Veel woningen in Nederland lopen risico op instorten omdat ze op klei- en veengrond zijn gebouwd zonder deugdelijke fundering. De funderingsproblemen zorgen ervoor dat huizen wegzakken. Op NPO1 lag fundering-expert John van Dijk uit hoe groot het probleem is.
425.000 gebouwen verzakken, 12 miljard euro nodig
Het gaat meestal om gebouwen van voor 1970 die op houten palen of direct op de ondergrond staan. De fundering van zo’n gebouw kan beschadigd raken door een lagere grondwaterstand, droogte of door bouwwerkzaamheden in de buurt.
De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur zal advies uitbrengen om dit probleem aan te pakken, maar de verwachte kosten zijn enorm en kunnen oplopen tot in de miljarden euro’s.
Funderingsproblematiek in Rotterdamse Kralingen
In de Rotterdamse wijk Kralingen is het verzakken van huizen door bodemdaling een serieus probleem. John van Dijk beschrijft hoe in deze wijk huizen visueel wegzakken, resulterend in een ‘golvend effect’ op straat.
Dit is niet alleen een gevolg van de dalende bodem, maar ook van het ontbreken van palen onder de woningen. Met een gemiddelde bodemdaling van 3 tot 5 millimeter per jaar stapelen de problemen zich jaarlijks op. Het plaatsen van een nieuwe fundering, gekoppeld aan het vijzelen van de woning om deze omhoog te brengen, is een mogelijke oplossing. Echter, met kosten van ongeveer 140.000 euro per woning, vormt dit een aanzienlijke financiële uitdaging.
De tekst gaat onder het bericht verder >>
Volgens mij regent het al vijf maanden onafgebroken bij jullie…
— Arthur van Amerongen (@DonArturito) February 29, 2024
Steeds meer huizen verzakt door extreem droge zomers: ’Ik zit gewoon klem’ https://t.co/gcu3ApBgr9 via @telegraaf
Op zoek naar oplossingen voor funderingsproblemen
De situatie benadrukt een groter probleem dat niet alleen in Kralingen speelt, maar in grote delen van Nederland. De dringende behoefte aan actie is duidelijk.
Er wordt met spanning uitgekeken naar het advies van De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur, die mogelijk richtlijnen zal voorstellen om vergelijkbare problemen in de toekomst te voorkomen. De essentie ligt niet alleen bij het aanpakken van de huidige gevallen, maar ook bij het toekomstbestendig maken van woningen. Dit vraagt om innovatieve oplossingen en investeringen op grote schaal om te voorkomen dat meer woningen het lot van de verzakking tegemoet gaan.
Half Nederland verzakt, kosten geschat op miljarden euro’s
Bekijk de uitzending hieronder terug en lees verder >>
Bodemdaling is al langer een groot probleem
In 2017 werd er ook al alarm geslagen. “Bodemdaling is een groter probleem dan zeespiegelstijging”. In deze video van Omroep West ontdek je hoe de verzakking tot stand komt.
Bekijk de video hieronder via de link in het X-bericht >>
📡NIEUWSUPDATE – Nederland verzakt: 'Bodemdaling is een groot probleem' https://t.co/uKralZL6YL pic.twitter.com/4OBp53MJwW
— Den Haag Nieuws (@denhaagnws) November 6, 2017
Bron: wnl