Ga naar de inhoud

Harry Potter-illustratie levert bijna 2 miljoen dollar op bij veiling

Tekening Harry Potter

Op een veiling in New York heeft een originele aquareltekening van Harry Potter een recordbedrag van 1,9 miljoen dollar opgeleverd. De illustratie is verkocht voor veel meer dan de geschatte waarde van een half miljoen dollar.

4 geïnteresseerden voerden via de telefoon een biedingsoorlog, waarbij er in stappen van 50.000 dollar werd geboden. De uiteindelijke koper betaalde maar liefst 1,9 miljoen dollar voor het kunstwerk.

Illustrator Thomas Taylor

Thomas Taylor, de illustrator van de tekening, kreeg in 1997 de opdracht van uitgeverij Bloomsbury om een omslag te maken voor het eerste Harry Potter-boek, ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’. Taylor was een van de eerste mensen die het manuscript mocht lezen en schilderde binnen 2 dagen de jonge tovenaar bij de Zweinsteinexpress.

Omslag illustratie omschreven als visuele blauwdruk

Het veilinghuis Sotheby’s omschreef de omslagillustratie als ‘de visuele blauwdruk voor de jonge tovenaar die sindsdien miljoenen mensen over de hele wereld heeft geïnspireerd’. De iconische afbeelding heeft een belangrijke rol gespeeld in het succes van de Harry Potter-serie.

Wereldwijd fenomeen

‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’ is het eerste deel van de populaire boekenserie van J.K. Rowling. Het verhaal over de jongen die in een bezemkast onder de trap woont en naar een tovenaarsschool mag, is vertaald in meer dan 80 talen en heeft ruim 600 miljoen exemplaren verkocht. De 8 verfilmingen van de boeken brachten bijna 8 miljard dollar op. HBO werkt momenteel aan een nieuwe serie over het magische universum, die waarschijnlijk in 2026 te zien zal zijn.

Bron: NOS

Meer over: