Ga naar de inhoud

Handige tips om ruitenwissers die strepen veroorzaken te vermijden

Update:
ruitenwissers

Wat is irritanter dan ruitenwissers die piepen en kraken en strepen op de voor- en achterruit van je auto achterlaten? Niet alleen ergerlijk maar ook nog eens levensgevaarlijk doordat ze je zicht op de weg belemmeren. Dit kan je doen om dat te voorkomen.

Het belang van schone ruitenwissers

Ruitenwissers laten vettige strepen achter wanneer je ze wat langer hebt.  Ze duiken op bij een regenbui of wanneer je de ruitensproeier gebruikt. Dat terwijl  het van levensbelang is om goed en vrij zicht te hebben tijdens het autorijden.

Regelmatig onderhoud is van levensbelang 

Het regelmatig schoonmaken van je ruitenwissers is daarom van levensbelang. Dat doe je door de wissers omhoog te tillen en de rubbers te controleren op vuil.

Nog beter is het om de ruitenwissers volledig te verwijderen. Zo kan je overal goed bij.

Video: hoe vervang je ruitenwissers?

Lees verder onder video >>

Vuilresten verwijderen met sopje

Maak een sopje met allesreiniger of glasreiniger en dompel een doek in het sop. Wrijf over de rubberen wisserbladen totdat er geen vuilresten of zwarte strepen meer in de doek achterblijven. Vervolgens maak je ook je voorruit schoon.

Reinig je autoruit

Door wisselende weersomstandigheden hopen vuil en vet zich op, waardoor wisserbladen snel weer vuil worden. Ook wasresten van de wasstraat veroorzaken strepen. Gebruik daarom een speciale ruitenreiniger om de voorruit schoon te maken.

Vervang je wissers

Als je ruitenwissers hierna nog steeds strepen achterlaten, moet je overwegen een nieuw paar aan te schaffen. Nieuwe ruitenwissers dragen aanzienlijk bij aan een beter zicht en veiligere rijomstandigheden, en (niet onbelangrijk) je bent van dat irritante gepiep en gekraak af.

Vermijd oplosmiddelen

Verwijder vuil en vet niet met oplosmiddelen zoals aceton of benzine. Hoewel de middelen effectief zijn in het verwijderen van vuil, tasten ze ook het rubber aan. Het verkort de levensduur van ruitenwissers aanzienlijk maakt ze poreus maken.

Gebruik scheerschuim

Een handige tip is scheerschuim gebruiken. Scheerschuim reinigt de ruit en laat een vuilafstotend laagje achter. Hiervoor smeer je de ruit in met scheerschuim en wrijf dit uit met een schone doek. Het voorkomt tevens dat de ruit snel beslaat.

Beschadigde rubbers

Beschadigde rubbers van ruitenwissers laten ook strepen veroorzaken. Deze beschadigingen ontstaan vaak door vervuiling op de voorruit of door gebruik op een niet goed schoongemaakte voorruit in de winter. Kleine ijskristallen beschadigen de rubbers. Zijn je ruitenwissers samen met je vooruit bevroren? Zet ze dan pas aan nadat ze zijn ontdooid.

Zo ontdooi bevroren ruitenwissers

  • Tik je ruitenwissers voorzichtig los met de ruitenkrabber. Maak de voorruit ijsvrij. Gebruik hiervoor ruitontdooier of een ruitenkrabber.
  • Controleer of de ruitensproeiers werken. Is dit niet het geval, leg dan een warme kruik op de sproeierkopjes.

Wisservloeistof bevroren?

Het kan ook zijn dat de ruitensproeiervloeistof zélf is bevroren. Vul het reservoir dan bij met warm water of antivries vloeistof (deze is blauw van kleur) om het te laten smelten.

Zet bevroren ruitenwissers niet aan

Zet je ruitenwissers nooit aan als ze vastgevroren zijn aan je ruit. Dat kan namelijk de wisserbladen beschadigen, of in het ergste geval zelfs leiden tot een kapotte ruitenwissermotor. Zorg om die reden ook dat je ’s winters altijd je ruitenwissers uitzet zodra je je auto hebt geparkeerd. Dit om te voorkomen dat de wissers op het midden van je voorruit gepositioneerd zijn als je de motor uitzet.

Vervang ruitenwissers op tijd

Het rubber bestaat uit een mix van synthetisch en natuurlijk rubber, dat heeft  voor- en nadelen. Hoewel het rubber soepel blijft onder verschillende omstandigheden, is de levensduur korter en moeten ze na enige tijd vervangen worden. Sommige ruitenwissers hebben een slijtage-indicator die van kleur verandert om aan te geven wanneer de wissers aan vervanging toe zijn.

Lees ook: Auto van binnen grondig schoonmaken.

Bronnen: ANWB, Autoweek, BD. Foto Nopponpat (Canva)

Meer over: