Ga naar de inhoud

Gratis of voordelige producten waar haal je dat?


Is je budget niet al te ruim? Lees dan vooral dit artikel. Hier vind je informatie over hoe en waar je gezond en goedkoop eten en drinken vindt. Of soms zelfs helemaal gratis! Plus 15 handige tips hoe je simpel bespaart op je boodschappen en hoe je voedselverspilling tegengaat.

Waar in Nederland kun je (bijna) gratis eten?

In Nederland kun je, als je weinig geld hebt, gratis eten ophalen bij de Voedselbank. Een grote groep mensen worstelt dagelijks met het vinden van betaalbaar eten en drinken. Voedsel kost – momenteel helemaal – erg veel geld, logisch dat mensen problemen hebben met de aanschaf ervan. Er zijn manieren om geld te besparen op eten en drinken. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van kortingscodes of aanbiedingen. Kies er ook eens voor om simpeler en goedkoper eten te kopen, bijvoorbeeld uit de toko of een voordeelsupermarkt. Drink water in plaats van frisdrank of sapjes, dat is niet alleen gezonder maar ook goedkoper. 

Voedselverspilling

Jaarlijks wordt zo’n 2 miljard kilo voedsel verspild: een enorme hoeveelheid. De gemiddelde Nederlander gooit per jaar zo’n 34 kilo goed eetbaar voedsel in de prullenbak. Dat vertegenwoordigt een waarde van zo’n €120. Niet niks! We hebben het hier over eetbaar voedsel dat bij de mensen thuis verspild wordt. Klapperen je oren? Heel veel mensen hebben juist te weinig te eten. Dan hebben we het niet eens over landen ver weg, maar over ons eigen land. In Nederland leven ruim 1,1 miljoen mensen in armoede. Dit zijn overigens metingen van vóór de corona crisis. Voedselbanken Nederland geeft aan dat 1 op de 12 kinderen met honger naar school gaat. Honger in Nederland. Het bestaat echt en is bepaald geen uitzondering. 

Eerlijk delen: gratis producten

Graag wijzen we je op Facebook-groepen waar eten wat over is wordt gedeeld. ‘Prakkie eten over 075’, ‘Zonder honger naar bed’ en ‘Mealdeal020’ zijn zulke groepen. Er zijn meer dan 169 groepen in Nederland actief als je zoekt op ‘food sharing’. Nog een goede tip is BuurtBuik. Dit zijn gratis maaltijden van gered voedsel in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. BuurtBuik redt voedsel van verspilling door eten op te halen bij horeca, supermarkten en groenteboeren en het te delen met buurtbewoners. Zo maken ze samen een betere buurt: brengen buurtbewoners bijeen, helpen elkaar een handje en redden voedsel van de afvalbak. Verder bestaat ook Stichting Thuisgekookt. Informeer bij je eigen gemeente, buurthuis of de lokale voedselbank of er een soortgelijk initiatief is in jouw plaats.

15 tips om goedkoper of gratis eten te vinden

  1. Doe 1 keer per week boodschappen voor de hele week. Je geeft dan minder uit. 
  2. Aan het einde van de dag worden veel versproducten afgeprijsd.
  3. Doe pas boodschappen wanneer je voorraad op is en gooi zo min mogelijk eten weg.
  4. Gebruik de Too Good to Go app tegen voedselverspilling en voordelig inkopen.
  5. Wees creatief met kliekjes.
  6. Kook op maat; gebruik precies de goede hoeveelheid en weeg dit af met een maatbeker.
  7. Voedsel of restjes invriezen.
  8. Ga naar de markt. Veel verse producten zijn er goedkoper dan in de supermarkt. 
  9. Fabrikanten en merken geven regelmatig producten weg. Vraag deze aan op gratis.nl. 
  10. Gebruik een senioren voordeel pas indien je 50+ bent, voor korting bij meer dan 4.000 winkels.
  11. Drink gratis koffie of thee bij Ikea met de gratis family pas of in de supermarkt.
  12. Het Voedingscentrum richtte de app Slim Koken op. Het is een gratis app met heel veel tips.
  13. Geld terug acties; de makkelijkste manier om aan gratis boodschappen te komen.
  14. Koop rechtstreeks en voordelig in bij de boer, bijvoorbeeld samen met je buren of kennissen.
  15. Rond of op je verjaardag kun je op verschillende plekken gratis eten en drinken

Houdbaarheidsdatum checken 

Bij enkele supermarkten geldt dat als je een product vindt met houdbaarheidsdatum die dag, je het dan gratis mee mag nemen. Hallo gratis boodschappen! Dat geldt uiteraard niet voor producten die dagvers zijn, maar wel voor andere dingen met houdbaarheidsdatum. Product gevonden? Ga er mee naar de kassa en meldt dat het om een datumproduct gaat en je ontvangt het gratis. Uit eigen ervaring weet ik dat dit zo is bij Jumbo supermarkten. Er zijn zelfs sinds kort speciale ‘over de datums supermarkten’.

Volg je favoriete merken op social media: gratis producten

Regelmatig worden er bemonsteringen georganiseerd op stations en in winkelcentra. Dat betekent dat er nieuwe producten gratis worden uitgedeeld. Vroeger kwam je die toevallig tegen, tegenwoordig worden ze ook vaak aangekondigd op social media. Volg daarom zeker je favoriete eet of drinkbare producten op social media! 

Eet bij je (schoon)ouders

Je ouders, grootouders of schoonouders vinden het vast heel gezellig als je ze opbelt om te vragen of je deze week een keertje kunt komen eten. Voor die avond hoef je dan zelf geen eten in huis te halen. Natuurlijk help je met de afwas en ga je na het eten niet meteen weg. Het is wel aardig om hen ook voor een etentje bij jou thuis uit te nodigen, zodra je weer wat meer te besteden hebt. Heb je een grote familie, dan kun je ook proberen elke dag bij een ander familielid te gaan eten.

Werk in ruil voor eten of gratis producten

Kun je mensen helpen in jouw buurt in ruil voor eten? Je kunt een oproep op Facebook plaatsen, op Marktplaats of in de BuurtApp. Bijvoorbeeld de hond uitlaten van iemand die veel werkt, een vriendin of goede buur helpen met schilderen, kledingkast ordenen, strijken van kleding, helpen in het huishouden, babysitten, onkruid weghalen of een auto wassen of boodschappen halen voor iemand die weinig tijd heeft. Wanneer je een beetje inventief bent kom je al een heel eind. 

Richt een eetclubje op 

Ben je niet verlegen, dan kun je er ook over denken om een eetclubje op te richten. Zorg dat je 7 mensen bij elkaar zoekt (inclusief jijzelf) die wel regelmatig samen willen eten. Maak vervolgens een rooster: op bepaalde dagen van de week kookt 1 van jullie voor de hele club en spreek af dat degene die kookt ook de ingrediënten haalt en betaalt. Zo eet je een paar dagen per week gratis en moet je eens per week zelf voor 7 man koken. 

Ietsje meer koken en invriezen

Kook een iets grotere hoeveelheid dan normaal en vries dat gedeelte in. Dat is ideaal, want daardoor kook je minder keren per week en dat scheelt al snel weer een halfuur tot een uur en bespaart je geld. Je kunt dit doen door extra pasta, meer groente of stamppot te koken en dit in bakjes in de koelkast of vriezer te bewaren. Hierdoor hoef je niet dagelijks boodschappen te doen of te koken. Zo kun je op een dag dat je geen zin hebt om te koken een van deze bakjes nemen uit de vriezer. 

Meer over: