Ga naar de inhoud

Helft skigebieden gedoemd te verdwijnen, groen wordt het nieuwe wit 

Skigebieden

Het lijkt erop dat wintersporters hun ski’s en skischoenen aan de wilgen kunnen hangen. Want het is gedaan met het massaal vrolijk jodelend de Alpenwei afglijden. Afgaande op onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change wordt in de winter groen het nieuwe wit in de bergen. 

Protesten tegen kunstsneeuw

Klimaatverandering zorgt ervoor dat in de helft van de Europese skigebieden sneeuwtekorten ontstaan. Wil je de komende jaren nog op skivakantie dan wordt het dringen op de skipiste. En kunstsneeuw dan? Dat biedt geen soelaas. Daar is namelijk veel water en elektriciteit voor nodig en veroorzaakt de nodige CO2-uitstoot. Milieuorganisaties stellen zich al in rijen op om tegen de kunstmatige sneeuw te protesteren. Daar zullen dus geen lawines door ontstaan.

Inkomstenbronnen verdampen als sneeuw voor de zon

Wetenschappers voorspellen dat voor ongeveer 53 procent van de skigebieden in Europa een ‘zeer hoog risico op onvoldoende sneeuw’ dreigt bij een temperatuurstijging van 2 graden. Bij een stijging van 4 graden ziet 98 procent van alle skigebieden er ’s winters groen uit. Zelfs met gebruik van kunstsneeuw zou meer dan een kwart van de skigebieden te kampen hebben met sneeuwtekort. 

Inkomstenbronnen verdampen als sneeuw voor de zon

Een somber toekomstbeeld doemt daarmee op voor skilanden als Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk waar veel mensen afhankelijk zijn van de wintersporters. Veel inkomstenbronnen verdampen als sneeuw voor de zon. Het afgelopen wintersportseizoen kan worden beschouwd als en voorbode. De Alpen kleurden groen met veel regen in plaats van met sneeuw. De Verenigde Naties waarschuwden skioorden op hoogtes van 1200 meter al in 2003 voor ‘slechte economische tijden’ door klimaatverandering.

Berglandschap ontsierende skiliften

In de wintersportgebieden moet nagedacht worden over hoe in te nabije toekomst om te gaan met het berglandschap. Wat te doen met de talloze skiliften die volgens velen het berglandschap ontsieren? ’s Zomers worden de liften gebruikt voor andere vormen van recreatie zoals wandelen en fietsen. 

“Dat kan ook in de winter maar typische wintersportgebieden worden nu al door zomertoeristen gemeden vanwege de landschap vervuilende skiliften”, zegt Paul Peeter lector duurzaam toerisme onderwijst aan de Breda University. Herinrichting en hergebruik van de Alpenweides is aan de orde. 

Alleen nog maar wandelen en mountainbiken

Niet alleen de skigebieden moeten zich aan passen, ook de wintersporters. We gaan volgens Peeters straks niet meer ‘op wintersport’, maar ‘op vakantie in de bergen’. Daarbij zou het mooi meegenomen zijn als we een besneeuwde berg mee kunnen pikken.

De Nederlandse Skivereniging ziet de ontwikkeling met lede ogen aan. Ze ziet skigebieden veranderen in berggebieden waar alleen nog maar wordt gemountainbiket en gewandeld. Directeur Arjen de Graaf denkt dat alleen de echte skiliefhebbers, de sportieve skiërs overblijven. Een ding is zeker, wil je de komende jaren nog op skivakantie dan wordt het dringen op de skipiste.

Bronnen: NOS, RTL Nieuws

Meer over: