Ga naar de inhoud

Gordijnen wassen: zó krijg je ze stralend wit en schoon!

Gordijnen wassen

Gordijnen geven elke kamer sfeer en warmte, en zijn vaak de blikvanger die je interieur compleet maakt. Vooral witte gordijnen zijn populair vanwege hun frisse en zuivere uitstraling. Maar na verloop van tijd kunnen ze stoffig en vuil worden. Hoe zorg je ervoor dat je gordijnen weer stralend wit worden?

In dit artikel delen we praktische tips en een handig stappenplan voor het wassen van je gordijnen en vitrages, zodat je gordijnen schoon, fris én wit blijven.

Gordijnen wit maken: zó werkt het

Gordijnen zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Witte gordijnen of vitrages zijn populair vanwege hun veelzijdigheid en frisse uitstraling. Ze passen perfect in Scandinavische, Deense en moderne interieurs en zorgen ervoor dat je meubels nog mooier uitkomen.

Wit staat voor puurheid, eenvoud en zuiverheid, maar kan na verloop van tijd vergelen of vervuilen. Gelukkig zijn er manieren om je gordijnen weer prachtig wit te krijgen. Door ze regelmatig te wassen en goed te onderhouden, blijven ze lang mooi. Het is belangrijk om bij het witte gordijnen wassen speciaal wasmiddel voor de witte was te gebruiken en een lage temperatuur aan te houden.

Gordijnen wassen: hoe pak je dit aan?

Het wassen van gordijnen is een huishoudelijke klus die vaak wordt uitgesteld of overgeslagen. Toch is het belangrijk om gordijnen regelmatig schoon te maken, omdat ze na verloop van tijd stoffig en vuil kunnen worden. Hoe pak je dit het beste aan?

  • Allereerst is het belangrijk om te weten van welk materiaal je gordijnen zijn gemaakt, omdat dit bepaalt hoe je gordijnen te wassen.
  • Was elk gordijn apart om overmatige kreukels te voorkomen en de uitstraling te behouden.
  • Volg de wasinstructies op het label en gebruik een mild wasmiddel.
  • Was gordijnen bij voorkeur op een lage temperatuur en gebruik een fijnwasprogramma om krimpen en beschadiging te voorkomen.
  • Gebruik een wasmachine trommel met een grote inhoud om dikke stoffen gordijnen te wassen en behoud hun zachte gevoel door wasverzachter of natuurazijn toe te voegen.

Vitrages en witte gordijnen wassen: tips voor stralend witte resultaten

Vitrages zijn echte sfeermakers in huis, maar door hun constante blootstelling aan stof en vuil kunnen ze snel verkleuren. Om vitrages weer stralend wit te krijgen, is het belangrijk om ze regelmatig te wassen.

Ja, vitrages mogen gewassen worden! Gebruik een mild wasmiddel en kies een programma voor delicate stoffen. Een handige tip is om een scheutje azijn toe te voegen aan het wasprogramma om verkleuring tegen te gaan. Hang de vitrages nat op om kreuken te voorkomen en laat ze natuurlijk drogen.

Net als vitrages kunnen ook andere gordijnen gewassen worden, waarbij het belangrijk is om ze nat op te hangen om kreuken te verminderen.

Kan je gordijnen in de wasmachine doen?

Ja, de meeste gordijnen kunnen in de wasmachine worden gewassen, maar het is cruciaal om de juiste instellingen te gebruiken om schade te voorkomen. Voordat je de gordijnen in de wasmachine doet, is het belangrijk om ze goed voor te bereiden door bijvoorbeeld de haken te verwijderen en het gordijn heen te schudden. Vul de wastrommel niet te vol, was liever in 2 beurten voor het beste resultaat. Was gordijnen altijd op een fijnwasprogramma met een lage temperatuur, idealiter rond de 30 graden Celsius.

Welk wasproduct voor gordijnen?

Gebruik een mild wasmiddel en vermijd bleekmiddelen, aangezien deze de stof kunnen beschadigen. Plaats de gordijnen losjes in de trommel en overweeg om ze in een waszak te doen voor extra bescherming. Het centrifugeren moet op een laag toerental gebeuren om kreuken en vervorming te voorkomen. Hang de gordijnen na het wassen direct op om ze natuurlijk te laten drogen en om kreuken te minimaliseren. Gebruik eventueel een stofzuiger met een zachte borstelkop om stof en pluisjes voorzichtig te verwijderen en beschadiging te voorkomen.

Hoe vaak moet je je gordijnen wassen? Algemene aanbeveling

  • Eens per halfjaar: Voor de meeste gordijnen is het voldoende om ze eens per 6 maanden te wassen. Dit houdt ze schoon en voorkomt ophoping van stof en vuil.

Specifieke situaties:

  • Rokershuishoudens: Als er in huis wordt gerookt, is het aan te raden de gordijnen elke 3 maanden te wassen om rookgeuren en nicotinevlekken te verwijderen.
  • Huishoudens met huisdieren: Huisdieren kunnen extra haar en vuil in de gordijnen brengen. Was de gordijnen in dit geval ook om de 3 maanden.
  • Allergieën: Als iemand in huis last heeft van allergieën, kunnen gordijnen een bron van allergenen zijn. Het is dan verstandig om de gordijnen elke 3 maanden te wassen om stof en pollen te verwijderen.

Type gordijnen:

  • Lichte stoffen (zoals katoen en linnen): Deze kunnen vaker gewassen worden, vooral als ze in kamers hangen waar veel zonlicht komt dat stof zichtbaar maakt. Eens per 3 tot 4 maanden is een goede frequentie.
  • Zware stoffen (zoals fluweel en verduisterende gordijnen): Deze hoeven minder vaak gewassen te worden, omdat ze minder stof en vuil vasthouden. Eens per 6 tot 12 maanden is meestal voldoende.

Onderhoudstips:

  • Regelmatig stofzuigen: Gebruik een stofzuiger met een zachte borstel om je gordijnen regelmatig te stofzuigen. Dit helpt om stofophoping te verminderen tussen wasbeurten door.
  • Luchtig maken: Hang je gordijnen af en toe buiten op een droge, zonnige dag om ze te laten luchten en opfrissen zonder ze daadwerkelijk te wassen.

Verduisterende en velours gordijnen wassen

Verduisterende gordijnen zijn ideaal om licht buiten te houden en privacy te garanderen, maar kunnen net als andere gordijnen na verloop van tijd vuil en stoffig worden. Kun je verduisterende gordijnen wassen? Ja, maar het vergt enige voorzichtigheid.

  • Allereerst is het belangrijk om het waslabel te controleren, want niet alle verduisterende gordijnen zijn geschikt voor machinewas.
  • Indien ze in de wasmachine kunnen, gebruik dan een fijnwasprogramma op lage temperatuur, maximaal 30 graden Celsius.
  • Vermijd bleekmiddelen en gebruik een mild wasmiddel.
  • Hang de gordijnen na het wassen direct op om kreuken te voorkomen en laat ze natuurlijk drogen.
  • Voor gordijnen die niet in de machine mogen, is handwas in koud water met een mild wasmiddel een goed alternatief.
  • Bij twijfel kun je ook altijd kiezen voor een professionele reinigingsservice om ervoor te zorgen dat je gordijnen langer meegaan en hun verduisterende eigenschappen behouden blijven.
  • Strijk gordijnen voorzichtig na het wassen, waarbij je de temperatuur controleert en het etiket volgt voor richtlijnen.
  • Stomen kan de verduisterende coating beschadigen, dit wordt meestal niet aanbevolen.

GoeieVraag: mijn gordijnen zijn vies, hoe moet ik ze wassen.

Gordijnen wassen, stomen en drogen – tips per stofsoort

Het onderhouden van gordijnen is essentieel om ze schoon en fris te houden. Of je nu gordijnen wilt wassen, stomen of drogen, de aanpak verschilt per stofsoort. Hier zijn enkele nuttige tips om ervoor te zorgen dat jouw gordijnen in topconditie blijven:

Katoenen gordijnen:

  • Wassen: Katoenen gordijnen kunnen meestal in de wasmachine worden gewassen. Gebruik een fijnwasprogramma op 30 graden Celsius en een mild wasmiddel. Vermijd bleekmiddel.
  • Drogen: Hang de gordijnen direct na het wassen op om kreuken te voorkomen. Laat ze natuurlijk drogen.
  • Stomen: Voor het verwijderen van hardnekkige kreuken kun je katoenen gordijnen voorzichtig stomen met een kledingstomer.

Linnen gordijnen:

  • Wassen: Linnen gordijnen kunnen ook in de wasmachine, maar gebruik een koud wasprogramma en een mild wasmiddel. Was ze afzonderlijk om schade te voorkomen.
  • Drogen: Hang linnen gordijnen direct na het wassen op en laat ze natuurlijk drogen. Vermijd direct zonlicht om verkleuring te voorkomen.
  • Stomen: Linnen kan gestoomd worden om kreuken te verwijderen, maar test eerst een klein gedeelte om te zien hoe de stof reageert.

Polyester gordijnen:

  • Wassen: Polyester gordijnen zijn meestal machinewasbaar. Gebruik een fijnwasprogramma op 30 graden Celsius en een mild wasmiddel.
  • Drogen: Hang ze nat op om kreuken te voorkomen en laat ze natuurlijk drogen. Polyester droogt snel en hoeft vaak niet gestreken te worden.
  • Stomen: Polyester kan gestoomd worden om kreuken te verwijderen. Gebruik een lage stand op de stomer.

Zijden gordijnen:

  • Wassen: Zijde is een delicate stof en wordt bij voorkeur met de hand gewassen in koud water met een mild wasmiddel. Vermijd wringen.
  • Drogen: Hang zijden gordijnen nat op en laat ze natuurlijk drogen uit direct zonlicht. Ze kunnen kreuken, dus voorzichtig strijken op een lage temperatuur is soms nodig.
  • Stomen: Stomen wordt niet aanbevolen voor zijde omdat het de stof kan beschadigen. Gebruik een stoomstrijkijzer op een lage stand met een doek ertussen.

Met de juiste aanpak en regelmatig onderhoud kun je je gordijnen en vitrages fris en stralend wit houden.

  • Voor inbetween gordijnen is het belangrijk om een stapsgewijze aanpak te volgen bij het wassen in de wasmachine. Door te weten hoe je ze op de juiste manier wast en verzorgt, blijven ze langer mooi en geven ze je interieur de gewenste uitstraling.
  • Linnen gordijnen vereisen specifieke zorg vanwege mogelijke krimp, en het is vaak aan te raden om ze professioneel te laten reinigen.
  • Velours gordijnen moeten niet gewassen worden om schade aan de stof te voorkomen; gebruik in plaats daarvan alternatieve methoden zoals stofzuigen en licht besproeien. Voor velours gordijnen wassen is het beter om ze voorzichtig uit te schudden en te stofzuigen om overtollig stof te verwijderen.
  • Vouwgordijnen wassen kan op verschillende manieren, zoals stofzuigen en besproeien, of door ze in de badkuip te wassen, afhankelijk van het systeem.

Tip: lees ook deze ultieme wasgids.

Vensters schoonmaken: nuttige suggesties

Het schoonmaken van vensters kan een vervelende klus lijken, maar met deze nuttige suggesties wordt het een stuk eenvoudiger:

  • Gebruik azijn: Meng een deel azijn met een deel water in een spuitfles. Spuit het mengsel op de ramen en veeg schoon met een microvezeldoek voor een streeploos resultaat.
  • Krantenpapier: Gebruik krantenpapier om de ramen droog te vegen na het schoonmaken. Dit voorkomt strepen en geeft een glanzend resultaat.
  • Schoonmaken met aardappel: Snijd een aardappel doormidden en wrijf de gesneden kant over het glas. Spoel daarna af met water en droog met een schone doek. De zetmeel in de aardappel helpt vuil los te maken.

Met deze tips houd je je gordijnen en vensters schoon en fris, zodat je interieur er altijd op zijn best uitziet.

Meer over: