Ze zijn er weer volop. Het is een vaak onderschat gevaar voor honden zijn grasaren. De Koninklijke Honden Bescherming waarschuwt voor de ernstige gezondheidsproblemen die deze kleine, scherpe zaadjes veroorzaken en is een petitie gestart om aandacht te vragen voor dit probleem.
In dit artikel lees je alles wat je moet weten over grasaren en hoe je je hond (en hetzelfde geld voor de kat) beschermt.
Gevaren van grasaren bij honden
Wat zijn grasaren?
Grasaren zijn kleine, scherpe zaadjes van bepaalde grassoorten. Deze zaadjes hebben weerhaakjes die ervoor zorgen dat ze gemakkelijk aan de vacht van dieren of kleding blijven hangen en zich vervolgens dieper in de vacht of huid kunnen nestelen. Grasaren komen vooral voor in hoog gras en vormen een reëel gevaar voor honden die hierin spelen of wandelen.
Grasaren zijn ontworpen door de natuur om zich te verspreiden en te verankeren in de grond. Ze bestaan uit een scherp puntig zaadje met weerhaakjes die het zaadje helpen zich vast te grijpen aan voorbijgaande dieren. Deze zaadjes zijn tot enkele centimeters lang, en hebben vaak een pluimvormig uiteinde. Dit ontwerp, dat perfect is voor verspreiding in de natuur, maakt ze helaas ook bijzonder gevaarlijk voor honden.
De tekst gaat verder onder de afbeeldingen van grasaren >>
De gevaren van grasaren voor honden
Grasaren hechten zich aan de vacht van je hond en banen zich vervolgens een weg naar de huid, en andere gevoelige delen van het lichaam. Wanneer een grasaar de huid binnendringt, veroorzaken ze ernstige schade. Als je grasaren niet tijdig verwijdert, richten ze zelfs interne schade aan.
De scherpe punt van de grasaar maakt het gemakkelijk voor het zaadje om de huid te doorboren. Eenmaal onder de huid, kan de grasaar blijven doordringen, aangedreven door de weerhaakjes die verdere beweging bevorderen maar terugtrekken bemoeilijken. Dit kan leiden tot:
- Huidinfecties: Wanneer de grasaar de huid doorboort, kan dit leiden tot ontstekingen en infecties die moeilijk te behandelen zijn.
- Abcessen: Als de grasaar onder de huid blijft, kan dit een abces veroorzaken, een met pus gevulde zwelling die pijnlijk en gevaarlijk kan zijn.
- Interne Schade: In ernstige gevallen kan de grasaar zich een weg banen naar interne organen zoals de longen, wat levensbedreigende complicaties kan veroorzaken.
Bekijk hier de video en lees daarna verder >>
Symptomen om op te letten
Het is belangrijk om alert te zijn op de volgende symptomen, die wijzen op een grasaar die zich in de huid of het lichaam van je hond zit:
- Overmatig likken, kauwen of krabben op een specifieke plek.
- Onverwachte kreupelheid.
- Zwellingen of etterende wondjes.
- Plotselinge niesbuien of bloederige afscheiding uit de neus.
- Moeite met kauwen of slikken.
- Flink opgezwollen oogleden met afscheiding.
- Slechte geur vanuit de mond, oren of neus van je hond.
Als je deze symptomen opmerkt, is het essentieel om snel te handelen en een dierenarts te raadplegen.
Tips om je hond te beschermen
Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om je hond te beschermen:
Vermijd gebieden met hoog gras: Probeer wandelingen en speelsessies in gebieden met hoog gras te vermijden.
Inspecteer regelmatig de vacht van je hond: Controleer na elke wandeling de vacht van je hond op grasaren, vooral tussen de tenen, in de oren, onder de oksels en rond de liezen.
Gebruik beschermende kleding: Overweeg het gebruik van beschermende hondenschoenen en kleding, vooral als je vaak wandelt in gebieden waar aren voorkomen.
Houd je eigen tuin grasarenvrij: Verwijder grasaren planten uit je eigen tuin om te voorkomen dat je hond hiermee in contact komt.
Extra tips voor bescherming
Kam de vacht van je hond grondig uit na wandelingen in risicovolle gebieden, vooral als je hond een lange vacht heeft.
Honden met een lange vacht of lange oren zijn extra vatbaar voor grasaren, dus wees extra voorzichtig met deze rassen.
Breng je hond regelmatig naar een trimsalon voor een grondige verzorging, vooral in de seizoenen waarin grasaren het meest voorkomen. Gebruik middelen zoals vachtsprays die grasaren afweren of gemakkelijker loslaten.
- Kijk ook of er geen grasaren in de beschermende kleding van de hond zit.
Wanneer naar de dierenarts met mijn hond?
Als je vermoedt dat je hond een grasaar heeft ingeslikt of als je symptomen opmerkt, breng dan direct een bezoek aan de dierenarts. Een snelle diagnose en behandeling zijn essentieel om verdere complicaties te voorkomen. Dierenartsen hebben de expertise en de juiste tools om grassen veilig te verwijderen en eventuele infeies te behandelen.
Misvattingen over grasaren
Er bestaan enkele misvattingen over grasaren die belangrijk zijn om te ontkrachten:
Grasaren zijn alleen een probleem in de zomer: Grasaren komen in verschillende seizoenen voor, afhankelijk van de grassoort.
De Nederlandse natuur is veilig voor honden: Grasaren komen overal voor, zelfs in gebieden die er op het eerste gezicht veilig uitzien. Kies voor wandelingen op goed onderhouden paden en vermijd gebieden met hoog gras.
Grasaren vormen een reëel risico voor de gezondheid van je hond. Door je bewust te zijn van dit gevaar en preventieve maatregelen te nemen, kun je je trouwe viervoeter beschermen tegen deze kleine, maar potentieel gevaarlijke zaadjes. Blijf alert, vermijd risicovolle gebieden en inspecteer regelmatig de vacht van je hond om problemen te voorkomen.
Petitie voor een veiliger omgeving voor honden
Gemeenten geven aan dat het ondoenlijk is om deze aren te bestrijden. Ze maaien ook steeds minder, om de biodiversiteit te verbeteren. Dat begrijpt de de Koninklijke Honden Bescherming en toch zijn ze een petitie gestart voor een goede aanpak. Ze roepen gemeenten op om in elk geval langs looppaden en recreatiegebieden te maaien en zo goed als kan voor afvoer te zorgen.
Met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen kun je ervoor zorgen dat jouw hond veilig en gezond blijft, zelfs tijdens avontuurlijke wandelingen in de natuur. Door bewustzijn te creëren en actie te ondernemen, kunnen we onze harige vrienden beschermen tegen de gevaren van grasaren.
Bronnen: Koninklijke Honden Bescherming. Foto’s: Canva.