Ga naar de inhoud

Grootschalige woningbouw na 2030 onderzocht door kabinet

Woningbouw

Het demissionaire kabinet onderzoekt de mogelijkheid om na 2030 grootschalige woningbouwprojecten op te zetten in 6 verschillende gebieden in Nederland. Dit om het woningtekort tegen te gaan.

Bijna 1 miljoen nieuwe woningen voor 2030

Demissionair woonminister Hugo de Jonge (CDA) wil nu al plannen maken voor na 2030. Nieuwbouwprojecten realiseren duurt namelijk gemiddeld 10 jaar. Samen met de ministeries van Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en Infrastructuur onderzoekt hij welke gebieden het meest geschikt zijn voor nieuwe woningen. Er is gekeken naar de bereikbaarheid, werkgelegenheid en belasting van de natuur.

De tekst gaat onder het X-bericht verder >>

Geschikte gebieden voor woningbouw

Onlangs hebben de ministeries van Economische Zaken, Klimaat, Infrastructuur en Waterstaat een onderzoek gedaan naar 4 thema’s: ‘Wonen en Verstedelijking’, ‘Bereikbaarheid’, ‘Economie en Werken’, en ‘Water en Bodem’. Dit onderzoek laat zien waar de beste kansen liggen voor nieuwe bouwgebieden.

De Jonge ziet potentie in 6 gebieden: de Brabantse stedenrij, Twente, de hele provincie Limburg, het gebied Groningen-Assen, de Friese steden en de stedendriehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen. Deze regio’s bieden namelijk de meest gunstige omstandigheden voor woningbouw. Tot 2030 wil de minister ook al flink bouwen in Nederland. Bijna 1 miljoen nieuwe woningen moeten er dan bijkomen, vooral in en aan de rand van steden.

De tekst gaat onder het X-bericht verder >>

Plannen tot en met 2030

Het kabinet heeft al 17 grote woningbouwgebieden aangewezen, met 45 locaties binnen deze gebieden en 11 daarbuiten. In totaal gaat het om 56 locaties waar veel nieuwe woningen gebouwd worden. Het doel is om genoeg betaalbare en passende woningen te bieden. Hiervoor is al veel geld geïnvesteerd, en er is 7,5 miljard euro beschikbaar voor betere bereikbaarheid van deze woningen. In totaal gaat het om 11 miljard euro, waarmee 700.000 woningen gebouwd kunnen worden in heel Nederland.

Integrale aanpak

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft extra verantwoordelijkheid in die 17 gebieden om problemen op te lossen en investeringen te regelen. Ze overwegen ook om op lange termijn risico’s mee te dragen. In deze gebieden zijn afspraken gemaakt om ongeveer 300.000 woningen te bouwen tot en met 2030. Naast overheidsgeld zijn ook investeringen vanuit de markt nodig. Het ministerie heeft geïnventariseerd wat gemeenten nodig hebben tot en na 2030 en zal hierover gesprekken voeren.

Bron: NRC/Rijksoverheid. Foto: MyImages_Micha voor Canva

Meer over: