De Westerkerk in Amsterdam kreeg gisteren te maken met een ongekende toestroom van bezoekers. Bijna 600 enthousiaste mensen vulden de historische kerk, voorafgaand aan de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid. Zo verliep de klimaatmars.
Bekijk de video van de klimaatmars onderaan dit artikel >>
Interreligieuze viering en de Mars
De Mars, die blijkbaar de grootste ooit was volgens de organisatoren met een verbluffend aantal deelnemers, werd gestart door vieringen die ook werden gehouden in de Dominicuskerk en de Westerkerk in Amsterdam.
Voorafgaand aan de mars was er enige bezorgdheid over invloed van het conflict in Israël en de Palestijnse gebieden op de mars en de interreligieuze viering. Deze bezorgdheid bleek echter, tot opluchting van velen, slechts in beperkte mate gegrond.
De organisatoren van de mars hadden het slim opgedeeld in verschillende blokken, waardoor diverse soorten organisaties deel konden nemen.
Anouar El Haji, een van de deelnemers, benadrukte hoe belangrijk het was voor organisaties die pleiten voor gerechtigheid en duurzaamheid om samen te werken. Hij liet hij weten:
Het is belangrijk om één front te vormen en zo een krachtig signaal af te geven
Greta Thunberg
Er was een klein opstootje tijdens de toespraak van Greta. Ze werd onderbroken door een man die haar microfoon pakte en zei ‘niet voor een politieke bijeenkomst’ gekomen te zijn. Klimaatactivist Greta Thunberg gaf tijdens haar toespraak op verzoek het woord terug aan een spreker van wie haar toespraak werd afgekapt nadat ze de leus ‘from the river to the sea, Palestine will be free’ uitsprak.
Solidariteit en gezamenlijke actie
Bij de interreligieuze viering sprak een reeks sprekers, waaronder burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en dominee Herman Koetsveld.
Burgemeester Halsema beklemtoonde het belang van solidariteit en gezamenlijke inspanning om klimaatverandering aan te pakken. “Ik zie mensen die zeggen dat ze geen vertrouwen meer hebben in de politiek, maar wel vertrouwen hebben in elkaar. Dat is een belangrijk signaal”, merkte ze op.
Dominee Koetsveld onderstreepte dit punt: “De belangrijkste boodschap van de klimaatmars en deze viering is dat we ons verantwoordelijk moeten voelen voor de schepping en voor elkaar. Niet alleen ons eigen welzijn telt, maar ook dat van anderen en toekomstige generaties. Dat is een cruciale gedachte.”
Het oproepen tot politieke actie
Hoewel er bezorgdheid was over het overbruggen van politieke verschillen, benadrukten veel deelnemers de noodzaak van collectieve actie.
Alex van den Berg vertegenwoordigde de gevoelens van velen toen hij opriep tot eenheid: “We moeten ons verenigen en de politiek aansporen om meer te doen om klimaatverandering tegen te gaan. Het is tijd voor actie en verandering.”
Gesteund door verschillende organisaties, waaronder Greenpeace, Oxfam Novib en Milieudefensie, eiste ze met deze mars:
- Een eerlijk klimaatbeleid
- Een rechtvaardige transitie naar een duurzame economie
- Maatregelen om de opwarming van de aarde te beperken
Politieke steun kwam onder andere van GroenLinks-leider Jesse Klaver die opriep tot ambitieuze klimaatmaatregelen: “We kunnen het niet overlaten aan de markt, we moeten het zelf doen.”
Naar een duurzamere toekomst
De organisatoren van de mars waren zeer tevreden met de opkomst en beschouwden deze als een succes. Hun hoop is nu dat hun berichten en eisen resoneren bij de politieke spelers en dat concrete acties worden genomen om klimaatverandering te bestrijden. Hierbij is de boodschap duidelijk: het is tijd voor duurzame actie waarbij een eendrachtige en verenigde samenleving de toekomst begroet met vastberaden inzet en hoop voor een veiligere, rechtvaardigere wereld.
Video: Klimaatmars trok grootste aantal demonstranten
Bron: nd