In IJsselstein heeft een gouden rijksdaalder met de beeltenis van Koningin Wilhelmina op een veiling bijna een half miljoen euro opgebracht. Met een uiteindelijke verkoopprijs van 453.600 euro, inclusief veilingkosten, behoort deze munt tot de duurste ooit verkocht in Nederland. Alleen een kwartje uit 1891, dat eerder dit jaar meer dan een miljoen euro opleverde, overtreft dit bedrag.
Bijzondere rijksdaalder uit 1898 brengt 453.600 euro op
De gouden rijksdaalder dateert uit 1898 en is geslagen ter ere van de kroning van Koningin Wilhelmina, die destijds 18 jaar oud was. Het ontwerp is afkomstig van de Friese beeldhouwer Pier Pander.
De munt heeft een unieke status: er bestaan slechts 2 exemplaren, waarvan 1 in de nationale collectie zit. Dit maakte de geveilde munt extra aantrekkelijk voor verzamelaars.
Bekijk hier de munt en lees onder het Instagram-bericht verder >>
Volgens veilingmeester van Heritage Auctions Europe zijn munten van de royals en in het bijzonder met de afbeelding van Koningin Wilhelmina bijzonder geliefd. “Ze is veel populairder dan Willem I, II en III.
Een complete set van Juliana-munten bemachtigen is geen uitdaging, toch zijn Wilhelmina-munten wel écht bijzonder.”
Veiling van de munt trok veel belangstelling
De veiling trok veel belangstelling. Er waren vooraf geen schriftelijke biedingen toegestaan, wat de spanning verhoogde. De zaal zat vol, en mensen filmden gedurende de veiling.
De veiling eindigde met een winnend bod van 360.000 euro. Inclusief kosten kwam het totaalbedrag uit op 453.600 euro. De koper, die anoniem blijft, heeft hiermee een uniek stuk geschiedenis in handen.
Herdenkingsmunt 750 jaar Amsterdam
In Amsterdam is onlangs voor haar 750-jarig bestaan een herdenkingsmunt geslagen.
Dit vijfje symboliseert niet alleen de mijlpaal, ook staat het symbool voor de toekomst.
(Foto: Het Muntplein met de Munttoren in Amsterdam, Foto: Canva)
Duurste munt ooit: een kwartje uit 1891
Het record voor de duurste Nederlandse munt is eerder dit jaar gevestigd bij hetzelfde veilinghuis. Een zeldzaam kwartje uit 1891 is toen geveild voor ruim een miljoen euro.
Liggen er toevallig nog een paar oude munten bij jou thuis in een bakje, check eens wat ze nu waard zijn:
Met de opkomst in de veiling en de verkoop van deze gouden daalder lijkt de interesse en vraag naar unieke historische munten in Nederland onverminderd groot.
Bron: NOS. Stockfoto: Fotocollectie Anefo/Nationaal Archief.