Ga naar de inhoud

Venetië zoekt nieuwe gondeliers: iconisch beroep met uitsterven bedreigd

Update:
Gondelier Venetië

De stad Venetië is een bekende toeristische attractie, mede dankzij de romantische gondeltochten door haar pittoreske kanalen. Deze gondels zijn een essentieel onderdeel van het culturele erfgoed van de stad en worden vaak beschouwd als een symbool van Venetië. De noodzaak om het beroep van gondelier te behouden is hierdoor groot. Zonder nieuwe gondeliers dreigt deze eeuwenoude traditie te verdwijnen.

Vereisten en traditie in de gondelbouw

Een gondelier worden is niet alleen een kwestie van vaardigheid en training; het omvat ook een diep respect voor traditie en cultuur. Voordat men de felbegeerde vergunning verkrijgt, moet een aspirant-gondelier intensieve vaarschoollessen volgen bij de Arte del Gondoliere, Ook de gondels zelf zijn een symbool van deze traditie; een traditionele gondel is een meesterwerk van vakmanschap en bestaat uit 8 verschillende houtsoorten. De stad Venetië en haar inwoners zijn vastbesloten dit erfgoed te beschermen, zelfs tegen de verleiding om goedkopere, minder authentieke materialen zoals plastic te gebruiken.

De tekst gaat onder de video verder >>

Culturele en economische implicaties

Het beroep van gondelier is niet alleen cultureel belangrijk, maar heeft ook economische implicaties. Gondeliers dragen bij aan de economie van Venetië, aangezien toeristen bereid zijn flink te betalen voor een tochtje door de kanalen. Zonder voldoende opgeleide gondeliers kan de toeristische industrie een klap krijgen, wat op zijn beurt een negatief effect kan hebben op de lokale economie.

Gondels als symbool van Venetië

Gondels zijn al eeuwenlang een iconisch symbool van Venetië en hun aanwezigheid in de kanalen draagt bij aan de unieke charme van de stad. Deze zwart geverfde bootjes, sierlijk voortbewogen door een enkele roeier, zijn een herkenbaar beeld van Venetiaanse elegantie en traditie. Toeristen van over de hele wereld komen naar Venetië om deze gondeltochten te ervaren, wat het belang van het behoud van dit beroep nogmaals onderstreept.

De toekomst van het gondelierberoep

Hoewel het vinden van nieuwe gondeliers een grote uitdaging is, zijn er inspanningen gaande om dit iconische beroep een toekomst te geven. Het stadhuis van Venetië heeft aangekondigd zich in te zetten voor het behoud van dit iconische beroep. Door jonge mensen te motiveren en te trainen, probeert Venetië ervoor te zorgen dat deze traditie blijft voortbestaan. Het combineren van culturele trots met economische vooruitzichten, blijft de stad zich inzetten voor het behoud van de gondeltraditie. De komende jaren zijn cruciaal voor het handhaven van deze unieke Venetiaanse beroepsgroep.

Opkomst van vrouwelijke gondeliers

Na eeuwen van mannelijke dominantie in het vak, zien we een toenemende aanwezigheid van vrouwelijke gondeliers in Venetië. De doorbraak kwam in 2010 toen Giorgia Boscolo de eerste vrouwelijke kapitein op een Venetiaanse gondel werd. Tegenwoordig varen er 14 vrouwen, waaronder Boscolo, door de smalle kanalen van de stad. Dit is een significante verandering in een traditioneel mannelijke beroepsgroep, en de nieuwe vrouwelijke gondeliers krijgen steeds meer erkenning en waardering van zowel toeristen als collega’s.

Deze dame wil het vak van gondelier leren. Bekijk de (Engelstalige) video >>

Bron: De Telegraaf. Foto: Canva

Meer over: