoeding, afhankelijk van het type polis:

  • WA-verzekering: dekt alleen schade aan derden, niet aan je eigen auto.
  • Beperkt casco (WA+ verzekering): dekt schade door aanrijding met dieren.
  • Allrisk-verzekering: dekt alle schade, inclusief door eigen schuld.

Het is verstandig om de verzekeraar zo snel mogelijk op de hoogte te brengen en foto’s van de schade te maken als bewijsmateriaal.

Hoe kun je een aanrijding met een dier voorkomen?

Hoewel je niet alle aanrijdingen met een dier kan voorkomen zijn er toch een aantal dingen om vooraf rekening mee te houden.

  • Zo pas je je snelheid aan in gebieden met wildwaarschuwingsborden. Vooral in bosrijke gebieden en open velden.
  • Gebruik groot licht waar mogelijk en zonder tegenliggers te verblinden. Dit helpt je om dieren eerder te zien. En zij zien jou ook eerder aankomen.
  • Let extra goed op reflecterende ogen. Dit kan een teken zijn dat een dier vlak langs, of op de weg staat. Toeter en dim je lichten bij naderend wild. Dit kan dieren waarschuwen en afschrikken.
  • Met name bij zonsopgang en -ondergang zijn dieren actiever. Rij daarom ten alle tijden defensief en wees voorbereid op plotseling overstekende dieren.

Lees ook: Katten onder de motorkap: pas op in de winter en bescherm ze.

Stop uit ethische oogpunt

Als je een aangereden dier ziet, ook al heb je het niet zelf aangereden, is het verstandig om te stoppen als dit veilig kan. Controleer of het dier nog leeft en bel de juiste instanties, zoals 144 (dierenhulp) of de dierenambulance.

Verplaats het dier alleen als dit geen gevaar oplevert en gebruik handschoenen om besmetting te voorkomen. Bij grote of gewonde dieren is het verstandig om te wachten op hulp. Hoewel je niet wettelijk verplicht bent om te stoppen, is het uit ethisch oogpunt en voor de verkeersveiligheid aan te raden om actie te ondernemen.

Bronnen:

ANWB I Foto: Canva

Meer over:

Reacties zijn gesloten.