Jaarlijks leiden ongeveer 70 mensen aan dodelijke hart- en vaatziekten als gevolg van schadelijk verkeerslawaai. Dichtbij de snelweg wonen veroorzaakt diverse gezondheidsklachten. We staan nog onvoldoende stil bij de schade die langdurige blootstelling aan deze geluiden kan aanrichten.
Groeiende overlast van verkeerslawaai
Verkeerslawaai door luide auto’s en motoren groeit uit tot een ware plaag in ons land. De knallende uitlaten van voertuigen worden steeds ergerlijker en brengen serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee. Hiervan raken niet alleen mensen geïrriteerd, maar kunnen zij ook aanzienlijke schade aan hun gezondheid ondervinden.
Lees ook: Angst om gehoorschade of gehoorverlies: de toename en gevolgen
Langdurige blootstelling is gevaarlijk
Experts benadrukken dat langdurige blootstelling aan deze luide geluiden ernstige gevolgen kan hebben. Jaarlijks ontwikkelen zo’n 800 mensen hart- en vaatziekten door verkeerslawaai.
Deze bevindingen wijzen erop dat het cruciaal is om het lawaaibeheer te verbeteren en de gezondheid van mensen te beschermen tegen de schadelijke effecten van geluidsoverlast.
Impact van verkeerslawaai op bloeddruk
Er is een groeiende hoeveelheid bewijs dat verkeerslawaai een directe invloed heeft op de bloeddruk. Uit onderzoek blijkt dat mensen die langdurig worden blootgesteld aan verkeerslawaai aanzienlijk meer kans hebben om hoge bloeddruk te ontwikkelen.
Dit verhoogt hun risico op ernstige hart- en vaatziekten zoals hartaanvallen en beroertes. De implicaties hiervan zijn zo significant dat sommige onderzoekers stappen aanbevelen zoals het implementeren van strengere geluidsnormen en het verbeteren van stadsplanning om de blootstelling aan geluid te verminderen.
Lees ook: is het risico op een hartstilstand groter door koffiedrinken?
De tekst gaat onder de video verder >>
Verkeerslawaai en Mentale Gezondheid
Naast fysieke gezondheidsproblemen kan verkeerslawaai ook een grote impact hebben op de mentale gezondheid. Mensen die regelmatig aan hoge niveaus van verkeerslawaai worden blootgesteld, melden vaak symptomen zoals stress, angst en slaapstoornissen.
Deze mentale gezondheidsproblemen kunnen verder bijdragen aan fysieke aandoeningen, waardoor een gevaarlijke cyclus van gezondheidsproblemen ontstaat.
Om deze reden wordt er niet alleen gepleit voor betere geluidsbeheersing, maar ook voor bewustmaking en ondersteuning voor getroffen gemeenschappen om de negatieve mentale gezondheidseffecten te verminderen.
Excessief verkeerslawaai in #Amersfoort is een gruwel. pic.twitter.com/YPZ7Iz61zY
— Alex Engbers (@AlexEngbers) April 22, 2024
Wat de doen bij geluidsoverlast?
Er zijn wettelijke normen die je kunnen helpen. Bekijk de video hieronder om daar meer over te weten te komen >>
Klopt dit wel?: Is geluidshinder dodelijk?
Het probleem speelt al jaren, bekijk onderstaande video voor het antwoord op deze belangrijke vraag >>
Bronnen:
ad.nl, hartstichting.nl I hoofdfoto: Canva