Ga naar de inhoud

Haaruitval: verlies ik extreem veel haar of is het normaal?

Update:
Haaruitval

In de zomermaanden gaan de haren op ons hoofd in de rustfase. Dat resulteert in seizoensgebonden haaruitval in september en oktober. Tref jij ook meer haren in je doucheputje aan dan normaal? Heb jij meer haaruitval dan normaal? Lees dan snel verder.

Haaruitval veelvoorkomend probleem

Haaruitval is een veelvoorkomend probleem dat zowel mannen als vrouwen treft. Iedereen verliest dagelijks 100 tot 120 haren, wat volkomen normaal is. 

Je krijgt nieuwe haargroei. Soms kan haaruitval heviger zijn, wat leidt tot dunner haar of zelfs kale plekken op de hoofdhuid. Dit kan onzekerheid en somberheid veroorzaken. In deze blog bespreken we de verschillende oorzaken van haaruitval, wanneer je meer haaruitval mag verwachten.

Haarverlies in het najaar

Normaal haarverlies in het najaar is gelijkmatig over het hele hoofd en leidt niet tot dunner haar, omdat de nieuwe haren al beginnen te groeien. Bij mensen met langer of dikker haar lijkt het of ze meer haar verliezen dan anderen.

Hetzelfde geldt voor mensen met krullend haar, die minder vaak borstelen. Seizoensgebonden haaruitval duurt ongeveer 2 maanden. Als het proces langer duurt, of als je merkt dat er kale plekken ontstaan of dat je last hebt van je hoofdhuid, raadpleeg dan je huisarts of specialist.

Wat is haaruitval?

Haaruitval is het natuurlijke proces waarbij je dagelijks een aantal haren verliest. Zolang het aantal verloren haren niet meer is dan 100 tot 120 per dag, en er voldoende nieuwe haren teruggroeien, hoef je je geen zorgen te maken. Dit proces is een normaal onderdeel van de haargroeicyclus en leidt niet tot zichtbaar dunner wordend haar of kale plekken.

  • Naarmate je ouder wordt, krijg je dunner haar. Dit komt omdat de haargroeicyclus vertraagt en er minder nieuwe haren teruggroeien. Dit type haaruitval is meestal gelijkmatig verdeeld over het hoofd.

Oorzaken van haaruitval

Haaruitval krijg je door verschillende factoren, variërend van normale veroudering tot medische aandoeningen en externe invloeden. Zoals eerder genoemd, is het normaal om dagelijks tot 120 haren te verliezen. Dit is pas problematisch als je merkt dat er minder nieuwe haren teruggroeien, wat kan resulteren in dunner haar.

Als je merkt dat je meer dan 120 haren per dag verliest en je haar zichtbaar dun is, kan dit te wijten zijn aan factoren zoals stress, koorts, een streng dieet, ijzertekort, bevalling, ziekte of een operatie. Dit type is vaak tijdelijk en kan verbeteren zodra de onderliggende oorzaak is aangepakt.

Bij mannen begint kaalheid vaak met terugwijkende haarlijnen en kale plekken op de kruin. Bij vrouwen is het haar meestal dunner op de kruin, zonder echte kale plekken. Dit patroon van uitval is vaak genetisch bepaald en begint op jongere leeftijd. Dit zijn de meest voorkomende veroorzakers van haaruitval:

1. Auto-immuunziekte alopecia areata

Alopecia areata is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem per ongeluk haarzakjes aanvalt, wat resulteert in plotselinge, ronde of ovale kale plekken op de hoofdhuid of andere delen van het lichaam, zoals de wenkbrauwen, baard of schaamhaar.

2. Haaruitval door medicijnengebruik

Sommige medicijnen, zowel voorgeschreven als zonder recept verkrijgbaar, leiden tot haaruitval. Dit is vaak tijdelijk en verbetert wanneer het gebruik van het medicijn wordt gestopt.

3. Haaruitval door chemotherapie

Chemotherapie kan leiden tot snel haarverlies op zowel het hoofd als het lichaam. Dit type is meestal tijdelijk, en het haar groeit vaak weer terug na afloop van de behandeling.

4. Hoofdschimmel (tinea capitis)

Hoofdschimmel is een schimmelinfectie die schilferige plekken op de hoofdhuid veroorzaakt, wat leidt tot kaalheid op de aangetaste gebieden.

5. Syfilis

Deze seksueel overdraagbare aandoening kan ook haaruitval veroorzaken, vaak in de vorm van ronde kale plekken op de hoofdhuid.

Er zijn bepaalde situaties waarin je mogelijk meer haaruitval ervaart: normaal.

  • Na een stressvolle periode: Stress versnelt het haaruitvalproces en leidt tot tijdelijke haaruitval.
  • Tijdens en na een bevalling: Hormonale schommelingen zorgen ervoor dat vrouwen meer haar verliezen na de zwangerschap.
  • Na ziekte of operatie: Het lichaam kan meer haar verliezen tijdens herstel van een ernstige ziekte of operatie.
  • Bij hormonale veranderingen: Vrouwen verliezen meer haar tijdens de menopauze als gevolg van hormonale veranderingen.

Haaruitval door fysieke belasting

Strakke kapsels, zoals strakke vlechten of knotjes, of accessoires die strak om het hoofd zitten, leiden ook regelmatig tot haarverlies. Dit type staat bekend als tractie-alopecia.

  • Zelf haren uittrekken (trichotillomanie) is een psychische aandoening waarbij mensen dwangmatig hun eigen haren uittrekken, wat leidt tot kale plekken.

Behandelingen voor haaruitval

Ja, er zijn verschillende behandelingen beschikbaar, afhankelijk van de oorzaak van de haaruitval. Dit varieert van medicatie tot haartransplantaties en het aanpassen van je dieet en levensstijl.

Onlangs in het nieuws: Luuk Ikink reageert op lange afwezigheid bij RTL Boulevard vanwege zijn haartransplantatie.

Kan ik haaruitval voorkomen?

Het voorkomen van haaruitval hangt af van de oorzaak. Hoewel genetische kaalheid moeilijk te voorkomen is, spelen factoren zoals stress, voeding en haarverzorging een belangrijke rol in het verminderen van haaruitval.

Haaruitval is een natuurlijk proces, het kan soms verergeren door verschillende interne en externe factoren. Onthoud dat haaruitval een veelvoorkomend probleem is, en in veel gevallen zijn er oplossingen beschikbaar om het te beheersen.

Wanneer een arts raadplegen?

Heb ik extreem haaruitval of is het normaal? Raadpleeg je huisarts of een haar specialist als je merkt dat je aanzienlijk meer haar verliest dan normaal, kale plekken ontwikkelt, of als je je zorgen maakt over je haaruitval en dit je somber of onzeker maakt.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Foto: Canva.

Meer over: