In het Nederlandse politieke landschap heerst verdeeldheid over een nieuwe wet die de spreiding van asielzoekers over het land regelt. De BBB-partij is unaniem tegen de wet, terwijl de VVD-partij unaniem vóór is. De stem van de eenmansfractie 50Plus, die wordt vertegenwoordigd door Martin van Rooijen, is vooralsnog onbekend. Worden er nu eindelijk knopen doorgehakt, tot ergernis van Geert Wilders?
Interne onrust bij VVD over steun voor de wet
De (onverwachte) ondersteuning van de VVD voor de wet heeft interne onrust veroorzaakt. Ook bij de formatietafel, waar de VVD momenteel onderhandelt over een coalitie met de PVV, NSC en BBB.
Geert Wilders, de leider van de PVV, is fervent tegenstander van de wet en heeft zijn woede kenbaar gemaakt.
Video: Geert Wilders over meerderheid voor de spreidingswet
‘We hebben een probleem’. Bekijk de beelden.
De tekst gaat onder de video door >>
VVD stemt voor spreidingswet
Echter, de VVD-senaatsfractie, bestaande uit 10 leden, lijkt zich weinig aan te trekken van deze kritiek. Edith Schippers, de VVD-fractievoorzitter van de Eerste Kamer, probeerde de keuze van haar partij uit te leggen in een brief aan de ontevreden leden.
Tevens benadrukte Dilan Yeilgz, de VVD-partijleider en voorzitter van de Tweede Kamer-fractie, dat beide fracties de instroom van asielzoekers willen verminderen. Ondanks de onenigheid binnen de partij, wordt verwacht dat dissidente VVD-leden voor de wet zullen stemmen, hoewel sommigen mogelijk niet aanwezig zijn bij de stemming.
Staatssecretaris blijft hoopvol ondanks tegenstand
Eric van der Burg, de demissionaire staatssecretaris van Asielzaken, blijft ondanks de verdeeldheid en tegenstand hoopvol. Hij heeft genoeg steun onder de 9 andere partijen die hebben aangekondigd de wet te ondersteunen. Hierdoor bestuurt hij effectief 47 van de 75 senaatszetels. Daardoor heeft de staatssecretaris genoeg steun om de wet aangenomen te krijgen.
Wie zijn de tegenstanders?
Aan de andere kant staan de BBB-senatoren en 50Plus, die potentieel samen 28 Kamerleden tegen de wet kunnen verzamelen. Ook partijen als de PVV, SGP, JA21 en het Forum voor Democratie blijken sterke tegenstanders van de wet te zijn. Toch lijkt Van der Burg met deze steun genoeg rugdekking te hebben om de wet aangenomen te krijgen.
Staatssecretaris Eric van der Burg blijft hoopvol
Bekijk de beelden hieronder >>
Met het vandaag gesloten Asiel- en Migratiepact zorgen we voor meer grip op migratie. Met betere en snellere grensprocedures aan de buitengrenzen van de EU kunnen we sneller onderscheid maken tussen mensen die echt onze hulp nodig hebben en zij die weinig kans maken op asiel. pic.twitter.com/rmhrqdTvj7
— Eric van der Burg (@ericvanderburg) December 20, 2023
Wat houdt de spreidingswet in?
De “spreidingswet asielzoekers” verwijst naar wetgeving of beleidsmaatregelen met betrekking tot de geografische verspreiding van asielzoekers binnen een land. In veel landen worden asielzoekers niet gelijkmatig over het hele grondgebied verspreid, maar er kunnen regels en procedures zijn om de verdeling te reguleren.
Het specifieke beleid en de wetgeving kunnen variëren per land. In sommige gevallen kan de spreidingswet asielzoekers gericht zijn op het voorkomen van overmatige concentratie van asielzoekers in bepaalde regio’s, terwijl in andere gevallen het doel kan zijn om gelijke kansen en voorzieningen te waarborgen voor asielzoekers in verschillende delen van het land. Veel Europese landen hanteren de spreidingswet.
Zo werkt de spreidingswet in Nederland
Bekijk de video hieronder >>
Bron: nd