Ga naar de inhoud

Fietsen: dit zijn de voordelen ervan

Fietsen de gezondheidsvoordelen

Ben je slechts af en toe op een fiets te vinden? Dat is echt zonde, gezien de overvloed aan voordelen die fietsen met zich meebrengt. Fietsen is niet alleen een fijne buitenactiviteit, het draagt ook aanzienlijk bij aan zowel je conditie als je algehele gezondheid. Ook wanneer je wat ouder bent. 

Fietsen is veel minder belastend voor je spieren dan de meeste andere sporten. Bovendien is het gemakkelijk vol te houden en dat maakt het al stukken leuker om te doen toch? Er zijn nóg meer redenen om vaker op die stalen ros of carbon e-bike te stappen. Lees deze 7 goede redenen:  

1. Fietsen is makkelijk, ook wanneer je op leeftijd bent

Het is algemeen bekend dat fietsen veel minder belastend is voor spieren dan de meeste andere vormen van lichaamsbeweging of sport. Daarnaast is fietsen veel makkelijker vol te houden, wat het al snel aantrekkelijker maakt om te doen, vooral voor ouderen. 

2. Fietsen maakt positief en brengt rust in je hoofd

Naast de fysieke voordelen, heeft het ook een positieve invloed op je gemoedstoestand. Vooral fietsen in de natuur werkt rustgevend. Onderzoek heeft aangetoond dat je hersenactiviteit erdoor verbetert. Fietsen in de buitenlucht vermindert stress en draagt bij aan het algemene welzijn. 

Het wordt ook geassocieerd met een verminderd risico op depressie en angst, en het verbetert de algehele stemming.

3. Fietsen verlaagt risico op hartaanval

Fietsen versterkt het hart, bevordert de bloedcirculatie en verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Talrijke studies hebben aangetoond dat het risico op een hartaanval met 50% daalt bij regelmatige lichaamsbeweging, zoals fietsen.

Als je geen zin hebt om naar het zwembad of de sportschool te gaan, ga dan een rondje wielrennen in je eigen buurt. Pas wel op heren dat je niet te hard traint: Snel trappen is niet altijd zo gezond voor mannen. Groot voordeel is wel dat je op elk gewenst tijdstip van de dag je fiets kan pakken! Je fiets heeft geen sluitingstijden.

  • Zorg er wel altijd voor dat je goede fietsverlichting hebt:

4. Van fietsen val je af

Wil je graag wat strakker in je vel zitten? Ga dan zeker. Zoek meerdere keren per week een lange fietsroute. Slechts een half uur trappen per dag is al voldoende om je vetverbranding te stimuleren. 

En je hoeft niet eens hard te fietsen. Bij een matig tempo verbrandt je lichaam al vet. Door regelmatig te fietsen bouw je ook spiermassa op, wat resulteert in een hogere verbranding, zelfs in rust. Het heeft een lage impact op gewrichten en verbetert de mobiliteit en flexibiliteit.

5. Fietsen verlaagt het risico op diabetes

Onderzoek aan de University of Southern Denmark toonde eerder al aan dat regelmatig een 1/2 uur fietsen (of langer) het risico op diabetes type 2 verkleint. 

Tijdens een ritje haalt je lichaam efficiënter suiker uit je bloed. Het is niet nodig om het dagelijks te doen om dit effect te bereiken. 3 keer per week is al voldoende. Uiteraard geldt: hoe meer je fietst, hoe gunstiger het is voor je bloedsuikerspiegel.

Naast het feit dat het dus gewoon gezond voor je is, biedt het ook de mogelijkheid om meer van je omgeving te zien en te ervaren dan wanneer je met de auto reist. 

Het is dus een goed plan om van het fietsen een wekelijks routine te maken.

6. Het bespaart brandstof

Fietsen scheelt je geld voor benzine en het is veel beter voor het milieu om de fiets te pakken. Het is immers een milieuvriendelijk vervoermiddel zonder schadelijke uitstoot. Buiten alle gezondheidsvoordelen die het biedt, zie en beleef je ook meer van je omgeving dan in de auto. Heb je het fietsvirus te pakken. Kijk dan eens voor de allerleukste fietsroutes op fietsnetwerk.nl.

De tekst gaat verder onder de video >>

7. Beter slapen na een rondje op de fiets

Na een dagje gefietst te hebben kun je met een gerust hart je bed induiken. Regelmatig eropuit met je fiets draagt bij aan een betere slaapkwaliteit en helpt slaapproblemen verminderen.

Meer over: