

Dit is het moment waarop de groene lentekriebels toeslaan. Dit houdt in: zonder op je centen te letten, de tuin omtoveren tot een paradijs. Pas daarmee op: een spontaan bezoek aan het tuincentrum kan flink in de papieren lopen. Hoe zorg je ervoor dat je tuin geen aanslag op je bankrekening geeft? We vroegen het aan onze budgetcoach Jacoba Wallet.
In galop naar het tuincentrum
Dit is het plaatje dat we voor ons hebben bij de groene lentekriebels: het is weer lekkerder weer en het liefst zet je je tuin tjokvol met planten en mooie nieuwe tuinmeubelen en accessoires. We gaan met z’n allen in galop naar het tuincentrum. En rijden met een auto vol naar huis. Bomen steken uit de achterklep en de velgen raken bij elke hobbel in de weg het asfalt. Het is wat overdreven geschetst en toch, we zagen ze afgelopen weekend weer massaal uitrukken.
En die groene lentekriebels steken aan. Totdat je gaat internetbankieren en ontdekt dat je honderden euro’s minder op je bankrekening staat.
Tuinieren is maximaal ontspannen, alleen niet als je bij dat ene mini-tomaatje dat je in augustus oogst denkt: “Had ik nu maar (van het geld van het zakje zaad) een bakje snacktomaatjes gekocht.” Je tuin moet je kuuroord zijn, niet je stressfactor!
Wat heb je echt nodig?
Neem voordat je naar het tuincentrum rijdt eerst even de tijd om je tuin of balkon goed te bekijken, is het belangrijkste advies dat Jacoba geeft.
- Wat heb je echt nodig?
- Hoeveel potten staan er leeg?
- Welke planten moeten vervangen?
- Wil je een nieuwe tuin-set, of kan de oude nog een jaartje mee met een likje verf?
- Heeft het hekwerk een nieuwe laag beits nodig?
Door vooraf een (beplantings-)plan en een begroting te maken, voorkom je impulsaankopen en bespaar je geld, is het advies van Jacoba.
Wat niet mag ontbreken?
De ideale tuin is een plek waar je tot rust komt, waar je geniet van groen en frisse lucht. Een paar elementen die in een goed ontworpen tuin niet mogen ontbreken zijn een comfortabele zit-plek. Een stevige en weerbestendige tuin-set of loungehoek, een paar groene eyecatchers, schaduwoplossingen en duurzame decoraties (potten en lampen).
Jacoba: “Stel jezelf vervolgens de vraag: Hoe staat mijn tuin-set erbij? Is een nieuwe set echt nodig, of kan hij nog een paar jaar mee met een grondige schoonmaakbeurt of een likje verf? Is je tuin-set echt aan vervanging toe? Oriënteer je dan eerst online voordat je naar een winkel gaat. Zo kun je gericht zoeken en aanbiedingen vergelijken.” Dit zijn handige sites met regelmatig kortingen:
Maak een moodboard van je tuin/balkon
Om je groene lentekriebels in bedwang te houden is het maken van een moodboard (met plaatjes uit tijdschriften of online op Pinterest) van je tuin of balkon een leuke afleiding.
“Dit helpt je te focussen op wat je echt nodig hebt en voorkomt dat je in de winkel overweldigd wordt door het aanbod”, aldus Jacoba. “Veel mensen gaan rond Pasen naar tuincentra en woonboulevards. Maak je plan daarom nu al: zo half april. Je shopt dan gerichter en de kans is kleiner dat je impulsaankopen doet.”
Slim besparen op tuinmaterialen en beplanting
Naast een slimme aanpak bij de aankoop van tuinmeubelen, kun je ook flink besparen op materialen en planten. Hier zijn een paar gouden bespaartips van Jacoba:
- Bespaar op bestrating en terras: Mix oude en nieuwe tegels: Dit geeft een speels effect en bespaart vierkante meters aan nieuwe stenen.
- Gebruik grind of houtsnippers: Dit is goedkoper dan tegels en zorgt voor een natuurlijke uitstraling.
- Zonnescherm of parasol: Een zonnescherm is een grote investering. Een parasol is vaak een goedkopere en flexibelere oplossing. Je kunt hem makkelijk verplaatsen en vervangen als dat nodig is.
Bespaar op planten en bloemen
- Ruil stekken met je buren: Vaak heb je van een plant meerdere pollen staan. Ruil ze voor iets anders fleurigs.
- Koop gezamenlijk zaden in: Veel zaden bewaar je maar kort. Pompoen- of courgettezaden zitten met tientallen in een zakje. Dat heb je niet nodig in een seizoen. Overweeg om samen met buren of je tuinvereniging zaden in te kopen.
- Bezoek een zadenbieb of plantenasiel: Hier kun je gratis of tegen een kleine vergoeding zaden en planten krijgen.
Subsidies en kortingen van gemeenten
Veel gemeenten stimuleren vergroening met subsidies. Kijk op de website van jouw gemeente en zoek naar vergroeningssubsidies. Jacoba:
Gemeenten hebben vaak ook kortingsacties voor groene producten, zoals regentonnen, groendaken en geveltuinen. Ook banken en verzekeraars bieden soms subsidie voor vergroening.
Kortom: houd de groene lentekriebels in bedwang, want een mooie tuin hoeft geen rib uit je lijf te kosten. Door bewust te winkelen, een plan te maken en onze slimme besparingstips te volgen. Want vergeet niet: je tuin moet je kuuroord zijn, niet je stressfactor!
Lees ook: Bespaartips groen: vaste planten toch goedkoper dan eenjarige planten.
Mocht je van plan zijn om geraniums te kopen, koop dat meerjarige, of kweek ze zelf >>
Bronnen:
