Ga naar de inhoud

Gitaar van John Lennon geveild voor recordbedrag

Gitaar John Lennon geveild, veilinghuis Julien's

Er is een gitaar van John Lennon onder de hamer gegaan voor een recordbedrag. Het winnende bod op het instrument werd telefonisch uitgebracht. Veilinghuis Julien’s in New York maakt niet bekend wie de nieuwe eigenaar is. Lees hier hoeveel het instrument heeft opgebracht.

Koper bracht bod uit per telefoon

Het gaat om een 12-snarige gitaar van het type Hootenanny. Deze gitaar is te horen op het album ‘Help!’. Ook is Lennon te zien met de gitaar tijdens de opnames voor het album. Daarnaast verschijnt de gitaar in de gelijknamige Beatles-film uit 1965.

In 1965 gaf Lennon de gitaar aan muzikant Gordon Waller. Waller was bekend van het duo Peter & Gordon. Hij gaf het instrument vervolgens weer aan zijn manager. De erfgenamen van de manager vonden de gitaar 50 jaar later terug op zijn zolder.

Bekijk hier de Hootenanny en lees onder het Instagram-bericht verder >>

Bod op gitaar John Lennon veel hoger dan verwacht

Het veilinghuis liet de gitaar grondig opknappen. Nu kan er weer iemand op spelen. Dit verhoogt de waarde van het instrument nog verder. Julien’s verwachtte een hoogste bod tussen de 600.000 en 800.000 dollar. Uiteindelijk bleek de interesse veel groter dan gedacht.

  • Met een bedrag van 2,9 miljoen dollar is de verwachting ruim overtroffen. Een bedrag dat alleen is weggelegd voor de allerrijksten der aarde. Het maakt deze gitaar wel met stip de duurste Beatles-gitaar ooit geveild.

Gitaar van John Lennon blijvende nalatenschap

Veilighuis Julien’s is trots dat ze een nieuw wereldrecord hebben met de veiling van de verloren Hootnanny-gitaar van het pop-icoon die een tragische dood vond. De gitaar vertegenwoordigt niet alleen een stuk muziekgeschiedenis, het staat ook symbool voor de blijvende nalatenschap van John Lennon.

Darren Julien en Martin Nolan van Julien’s vertellen in de aanloop naar de veiling over het verhaal van een mysterieuze gitaar. Bekijk hieronder de video (de video is in het Engels) >>

Bron: NOS, RTL Nieuws.

Hoofdfoto: John Lennon op gitaar in Paris, 1964. Foto: Harry Benson/Express/Hulton Archive/Getty Images.

Meer over: