Ga naar de inhoud

Grensoverschrijdend gedrag: BN’ers vallen bij bosjes door de mand

grensoverschrijdend gedrag

Ze vallen bij bosjes door de mand, BN’ers en coryfeeën die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. En dan hebben we het nog niet eens over al die gevallen die met de mantel der liefde worden bedekt en waarvan we nooit iets te weten zullen komen.

Grensoverschrijdend gedrag komt overal voor

Na het openen van de beerput rond grensoverschrijdend gedrag bij de NPO, gaat nu de alarmbel af bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Ook ambtenaren blijken er wat van te kunnen. Er heerst een angstcultuur en een giftige werksfeer. Dit blijkt uit onderzoek van vakbond FNV. De ellende komt dus in alle geledingen van de maatschappij voor: van sport- en zakenwereld tot in ambtelijke kringen en in de gezondheidszorg.

Pesten, intimidatie, discriminatie, schreeuwen of koffiebekers naar iemands hoofd gooien en onzedelijk gedrag. Kitty Jong, van de FNV is niet verbaasd, wel verbijsterd, over de bevindingen bij VWS. “We weten dat het veel te veel gebeurt.” 

Grensoverschrijders op de top van de ijsberg

Wie bevinden zich zoal op de top van de ijsberg?

1. Matthijs van Nieuwkerk

Televisiemaker Özcan ‘Eus’ Akyol, goede vriend van Matthijs en oud-tafelheer bij zijn show De Wereld Draait Door (DWDD) kwam met een bekentenis naar buiten. Als de verrotte kers op een verrotte taart. Hij zag beelden van DWDD-repetities met ‘niet zo gezellig gedrag’ van Matthijs. Eus weet hierdoor niet meer precies wie hij verdedigt. Dat terwijl van Nieuwkerk er al niet best opstond. RTL zette een dikke streep door Van Nieuwkerks comeback op tv. De omroep had vergevorderde plannen om met hem in zee te gaan en een nieuwe tv-show rond hem op te zetten. 

Bekijk hier het gesprek met Akyol bij Vandaag Inside. Tekst gaat onder de video verder >>

2. Mart Smeets

Mart Smeets werd in het NPO-programma Buiten Beeld stevig aan de tand gevoeld door interviewer Coen Verbraak. Het ging over getreiter, seksisme en vernederingen op de werkvloer bij Studio Sport. Smeets verwijst alle verdenkingen naar het land der fabelen. Hij noemt zichzelf een hoffelijke man en stelt dat hij zich tijdens zijn tv-carrière altijd voorbeeldig heeft gedragen. Volgens oud-collega Aïcha Marghadi en Catherine Keyl is dat absolute onzin. Smeets dreigde Verbraak een rode kaart te geven als hij er nog 1 keer naar vraagt. De beelden van Buiten Beeld spreken boekdelen.

Tekst gaat onder video verder >>

3. Christian Horner

Red Bull Racing is een onderzoek begonnen naar Christian Horner. De F1-teambaas wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Het zou gaan om ongewenst gedrag in de richting van een medewerkster van Horner. De 50-jarige Brit spreekt de beschuldigingen tegen. Het F1-team van 3-voudig wereldkampioen Max Verstappen meldt dat een externe, gespecialiseerde advocaat de zaak onderzoekt.

4. Paul die Leeuw

Ook Paul de Leeuw moet met de billen bloot op verdenking van grensoverschrijdend gedrag.  Een regisseur van zijn programma ‘Niet Klein Te Krijgen’ zegt dat De Leeuw met stemverheffing zijn onvrede uitte. Dat ging op een manier die niet passend zou zijn binnen een werksituatie. De presentator maakte hiervoor zijn excuses. BNNVara stelt: dat een stevige discussie met stemverheffing of een onvertogen woord kan gebeuren. “Dan is het belangrijk dat het uitgesproken wordt, er excuses gemaakt worden en iemand het in het vervolg beter doet”, zo reageert de omroep.

5. Remco van Leen

Remco van Leen (56) heeft zich teruggetrokken als directeur bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Aanleiding is een oude melding over mogelijk grensoverschrijdend gedrag die wordt opgerakeld. De directeur Video heeft aangegeven zich niet te herkennen in de beweringen, maar neemt elk signaal zeer serieus. Hij verleent daarom zijn volledige medewerking aan een feitenonderzoek, dat door een onafhankelijke partij wordt uitgevoerd.

6. Thijs Römer

De acteur werd veroordeeld voor online zedendelicten met 3 minderjarige meisjes. De rechtbank achtte bewezen dat hij de meisjes online verleidde tot het plegen van ontuchtige handelingen bij zichzelf en het sturen van naaktfoto’s. Dat gebeurd tussen november 2015 en november 2017 toen de meisjes 14, 15 en 16 jaar waren. Römer kreeg een celstraf van 3 maanden opgelegd, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. De rechtbank legde hem daarnaast de maximale taakstraf op van 240 uur. Verder moet hij zich laten behandelen bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. 

7. Tom Egbers

De Studio Sport presentator zou een affaire hebben gehad met een vrouwelijke collega en haar geïntimideerd hebben. De presentator betuigde daarvoor spijt. Hij deed eenmalig zijn verhaal in talkshow Khalid & Sophie. Daarna is hij niet meer op televisie verschenen en heeft hij zijn werkzaamheden bij de NOS neergelegd. Hij keert definitief niet meer terug op de beeldbuis. Egbers hield hartklachten over aan de beschuldigingen. Zijn vrouw Janke Dekker noemde het karaktermoord en kreeg last van PTSS (posttraumatische stressstoornis).

 8. Marc Overmars

Tot slot is daar oud Ajax-directeur Marc Overmars. Hij stuurde met zijn mobieltje foto’s van zijn geslachtsdeel rond. Dat kwam hem op ontslag bij Ajax te staan. De internationale voetbalbond Fifa deed daar een schepje bovenop en schorste hem. Overmars ging hier tegen in beroep maar verloor die zaak.

Aangifte doen van grensoverschrijdend gedrag

Seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag is soms strafbaar. Aangifte doen bij de politie loont weliswaar maar justitie heeft dan wel hard bewijs nodig om de verdachte op te pakken. Verzamel daarom:

  • Sms’jes, WhatsApp-berichten, chats en e-mailtjes van het contact met de dader(s), of waaruit blijkt dat iemand iets van jou online heeft gezet, je bedreigt of afperst. Maak filmpjes met je telefoon. 
  • Informatie over de dader(s): naam, accountnaam, leeftijd, woonplaats, mailadres, telefoonnummer en adres, alles wat je van de ander weet of wat online zichtbaar is.
  • Screenshots en internetadressen (urls) van de sociale-media-profielen waar iets van je is gedeeld. Bijvoorbeeld de adresbalk van de Facebookpagina, en screenshots van de profielpagina’s op Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat, Skype enzovoort. Zorg er voor dat data en tijdstippen goed te zien zijn. 
  • Schermafdrukken van de social-media-profielen van de dader(s): printscreens. Of maak er een foto van.
  • Als het gaat om fraude, oplichting en afpersing, verzamel dan bankafschriften, brieven van incassobureaus, e-mails, aanvragen van abonnementen of een afgesloten lening.

Bronnen: Welingelichte Kringen, AD, RTL Nieuws, NOS. Foto: Talpa

Meer over: