Ga naar de inhoud

Deze groenten moet je buiten de koelkast bewaren


Wist je dat je een komkommer niet in de koelkast moet bewaren? Voor een optimale houdbaarheid en smaak is het belangrijk om sommige groenten buiten de koelkast te bewaren, aldus het Voedingscentrum.

Lees in dit artikel welke groenten je het beste buiten de koelkast kunt bewaren.

1. Komkommer

Komkommers drogen snel uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en ze sneller bederven. Om ze langer goed te houden, bewaar je ze het beste op een koele plaats in de keuken, kelder of berging. Tip: laat de komkommer in zijn plastic folie zitten, dit verlengt de houdbaarheid van deze groente met ongeveer een week.

2. Tomaten

Tomaten bewaar je het beste buiten de koelkast, op een droge en koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en verliezen ze hun smaak. Bovendien kan het velletje beschadigd raken, waardoor ze sneller bederven. Zorg ervoor dat je alleen rijpe tomaten eet, aangezien onrijpe groene tomaten de gifstof tomatine bevatten, die schadelijk kan zijn.

3. Uien en aardappelen

Uien en aardappelen bewaar je niet in de koelkast, maar op een donkere, koele en droge plaats. Uien hebben de neiging om vocht op te nemen, wat tot rotten leidt. Vermijd het bewaren in plastic zakken, omdat ze daarin snel vochtig worden. Een kelder of schuur is een geschikte plek waar ze tot zeker een maand goed blijven. Je kunt ze ook in een netje bewaren. Let op: uien kunnen snel geuren en smaken overnemen, dus houd ze apart van knoflook.

4. Winterpeen

Winterpeen, pastinaak en knolselderij zijn groenten die goed bewaard kunnen worden. Ze gedijen het beste op een koele, droge plek buiten de koelkast, bij temperaturen tussen 12-15 °C. In de groentelade of in een plastic zak is het vaak te vochtig, waardoor schimmel ontstaat. Vroeger werden ze vaak bewaard in kisten met zand.

5. Aubergine en paprika

Aubergines en paprika’s bewaar je het beste buiten de koelkast, maar niet op de fruitschaal en niet naast tomaten. Deze groenten zijn namelijk gevoelig voor ethyleen, een gas dat door bananen, peren, appels en tomaten wordt afgescheiden. Als ze in de buurt van deze ethyleen-afgevende vruchten worden bewaard, kunnen ze plekken krijgen en een bittere smaak ontwikkelen.

Tip om je groenten langer te bewaren

In de supermarkt worden groenten zoals paprika vaak verpakt in plastic folie. Het is raadzaam om ze in hun oorspronkelijke verpakking te laten totdat je ze gaat gebruiken, om uitdroging te voorkomen. Als je de groenten zelf in een plastic zakje hebt gedaan, bewaar ze dan in een geopende zak. Op deze manier behouden de groenten hun vochtigheid en blijven ze langer vers.

10 interessante feitjes over groente

  1. Broccoli is eigenlijk een bloem, geen bladgroente. Het zijn de ongeopende bloemknoppen die we eten.
  2. Een komkommer bestaat voor 96% uit water, waardoor het een hydraterende groente is.
  3. De wortel is oorspronkelijk paars van kleur. De oranje wortel zoals we die vandaag kennen, is ontwikkeld door Nederlandse telers in de 17e eeuw.
  4. Paprika’s behoren tot de nachtschadefamilie, net als aardappelen en tomaten.
  5. Radijsjes behoren tot de kruisbloemenfamilie, net als broccoli en bloemkool.
  6. Diepvries groente is minder gezond dan verse groente
  7. Selderij heeft negatieve calorieën, wat betekent dat je meer calorieën verbrandt tijdens het verteren ervan dan dat het bevat.
  8. Avocado’s zijn technisch gezien vruchten, geen groenten. Ze behoren tot de bessenfamilie.
  9. Rode bieten bevatten natuurlijke pigmenten genaamd betacyanines, die verantwoordelijk zijn voor hun dieprode kleur.
  10. Asperges groeien in verschillende kleuren, waaronder groen, wit en paars. De kleur wordt bepaald door de blootstelling aan zonlicht tijdens de groei.

Meer over: