Ga naar de inhoud

H’ART Museum: Koning Willem-Alexander opent vernieuwd museum in Amsterdam

H'art Hotel Amsterdam, opening door Willem-Alexander

Dinsdagmiddag 18 juni opent koning Willem-Alexander het vernieuwde H’ART Museum in Amsterdam. Dit markeert tevens de start van de eerste grote tentoonstelling van het museum, gewijd aan de beroemde kunstenaar Kandinsky.

De Kandinsky tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen H’ART Museum en grote buitenlandse musea.

H’ART Museum is de voormalige Hermitage

Voorheen bekend als de Hermitage, opende dit museum zijn deuren in 2009, een gebeurtenis die toenmalig koningin Beatrix verrichtte. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima, destijds de prins van Oranje en prinses Máxima, waren bij die opening ook aanwezig.

Het vernieuwde H’ART Museum zet de traditie van het presenteren van internationale kunstcollecties voort. Het biedt een fris perspectief aan kunstliefhebbers.

Bekijk de video over de naamswijziging in 2023 en lees daarna verder >>

H’ART Museum werkt samen met grote buitenlandse musea

H’ART Museum gaat een langdurig partnerschap aan met prestigieuze instellingen zoals het Centre Pompidou in Parijs, het British Museum in Londen en het Smithsonian American Art Museum in Washington. Door deze samenwerkingen kan het museum in Amsterdam regelmatig wereldberoemde kunstwerken tentoonstellen en culturele uitwisselingen bevorderen.

Opening en Kandinsky tentoonstelling in H’ART Museum

Koning Willem-Alexander opent het museum samen met basisschoolkinderen die deelnamen aan het educatieprogramma van H’ART Museum. Vervolgens bezoekt hij de Kandinsky tentoonstelling, die meer dan 60 werken omvat en het volledige oeuvre van de kunstenaar laat zien.

De Koning spreekt ook met jonge kunstenaars die op unieke wijze bijdragen aan de tentoonstelling. Daarnaast ontmoet hij diverse medewerkers en sponsoren van het museum.

Over Wassily Kandinsky

Wassily Kandinsky (1866-1944) was een invloedrijke Russische schilder en kunsttheoreticus, een van de pioniers van abstracte kunst. Kandinsky begon zijn carrière in de rechten. Zijn werken kenmerken zich door een unieke benadering van kleur en vorm. De kunstenaar geloofde dat kunst een directe expressie van de innerlijke geest is.

Hij ontwikkelde ook een theorie van kleurenpsychologie. Kandinsky streefde naar het creëren van een visuele taal die gevoelens en emoties overbrengen zonder de tussenkomst van herkenbare vormen. Ook was hij een prominent lid van de Der Blaue Reiter-beweging en gaf les aan het Bauhaus.

Kandinsky’s invloed reikt tot ver buiten zijn eigen tijd. Zijn werken blijven een bron van inspiratie en studie in de kunstwereld.

Lees onder het Instagram-bericht verder >>

Bezoek ook de Kandinsky tentoonstelling

De tentoonstelling Kandinsky is een aanrader voor kunstliefhebbers. Het is tot en met 10 november 2024 te bezoeken in het H’ART Museum. De expositie biedt een diepgaand overzicht van het werk van Wassily Kandinsky. Het is voor iedereen een prachtige kans om veel van zijn meesterwerken in Amsterdam bij elkaar te zien.

Bezoek het museum in Amsterdam voor een unieke kunstervaring en ontdek de prachtige werken van Kandinsky.

Bron: Rijksoverheid. Hoofdfoto: Willem Alexander, toen nog kroonprins tijdens de opening van de Tsaar Peter tentoonstelling in de Hermitage (2013). Foto: Michel Porro/Getty Images.

Meer over: