Het is officieel nog winter, maar de hazen zijn al in de ban van de lente. Ze brengen ons het goede nieuws met ‘rammelen’. Dit betekent tegelijkertijd ook de geboorte van de jonge hazen. Kom je een zielig jong dier tegen in zijn uppie? Laat het met rust of neem de juiste maatregelen. Lees hier waar je op moet letten bij nood.
Dierenbescherming waarschuwt: laat jonge hazen met rust
Jaarlijks ontvangt de Dierenbescherming meldingen van mensen die een eenzaam haasje aantreffen. Vaak pakken ze dat beestje dan op om ze te troosten en bij de opvang af te zetten. Een goedbedoeld gebaar, alleen is dit niet wat je moet doen met het wilde diertje. Het is van groot belang om jonge hazen in de meeste gevallen met rust te laten. Laat ze liggen!
Als je ze wel oppakt, is de kans op overleving van de dieren namelijk veel kleiner dan wanneer ze in het veld laat liggen. Grote kans dat moeder gewoon in de buurt is.
Hazen maken een leger in een ondiepe kuil
In tegenstelling tot konijnen graven hazen geen holen voor een nest, maar een ondiepe kuil. Dit heet een leger. Soms werpt de moeder slechts 1 jong en soms zijn het er meer. Ze kan tot wel 5 jongen krijgen.
Als moeder haas dan op zoek gaat naar voedsel voor zichzelf, gaan de jongen soms op verkenning uit. Ze drukken zich dan laag tegen de grond en vallen nauwelijks op tussen het gras.
Bij zonsondergang verzamelt de familie zich dan weer bij het leger, waar de jongen zogen bij hun moeder. Dit lijkt riskant, maar het is juist de overlevingsstrategie van het hazengezin. Als er 1 aanval plaatsvindt, komt maar 1 jong en niet het hele nest in gevaar.
Wat is rammelen van hazen?
Hazen rammelen tijdens hun voortplantingsseizoen. Dat begint rond de kortste dag van het jaar en bereikt zijn hoogtepunt tussen februari en mei. Dit is de periode waarin mannelijke hazen actief op zoek gaan naar vrouwtjes voor de voortplanting.
De tekst gaat verder onder de afbeelding >>
Dit zogeheten rammelen omvat vaak het rennen, springen en stampen met de voorpoten op de grond. Deze activiteiten hebben als doel om rivalen af te schrikken en de aandacht van vrouwtjes te trekken. Het speelt een cruciale rol bij het voortbestaan van de soort.
Waarom rennen hazen achter elkaar aan?
Het rennen en elkaar achtervolgen is een vorm van concurrentie waarbij mannetjes proberen rivalen weg te jagen en zichzelf te profileren als geschikte partners voor het vrouwtje dat ze op het oog hebben.
Door achter elkaar aan te rennen, proberen ze hun dominantie te tonen en de concurrentie uit te schakelen. Dit gedrag kan intens zijn en gaat vaak gepaard met sprinten, springen en wendingen maken. Het uiteindelijke doel is om de concurrentie te verslaan en de kans te krijgen om met het vrouwtje te paren.
Wat moet ik doen als ik een haasje alleen tegenkom?
Als je een jonge haas tegenkomt tijdens een fietsroute of wandelroute, maak je dan geen zorgen. Moeder haas is in de meest gevallen gewoon in de buurt. Twijfel je toch? Ziet het haasje er gewond uit of is er duidelijk iets mis? Raak het haasje dan nog steeds niet aan met je blote handen en bel het landelijke meldnummer voor dieren in nood: 144, of neem contact op met je lokale dierenambulance.
In deze gevallen breng je een haas wel naar de dierenopvang:
- De haas is gewond.
- De haas is aangereden.
- De moederhaas is dood.
- De volwassen haas rent niet weg.
Vroege vogels brengt het rammelen hier goed in beeld, en lees hieronder verder >>
Hoe breng ik een haas veilig naar de dierenopvang?
- Plaats het dier voorzichtig in een doos of kattenmandje, voorzien van een handdoek of krant.
- Vermijd direct contact met het dier, zelfs als het koud aanvoelt, om stress te minimaliseren.
- Bied het dier geen voedsel of water aan, omdat de stressrespons resulteren in een verminderde eetlust en drinkgedrag.
- Gebruik geen druppels water in de bek, aangezien dit een longontsteking kan veroorzaken.
- Breng de haas zo snel mogelijk naar een opvangcentrum of laat het oppakken van de haas over aan de dierenambulance.
De natuur komt langzaam weer uit de winterslaap en ook de padden gaan weer op trek. In deze blog lees je hier alles over: De paddentrek gaat weer beginnen.
Bron: Dierenbescherming.