Het demissionaire kabinet onderzoekt de mogelijkheid om na 2030 grootschalige woningbouwprojecten op te zetten in 6 verschillende gebieden in Nederland. Dit om het woningtekort tegen te gaan.
Bijna 1 miljoen nieuwe woningen voor 2030
Demissionair woonminister Hugo de Jonge (CDA) wil nu al plannen maken voor na 2030. Nieuwbouwprojecten realiseren duurt namelijk gemiddeld 10 jaar. Samen met de ministeries van Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en Infrastructuur onderzoekt hij welke gebieden het meest geschikt zijn voor nieuwe woningen. Er is gekeken naar de bereikbaarheid, werkgelegenheid en belasting van de natuur.
De tekst gaat onder het X-bericht verder >>
Grootschalige woningbouw is nu en voor de toekomst nodig om gegarandeerde woningbouw op de juiste plekken en met de juiste aanpak te realiseren. Daarom wijst het Rijk nieuwe potentiële grootschalige woningbouwgebieden aan voor na 2030.
— Ministerie van BZK (@MinBZK) June 5, 2024
Lees meer. ⤵️https://t.co/Gky42QiFcF
Geschikte gebieden voor woningbouw
Onlangs hebben de ministeries van Economische Zaken, Klimaat, Infrastructuur en Waterstaat een onderzoek gedaan naar 4 thema’s: ‘Wonen en Verstedelijking’, ‘Bereikbaarheid’, ‘Economie en Werken’, en ‘Water en Bodem’. Dit onderzoek laat zien waar de beste kansen liggen voor nieuwe bouwgebieden.
De Jonge ziet potentie in 6 gebieden: de Brabantse stedenrij, Twente, de hele provincie Limburg, het gebied Groningen-Assen, de Friese steden en de stedendriehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen. Deze regio’s bieden namelijk de meest gunstige omstandigheden voor woningbouw. Tot 2030 wil de minister ook al flink bouwen in Nederland. Bijna 1 miljoen nieuwe woningen moeten er dan bijkomen, vooral in en aan de rand van steden.
De tekst gaat onder het X-bericht verder >>
Minister: ruimte voor grootschalige woningbouw buiten Randstadhttps://t.co/R7yDpS9oNI #woningbouw pic.twitter.com/NR1meWMBiS
— Wereldnieuws Online (@wereldnieuwsonl) June 5, 2024
Plannen tot en met 2030
Het kabinet heeft al 17 grote woningbouwgebieden aangewezen, met 45 locaties binnen deze gebieden en 11 daarbuiten. In totaal gaat het om 56 locaties waar veel nieuwe woningen gebouwd worden. Het doel is om genoeg betaalbare en passende woningen te bieden. Hiervoor is al veel geld geïnvesteerd, en er is 7,5 miljard euro beschikbaar voor betere bereikbaarheid van deze woningen. In totaal gaat het om 11 miljard euro, waarmee 700.000 woningen gebouwd kunnen worden in heel Nederland.
Integrale aanpak
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft extra verantwoordelijkheid in die 17 gebieden om problemen op te lossen en investeringen te regelen. Ze overwegen ook om op lange termijn risico’s mee te dragen. In deze gebieden zijn afspraken gemaakt om ongeveer 300.000 woningen te bouwen tot en met 2030. Naast overheidsgeld zijn ook investeringen vanuit de markt nodig. Het ministerie heeft geïnventariseerd wat gemeenten nodig hebben tot en na 2030 en zal hierover gesprekken voeren.
Bron: NRC/Rijksoverheid. Foto: MyImages_Micha voor Canva