De wereld lijkt in brand te staan. Slecht nieuws berichten stapelen zich dagelijks in hoog tempo op. Televisie en kranten krijgen ze niet aangesleept. Gaat het niet over de oorlogen in Israël en Oekraïne, dan worden we wel bestookt met de gevolgen van de klimaat-, woning- of CO2-crisis.
Gelukkig zijn er voldoende nieuwsorganisaties die zich richten op berichten waar je wél blij van wordt.
Tegenwicht bieden aan deprimerende nieuwsgolf
SBS6 probeert je met de televisieshow Goed Nieuws Vandaag op te beuren. Het nieuwsprogramma wil met actuele thema’s tegenwicht bieden aan de deprimerende nieuwsgolf die ons overspoelt. Het richt zich op optimistische ontwikkelingen, positieve gebeurtenissen, inspirerende verhalen en oplossingen voor maatschappelijke problemen.
Goedbedoelde poging
De nieuwsshow ging deze maand van start. Nu al wordt in Hilversum gefluisterd – en inmiddels ook hardop gezegd – dat het programma zijn beste tijd heeft gehad en dat het over en uit is. De kijkcijfers vallen tegen. De goedbedoelde poging van SBS6-baas John de Mol wordt al bestempeld als een megaflop.
Maar er zijn meer mediabedrijven en nieuwsbronnen die zich zich inzetten om ons positief bij de les te houden en zich specifiek richten op het verspreiden opbeurend nieuws. Kies maar uit. Er zitten buitenlandse nieuwssites tussen. Maak als het nodig is gebruik van de vertaalfunctie van je browser (Google):
1. GoedNieuws.nl
Goednieuws.nl wil je met nieuws en verhalen inspireren, je aan het lachen maken en voorzien van een shot positieve energie. Het laat zien dat wereld bol staat van positiviteit, vooruitgang en inspiratie.
2. De Goed Nieuws Krant
Ook de De Goed Nieuws Krant beschikt over een website met berichten die de mens opbeuren. De Goed Nieuws Krant is actief op Facebook en heeft ruim 6.400 volgers.
3. Goed nieuws van Nu.nl
Als je even geen behoefte hebt aan negatieve berichten op Nu.nl, ga dan naar de pagina met positieve berichten. Hier staat wekelijks een samenvatting van blij makend nieuws.
4. Good News Network
Op deze website staat al jaren alleen positief nieuws. Het motto: er is niet te weinig positief nieuws, er is alleen te weinig aandacht voor positieve berichten. Het netwerk beschikt over een app, video’s en verzorgt ook radio-uitzendingen.
5. Huffington Post Good News
Ook een algemene website die een speciale pagina heeft ingericht voor blije, vrolijke en grappige nieuwtjes, met koppen als ‘Mysterieuze man koopt voor $ 540 aan scoutkoekjes zodat de troepen het niet koud krijgen’.
6. Bored Panda
Hier kun je heen voor je dagelijkse portie positieve berichten over helden, mooie initiatieven, goede voorbeelden en bijzondere gebeurtenissen.
7. The Happy Broadcast
Bevat illustraties met positief nieuws, gemaakt door Mauro Gatti, die genoeg had van alle slechte berichtgeving in de media. Je vindt er niet alleen positief nieuws uit Nederland maar uit landen over de hele wereld. Zoals berichten over bijen, die de wereld in balans houden en over het Braziliaanse vrouwen voetbalteam, dat evenveel verdient als het mannenteam. Als je daar niet vrolijk van wordt!
8. Positive News
Positive News is een onafhankelijk Brits nieuwsmedium dat zich richt op constructief en positief nieuws over onderwerpen variërend van milieu tot maatschappij.
9. The Happy Newspaper
Dit is een krant die 4 keer per jaar wordt gepubliceerd en uitsluitend goed nieuws brengt, zoals inspirerende verhalen en prestaties.
10. Sunny Skyz
Een website die zich toelegt op het delen van vrolijke en positieve verhalen en foto’s uit verschillende hoeken van de wereld.
11. O, The Oprah Magazine
Hoewel het magazine van Oprah Winfrey zich niet exclusief richt op nieuws, bevat dit tijdschrift en de bijbehorende website veel positieve en inspirerende verhalen.
12. HappyNews.com
Een website gewijd aan het brengen van positieve nieuwsverhalen over gezondheid, welzijn, technologie en meer.
Angstgevoelens en pessimisme
Het raadzaam positief nieuws te volgen. Onderzoek toont aan dat wie voortdurend slecht nieuws hoort angstgevoelens krijgt, pessimistischer wordt en zelfs in een depressie kan raken. Die effecten houden lang aan, zelfs als je geen nieuws meer volg. Mensen gaan zich hulpeloos voelen, doordat het lijkt alsof problemen te groot zijn om nog opgelost te worden. “Daaruit vloeit dan weer angst voort en zelfs apathie”, zegt Jodie Jackson, auteur van het boek ‘You Are What You Read’.
Bronnen: Mediacourant, RTL4