Voordat je nu denkt: yes! En direct een reep chocola pakt. Houdt in je achterhoofd dat het veel verzadigde vetten en suikers bevat en daarmee veel calorieën. Hoe kan het dan tóch gezond zijn?
Iedere dag een kleine hoeveelheid eten kan zeker een positief effect hebben op je gezondheid. Dan gaat het natuurlijk wel om de pure variant.
5 redenen waarom chocolade gezond is voor je lijf:
1. Chocola rijk aan mineralen
Pure chocolade bevat veel gezonde mineralen zoals magnesium, kalium, zink en seleen. In 100 gram pure chocolade, die 70 procent of meer cacao bevat, zit 67 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer.
2. Goed voor hart en bloedsomloop
Pure chocolade zou ook aderverkalking tegengaan. Het eten van pure chocola kan namelijk een rol spelen in het proces waarbij witte bloedcellen worden verhinderd om zich vast te hechten aan de rand van de aderen.
3. Geluksgevoel
Chocolade bevat fenylethylamine, een lichaamseigen stof die wordt aangemaakt als je verliefd bent. De stof zorgt ervoor dat er in de hersenen endorfines vrijkomen. Daarom krijg je altijd zo’n blij gevoel van chocolade!
4. Chocola helpt bij afvallen
Je gelooft het bijna niet, maar als je het op de juiste manier doet dan klopt het! Laat een klein blokjes pure chocolade op je tong smelten. Doe dit 20 minuten voor de maaltijd, dan geven je hersenen hormonen vrij die zorgen voor een verzadigd gevoel. Hierdoor eet je minder en kan het je helpen om af te vallen.
5. Chocola goed voor je huid
De flavonoïden in pure chocolade kunnen je huid beschermen tegen de schadelijke invloed van de zon. Dit betekent niet dat je wel kunt stoppen met zonnebrand smeren!
Opkomst van pure chocolade
De laatste tijd krijgt puur meer de aandacht en voorkeur voor de gezondheid. Wat daar de redenen van zijn, lees je hieronder.
Het bevat polyfenolen, dit zijn antioxidanten die het lichaam beschermen tegen straling uit zonlicht of schadelijke stoffen die in de stofwisseling kunnen ontstaan. Andere producten waar polyfenolen in zitten zijn: wijn, olijfolie, bessen, thee, koffie, walnoten en groenten.
Wetenschappers stellen dat polyfenolen de kans op een beroerte en/of hartaanval verlagen door aderverkalking en ontstekingen tegen te gaan. Hoe dat proces precies werkt moet nog verder onderzocht worden. Ook wordt gedacht dat polyfenolen een positief effect hebben op de kwaliteit van de vaatwand, zodat deze sterker wordt.
Hoe donkerder, hoe beter
Hoe donkerder je pure reep, hoe meer cacao er is gebruikt. Dit betekent ook dat er meer polyfenolen erin zitten. Kies het liefst voor de meest pure variant als je optimaal wilt profiteren van de gezondheidsvoordelen. En misschien overbodig om te noemen. Maar in witte chocola zitten geen polyfenolen, omdat daar alleen cacaovet in zit.
Het smaakt toch nog lekkerder als je weet dat het goed is voor je gezondheid?