Ga naar de inhoud

Goedele Liekens open over uitdagingen van huidkanker

Update:
Goedele Liekens

Goedele Liekens (61), bekend als presentatrice en klinisch psycholoog, deelt haar verhaal over de strijd tegen huidkanker. In 2020 merkte Goedele een vreemd plekje in haar decolleté op. Na aandringen van haar zus bezocht ze een dermatoloog. Tot haar schrik kreeg ze te horen dat het om huidkanker ging met uitzaaiingen naar haar lymfeklieren.

Het belang van vroege detectie

Op KankerVrijDag, de laatste vrijdag van oktober, reflecteert Goedele op haar herstel en de veranderingen in haar leven. Ze streeft ernaar anderen te inspireren en bewustzijn te creëren over kankerpreventie. Ze reflecteert op haar ervaring en benadrukt het belang van tijdig medisch advies. Ze had achteraf eerder naar de huisarts gewild. Haar verhaal dient als een krachtige herinnering dat tijdige diagnose cruciaal kan zijn.

Lees ook: Loretta Schrijver update over kanker: ‘levenslang chemo’.

Bekijk ook dit advies van Goedele. De tekst gaat onder de video verder >>

De medische reis van Goedele

Na de diagnose begon Goedele aan een intensieve behandeling, waarbij een melanoom uit haar huid is verwijderd. Het herstelproces was zwaar, zowel fysiek als mentaal, en vergde van haar dat ze de realiteit onder ogen zag. Ondanks de uitdaging, hield Goedele vast aan haar doel om haar leven weer op te bouwen en te leren van deze ervaring. Dankzij nieuwe medische behandelingen zoals immuuntherapie heeft ze de kracht gevonden om door te gaan.

De tekst gaat onder het Instagram-bericht verder >>

Intense vermoeidheid

Tweeënhalf jaar na haar behandeling tegen kanker heeft Goedele Liekens nog steeds last van intense vermoeidheid, iets wat ze destijds niet had verwacht. “Daar werd ik nooit voor gewaarschuwd, zelfs niet door mijn behandelend arts”, deelt ze openhartig.

In eerste instantie ging ze ervan uit dat ze na een paar maanden weer volledig de oude zou zijn. “Ik dacht dat ik na een maand of 2 wel weer up and running zou zijn, maar dat viel tegen. De vermoeidheid kan jaren blijven aanhouden. Het wordt soms wel minder, maar het blijft terugkomen. Bij mij gebeurt dat nu ongeveer eens in de 2 weken. Het is belangrijk dat iedereen die kanker heeft (gehad) dit beseft: na een half jaar is het echt niet zomaar voorbij. En na een jaar ook niet.”

Inmiddels weet ze ermee om te gaan

De vermoeidheid die ze ervaart, is volgens haar moeilijk te omschrijven. “Het is iets heel anders dan een beetje moe zijn. Ik heb er eigenlijk geen goed woord voor. Het voelt alsof alle energie uit je lichaam wordt getrokken.” Inmiddels heeft ze een manier gevonden om ermee om te gaan. “Nu weet ik dat ik echt moet gaan liggen en niet even een serie kan kijken. Dat gaat gewoon niet. Het enige wat helpt is er echt aan toegeven en mijn ogen dichtdoen.”

Lees ook: Wanneer is een moedervlek kwaadaardig?

De rol van ondersteuning en innovatie

De vooruitgang in medische behandelingen heeft niet alleen Goedele’s leven positief beïnvloed, maar ook hoop gegeven aan vele anderen die met een vergelijkbare toestand kampen. Innovaties zoals de toepassing van immuuntherapie hebben de overlevingskansen bij een uitgezaaid melanoom aanzienlijk vergroot. Goedele geeft aan hoe belangrijk de steun van familie en vrienden is tijdens haar reis. Ook benadrukt ze het belang van gedegen medisch advies en de voortdurende medische onderzoeken die bijdragen aan betere behandelopties voor kanker.

Bekijk tot slot ook nog deze video >>

Bron: De Telegraaf, Linda. Foto: William Van Hecke/Corbis via Getty Images

Meer over: