Ga naar de inhoud

Griepprik halen, voorkom je daarmee de griep?

Griepprik

Griep is een virale infectie die mensen flink ziek kan maken. Het wordt vaak verward met een zware verkoudheid, maar griep is ernstiger en kan vooral voor bepaalde groepen, zoals mensen van 60 jaar en ouder of mensen met onderliggende aandoeningen zoals diabetes, hart-, long- of nierziekten, levensbedreigend zijn.

Elk najaar nodigen huisartsen deze kwetsbare groepen uit voor een gratis griepprik, de meest effectieve bescherming tegen ernstige griep. Werkt de griepprik echt, wat doet deze prik precies en wie krijgen hem allemaal? Lees hier alles over de griepprik.

Griep vs. verkoudheid

Griep is aanzienlijk ernstiger dan een verkoudheid. Het griepvirus (influenzavirus) kan leiden tot hoge koorts, intense hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen en kan tot wel 3 weken duren voordat je weer herstelt. Bovendien is griep zeer besmettelijk, waardoor je anderen kunt infecteren.

Hoe werkt de griepprik?

De griepprik stimuleert het immuunsysteem om afweerstoffen tegen het griepvirus te produceren, waardoor de kans op een infectie aanzienlijk afneemt. Mocht je ondanks de griepprik toch griep krijgen, dan zal de infectie milder verlopen. De griepprik is bewezen veilig en bijwerkingen zijn doorgaans beperkt tot tijdelijke pijn, roodheid, of zwelling op de injectieplaats in de bovenarm. Het is belangrijk om te weten dat de griepprik geen griep kan veroorzaken.

Wat doet deze prik precies? 

  • Volgens de Rijksoverheid heb je door de griepprik 40% minder kans op griep.
  • Met de griepprik bescherm je jezelf en de kwetsbare mensen om je heen tegen de gevolgen van griep.
  • Een griepprik is een vaccin dat uit verschillende dode griepvirussen bestaat.
  • Als je eenmaal zo’n prik hebt gehad, maakt je lichaam afweerstoffen aan tegen deze virussen.
  • 2 weken later heeft je lichaam genoeg afweerstoffen gemaakt om goed beschermd te zijn tegen de verschillende virussen.
  • Welke virussen dat zijn? Dat verschilt per jaar.
  • Heb je de griepprik gehad en word je toch ziek? Dan is dit vaak minder ernstig.
  • De griepprik wordt gratis gezet door je huisarts en is niet verplicht. 

Wie krijgt de griepprik?

Jaarlijks ontvangen ongeveer 6 miljoen Nederlanders in oktober of november een uitnodiging voor de griepprik, vooral degenen met een verhoogd risico op ernstige complicaties door griep. Dit omvat mensen van 60 jaar en ouder, maar ook kinderen met long- of hartaandoeningen, tieners met een verminderde weerstand, mensen met diabetes, zwangere vrouwen en mensen met een cochleair implantaat.

Griepprik-tekort

Uitnodigingen voor de griepprik

In oktober en november ontvangt de doelgroep een uitnodiging voor de griepprik, meestal van hun huisarts of instellingsarts. De uitnodiging vermeldt een datum en tijd waarop je de prik kunt halen. Het is essentieel om op het aangegeven tijdstip te verschijnen.

Als je om welke reden dan ook niet op het voorgestelde tijdstip kunt, bijvoorbeeld vanwege ziekte, maak dan in overleg met je huisarts een nieuwe afspraak. Als je je uitnodiging bent verloren, neem dan contact op met je huisarts of instellingsarts voor hulp.

Wat zijn de bijwerkingen van de griepprik? 

Zoals na elke vaccinatie kan je last krijgen van verschillende bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen van de griepprik zijn pijn, roodheid of lichte zwellingen. Deze klachten gaan binnen 1 a 2 dagen vanzelf over. Deze bijwerkingen ontstaan omdat je lichaam denkt dat er sprake is van een echte infectie. De bijwerkingen zijn een signaal dat het vaccin echt werkt.  

Meestal voel je je na het nemen van een griepprik een paar dagen niet zo lekker of zelfs ziek. Dit is geen griep. Je kunt namelijk van de prik zelf géén griep krijgen en ook dit gaat vanzelf weer over.

Wat zijn de nadelen van een griepprik?

  1. Geen garantie dat je de griep niet krijgt. De kans om griep op te lopen is wel lager en de symptomen zijn lichter.
  2. Geen bescherming tegen verkoudheidsvirussen. Dit wordt veroorzaakt door een ander virus. 
  3. Bijwerkingen na de prik, zoals: hoofdpijn, spierpijn, verhoging en lusteloosheid. 

Wil je ook een griepprik? Neem dan contact op met je huisarts.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: