Ga naar de inhoud

Gratis condooms in Diemen in 2025 en 2026

Gratis condooms

De gemeenteraad van Diemen heeft een belangrijke stap gezet door in te stemmen met het gratis uitdelen van condooms. Dit besluit kwam voort uit een motie van de partijen D66, GroenLinks, PvdA en Ons Diemen. Opvallend is dat slechts 2 raadsleden, namelijk die van een lokale partij, tegen de motie hebben gestemd.

Locaties voor distributie

De gratis condooms zijn in 2025 en 2026 beschikbaar op diverse locaties in Diemen. Deze locaties zijn dezelfde plekken waar nu al gratis menstruatieproducten worden verstrekt. Er is echter een uitzondering: basisscholen vallen buiten deze regeling. Hiermee wil de gemeenteraad de toegankelijkheid van condooms vergroten op een discrete en respectvolle manier.

Doel van de maatregel

Het doel van het verstrekken van gratis condooms is om de seksuele gezondheid van de inwoners te bevorderen. Door het aanbieden van deze anticonceptiemiddelen wil de gemeente ongewenste zwangerschappen en seksueel overdraagbare aandoeningen helpen voorkomen. Dit initiatief wordt gesteund door verschillende politieke partijen, wat aantoont hoe belangrijk zij seksuele voorlichting en gezondheid vinden.

De tekst gaat onder het X-bericht verder >>

Reacties uit de gemeenschap

Het voorstel heeft veel positieve reacties gekregen vanuit de gemeenschap. Veel inwoners waarderen het dat de gemeente actief bezig is met de gezondheid en het welzijn van haar burgers. Sommigen hebben echter hun zorgen geuit over de locaties waar de condooms beschikbaar zullen zijn, vooral met betrekking tot basisscholen. Desondanks lijkt de algehele ontvangst positief te zijn, wat aangeeft dat de gemeenschap de maatregel ondersteunt.

Initiatiefnemers achter de motie

De motie voor gratis condooms in Diemen is mede opgesteld door Nikki Moors van Ons Diemen en Onitcha Ramautarsing van D66 Diemen. Hun motivatie kwam voort uit groeiende zorgen over de stijgende aantallen van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en het dalende gebruik van condooms. Met de steun van de Jongerenraad, de Rutgers Stichting en Soa Aids Nederland, hoopten ze met dit initiatief niet alleen soa’s te voorkomen, maar ook condoomgebruik te normaliseren en schaamte daarover te verminderen.

Toekomstige inspanningen en bredere impact

Naast het verstrekken van gratis condooms, zijn er plannen om informatievoorziening over soa’s en veilige seks te integreren, bijvoorbeeld via flyers of QR-codes die verwijzen naar betrouwbare bronnen zoals Soa Aids Nederland. De initiatiefnemers hopen ook dat andere gemeenten en instanties hun voorbeeld zullen volgen. Ze streven ernaar dat seksualiteit en veilige seks bespreekbaarder worden, niet alleen in Diemen, maar in heel Nederland, met als doel de seksuele gezondheid op nationaal niveau te bevorderen.

Bron: De Telegraaf

Meer over: