Ga naar de inhoud

Gratis krantenabonnementen voor mensen met financiële problemen

Gratis kranten abonnementen

Nieuws is voor iedereen! DPG Media zet zich daarom in om het nieuws toegankelijk(er) te maken door gratis krantenabonnementen aan te bieden. Dit initiatief richt zich op mensen voor wie een betaald abonnement onbetaalbaar is, met als doel de kloof tussen arm en rijk te verkleinen.

Lees hieronder hoe deze actie gezinnen helpt en welke positieve effecten al zijn aangetoond door eerdere proeven.

Initiatief voor meer toegang tot nieuws

DPG Media zet zich in om nieuws toegankelijk te maken voor iedereen. Ze bieden gratis abonnementen aan op diverse dagbladen, waaronder AD, Het Parool, BN DeStem, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, De Gelderlander, de Stentor, PZC en Tubantia. Deze actie richt zich op mensen voor wie een betaald krantenabonnement onbetaalbaar is momenteel.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Langdurige steun voor nieuwsconsumptie

Dit initiatief loopt over een periode van 3 jaar. Elk jaar worden er nieuwe abonnementen toegekend, waardoor in totaal 5000 mensen van een gratis kranten-abonnement kunnen genieten. Dit helpt gezinnen die financieel moeten rondkomen met elke euro, zodat nieuws voor iedereen bereikbaar blijft.

Gratis krantenabonnementen: nieuws voor iedereen

Volgens Joris Gerritsen, hoofdredacteur van De Gelderlander, is het belangrijk dat nieuws toegankelijk blijft voor iedereen. Vooral omdat kwalitatieve journalistiek geld kost en er een groeiende kloof is tussen arm en rijk. “Iedereen heeft nieuws nodig om de wereld en de eigen omgeving te begrijpen. Regiojournalistiek speelt daarin een cruciale rol, omdat het zowel wereld- als lokaal nieuws biedt,” aldus Gerritsen.

Samenwerking met lokale organisaties

De komende 3 jaar wordt de proef uitgebreid naar 20 steden. Hierbij wordt samengewerkt met lokale voedselbanken en andere organisaties die goed bekend zijn met de doelgroep. Deze organisaties helpen bij het verdelen van de abonnementen, gericht op mensen die op bijstandsniveau of net daarboven leven, maar wel geïnteresseerd zijn in hun omgeving.

Rennie Rijpma, hoofdredacteur van het AD, benadrukt het belang van geïnformeerd blijven: “Er is veel gratis nieuws beschikbaar, maar dat is anders dan onze diepgravende journalistiek. Het is belangrijk dat mensen, ook zij die een krant eigenlijk niet kunnen betalen, goed geïnformeerd blijven. Vooral in tijden van veel rondgaande informatie is het cruciaal te weten wat waar is en wat niet.”

Desinformatie wordt ook een steeds groter probleem, waarschuwden artsen afgelopen week nog over.

Positieve effecten van gratis krantenabonnementen

Uit de eerdere proef van De Gelderlander bleek dat het uitdelen van gratis abonnementen positieve effecten had. Onderzoek door de Radboud Universiteit toonde aan dat deelnemers zich meer verbonden voelden met hun omgeving en beter op de hoogte waren van lokaal nieuws, wat leidde tot een grotere betrokkenheid bij de maatschappij.

Met dit initiatief hoopt DPG Media bij te dragen aan een beter geïnformeerde samenleving, waar nieuws voor iedereen toegankelijk is.

Bron: AD

Meer over: