
De Nationale Hartfalenweek is begonnen. Een week lang vragen ziekenhuizen, huisartsen en de Hartstichting aandacht voor een stille maar dodelijke aandoening: hartfalen. Misschien denk je: dat dit iets is voor oudere mensen, of dat het jou niet zal raken. Maar in Nederland leven meer dan 244.000 mensen met hartfalen. En dit aantal neemt de komende jaren waarschijnlijk flink toe?
Wat is hartfalen precies?
Als je hartfalen hebt, betekent dit niet dat je hart het helemaal niet meer doet, maar dat het niet meer goed genoeg pompt. Het hart kan dan niet voldoende bloed en zuurstof rondsturen naar je organen en spieren.
Je merkt dat bijvoorbeeld aan:
- Extreme vermoeidheid
- Benauwdheid bij lichte inspanning
- Vasthouden van vocht, in je benen, enkels of buik
In ernstige gevallen kan dat vocht zich zelfs ophopen achter je longen, wat voelt alsof je aan het verdrinken bent. Een fysiek en mentaal ingrijpende ervaring.
Lees verder onder de video >>
Waarom de Hartfalenweek week belangrijk is
Jaarlijks worden er ruim 33.000 mensen met hartfalen opgenomen in het ziekenhuis. Elke dag overlijden er 22 mensen aan deze aandoening. Dat zijn harde cijfers, zeker als je bedenkt dat veel van die sterfgevallen te voorkomen zijn. Want hoewel er goede behandelingen bestaan, krijgt bijna 60% van de patiënten die niet volledig.
4 medicijnen, om hartfalen tegen te gaan
Er zijn 4 soorten medicijnen die samen de beste kans geven op stabilisatie of zelfs verbetering: 1 om je hartslag te vertragen, 1 om je bloeddruk te verlagen, en 2 om te zorgen dat je lichaam overtollig vocht en zout kwijtraakt. Maar in de praktijk krijgt het merendeel van de patiënten slechts 2 of 3 van deze middelen voorgeschreven.
Onvolledige informatie en onvoldoende samenwerking
Waarom dat gebeurt? Deels door onbekendheid. Niet alleen bij patiënten, maar ook bij artsen. Soms is er een goede reden om een bepaald middel niet voor te schrijven. Bijvoorbeeld bij ernstige nierproblemen of bijwerkingen zoals duizeligheid. Maar vaak is het ook een kwestie van onvolledige informatie of onvoldoende samenwerking tussen specialisten.
Nieuw onderzoek
Cardioloog en hoogleraar hartfalen Jasper Brugts wil hier verandering in brengen. Hij start een meerjarig onderzoek om ervoor te zorgen dat veel meer patiënten de volledige richtlijnbehandeling krijgen. Zijn doel: het aantal mensen dat niet optimaal wordt behandeld terugbrengen van 6 op de 10 naar 3 op de 10.
Langer leven met de juiste combinatie medicijnen
Volgens Brugts kunnen patiënten die wél de juiste combinatie medicijnen gebruiken, niet alleen langer leven, maar voelen ze zich ook beter en hoeven ze minder vaak naar het ziekenhuis. “Als het lukt om die behandeling breed toe te passen, is de impact waanzinnig groot”, zegt hij.
Nieuwe digitale hulpmiddelen
Om die verbetering mogelijk te maken, worden nieuwe digitale hulpmiddelen ingezet. Patiënten krijgen toegang tot een online omgeving waarin ze precies kunnen zien welke medicijnen ze zouden moeten krijgen, wat die doen en welke bijwerkingen mogelijk zijn. Voor artsen komt er een systeem dat een waarschuwing geeft als niet alle aanbevolen medicijnen zijn voorgeschreven.
Pleidooi voor uitbreiding speciale harfalenpoli’s
Zo ontstaat er meer bewustzijn én meer inzicht in de afwegingen die spelen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat patiënten die behandeld worden op speciale hartfalenpoli’s, met verpleegkundig specialisten, veel vaker de juiste behandeling krijgen. Daarom pleit Brugts voor uitbreiding van dit soort poli’s in heel Nederland.
Ga in gesprek met je huisarts
De Nationale Hartfalenweek draait niet alleen om artsen en onderzoekers. Jij kunt ook iets doen:
- Word je bewust van de signalen
- Ga in gesprek met je huisarts als je klachten hebt zoals benauwdheid, extreme vermoeidheid of vochtophoping
- Ga in gesprek met mensen in je omgeving die met hartproblemen te maken hebben.
- Laat je (deze week) voorlichten
Lees verder onder het bericht >>
De Nationale Hartfalenweek – Samen de bewustwording van hartfalen vergroten https://t.co/sWlyV4d6y7 via @radioalkmaar
— Streekradio Alkmaar (@Radioalkmaar) April 8, 2025
Lezingen, markten en informatiestands
Door het hele land zijn deze week lezingen, markten, informatiestands en voorlichtingsbijeenkomsten over medicijngebruik bij hartfalen. De organisatie nodigt bezoekers uit om in gesprek te gaan met specialisten. Ook het Amsterdam UMC pakt uit met een hartfalenmarkt waar je alles kunt vragen over symptomen, behandeling en leefstijl.
Verdubbeling aantal patiënten
Het aantal mensen met hartfalen stijgt de komende jaren, zo is de verwachting. Niet alleen omdat de bevolking vergrijst, maar ook omdat mensen na een hartinfarct tegenwoordig beter overleven. Dat klinkt als goed nieuws – en dat is het ook – maar het betekent wel dat meer mensen met restschade aan het hart blijven leven. Tel daar de toename van overgewicht bij op, en je begrijpt waarom de Hartstichting vreest dat het aantal patiënten de komende jaren misschien zelfs zal verdubbelen.
De kracht van preventie
Hoewel hartfalen vaak chronisch is, kun je er veel aan doen om het te voorkomen. Gezond eten, voldoende bewegen, stoppen met roken en op tijd je bloeddruk laten checken zijn geen loze adviezen, maar bewezen effectieve maatregelen. En mocht je toch klachten krijgen: hoe eerder je erbij bent, hoe beter je kansen op een stabiel leven.
Startpagina geeft geen medisch advies alleen tips en informatie. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.
Bronnen:
DeltaplanHartfalen, RdGG, Health Holland, AD, Hartstichting