Ga naar de inhoud

Griep: is er sprake van een griepepidemie?

Griep

Het aantal mensen met griepachtige klachten is na een korte dip in de kerstperiode weer gestegen. Het RIVM spreek van een verhoogde activiteit in de huisartsenpraktijk. Maar er is nog geen sprake van een griepepidemie

Dat is pas het geval het geval als 2 weken achter elkaar meer dan 56 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten bij de huisarts komen en uit verschillende bronnen blijkt dat er meer griepgevallen worden gemeld.

Griepcijfers van het RIVM

Het RIVM volgt de ontwikkeling van het griepvirus op verschillende manieren. Daarvoor werkt het nauw samen met het Nivel, het Erasmus Medical Center en laboratoria in Nederland. Ze houden het in de gaten hoeveel mensen er zijn met griepachtige klachten en kijken welk type griepvirus het meest rondgaat. 

Afgelopen week registreerden huisartsen 57 gevallen van griepachtige klachten per 100.000 mensen, vergeleken met 44 gevallen in de voorgaande week. Van de monsters genomen bij mensen met griepachtige klachten die de huisarts bezochten, testte 38% positief op het griepvirus, terwijl dit percentage vorige week op 34% lag.

In de afgelopen week is het aantal gemelde positieve monsters voor influenzavirus type A in de Virologische Weekstaten ongeveer gelijk gebleven aan het aantal van de voorgaande week, maar nog niet alle laboratoria hebben hun meldingen ingediend.

Andere virussen actief

Interessant is dat in de monsters van mensen met griepachtige klachten die de huisarts bezochten, naast het griepvirus ook andere virussen werden aangetroffen, waaronder coronavirus SARS-CoV-2, RSV, rhinovirus (luchtwegen), seizoenscoronavirus, parainfluenzavirus en humaan metapneumovirus.

Wat is griep eigenlijk?

Griep, ook wel influenza genoemd, is een besmettelijke virale luchtweginfectie die wordt veroorzaakt door influenzavirussen. Deze virussen behoren tot de familie Orthomyxoviridae en zijn onderverdeeld in verschillende types, zoals A, B en C. Griep komt wereldwijd voor en kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral bij kwetsbare groepen zoals ouderen, jonge kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Griep wordt meestal verspreid via druppeltjes die ontstaan ​​wanneer een geïnfecteerde persoon hoest, niest of praat. Het virus kan ook worden overgedragen door het aanraken van besmette oppervlakken.

Voorkom je griep met een griepprik?

De huisarts legt uit wat griep is hoe je het voorkomt en wat je moet doen als je het hebt.

Tekst leest door onder de video >>>

Hoe lang duurt griep?

Griepsymptomen beginnen meestal binnen 2 dagen na blootstelling en duren gemiddeld ongeveer 7 dagen. Soms houden vermoeidheid en lusteloosheid enkele weken aan. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen, veel te drinken en medische hulp te zoeken als symptomen verergeren of aanhouden.

Symptomen van griep

De symptomen van griep zijn:

  • koorts
  • spierpijn
  • hoofdpijn
  • vermoeidheid
  • keelpijn en
  • droge hoest

Sommige mensen hebben ook last hebben van een loopneus, niezen en maagklachten. Hoewel de meeste mensen met griep na enkele dagen vanzelf herstellen, kunnen ernstige complicaties optreden, zoals longontsteking, vooral bij risicogroepen.

RIVM bericht over toename luchtwegklachten

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Wat te doen als je griep hebt? 

  1. Bij griep is rust nemen essentieel.
  2. Blijf thuis om anderen niet te besmetten.
  3. Drink voldoende vocht.
  4. Eet gezond, voldoende vitamines, vezels en mineralen.
  5. Neem pijnstillers en koortsverlagende middelen.
  6. Gebruik hoestmiddelen.
  7. Zoek medische hulp als symptomen ernstig zijn of als er sprake is van complicaties zoals ademhalingsproblemen.
  8. Volg de richtlijnen van gezondheidsprofessionals.
  9. Vermijd verder contact met anderen.
  10. Bedek mond en neus bij hoesten of niezen om verdere verspreiding te voorkomen.

Hoe lang is griep besmettelijk?

Griep is besmettelijk van 1 dag vóór het begin van symptomen tot ongeveer 5 tot 7 dagen daarna, hoewel het bij sommige mensen langer kan duren. Kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen langer besmettelijk blijven.

Het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals handen wassen en het vermijden van nauw contact met anderen, om de verspreiding van het virus te beperken, zelfs als de symptomen verminderen.

Zo voorkom je griep

Griep kan worden voorkomen door jaarlijks een griepprik te halen, vooral voor risicogroepen. Daarnaast zijn:

  1. Regelmatig handen wassen.
  2. Het vermijden van aanrakingen aan het gezicht.
  3. Het vermijden van nauw contact met zieke mensen.
  4. Ventileer je leefomgeving om de concentratie van ziektekiemen te verminderen
  5. Houd oppervlakken schoon en ontsmet regelmatig vaak aangeraakte voorwerpen.
  6. Het (desgewenst) dragen van een mondmasker in drukke omgevingen.

Foto: Pixelshot (Canva)

Meer over: