In de korte vorstperiode van afgelopen week hebben vele gewonde schaatsers zich gemeld bij de plaatselijke ziekenhuizen. Het aantal ongelukken op het ijs waren behoorlijk hoog. Wat is daarvan de oorzaak?
Zo kreeg Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) 10 slachtoffers met uiteenlopende verwondingen binnen. Dit varieerde van hoofdletsel tot botbreuken.
Tegelijkertijd brachten andere regionale ziekenhuizen ook verslag uit van soortgelijke situaties.
Verwondingen, maar geen drukte bij spoedeisende hulp
De slachtoffers kwamen tussen woensdagavond en donderdagmiddag binnen, vertelde een woordvoerder van het MCL. Ondanks het aantal verwondingen dat behandeld moest worden, vertelde de woordvoerder dat het niet extreem druk was op de spoedeisende hulp.
Er was geen sprake van een opschaling, iets wat normaal gesproken wel gebeurt in dergelijke situaties. De woordvoerder merkte op dat ze van tevoren al verwachtten dat de vorstperiode van korte duur zou zijn en daarom geen extra maatregelen namen.
Situatie in andere regionale ziekenhuizen
De situatie was soortgelijk in andere regionale ziekenhuizen. In het Tjongerschans ziekenhuis in Heerenveen werden 5 mensen behandeld voor verwondingen zoals botbreuken. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis was er echter geen stormloop en was de situatie nog beheersbaar.
Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten meldde ook een relatief rustige situatie. Hier kwamen wel 12 mensen binnen met uiteenlopende verwondingen, waaronder polsbreuken, snijwonden, een gebroken onderbeen en schaafwonden.
Het Antonius ziekenhuis in Sneek was niet bereikbaar voor commentaar over de situatie daar.
Vorstperiode eindigt
Na donderdagmiddag nam het aantal slachtoffers dat bij de ziekenhuizen werd opgenomen af. Dit viel samen met het einde van de vorstperiode. Hoewel de korte vorstperiode leidde tot een stijging aan verwondingen, zijn de regionale ziekenhuizen, op basis van deze ervaring, voldoende voorbereid en uitgerust om deze bijzondere weersituaties aan te kunnen.
13.000 gewonde schaatsers
In eerdere jaren vielen er wel eens ruim 13.000 slachtoffers, tijdens een ritje op natuurijs of de ijsbaan. Onder andere in de jaren 2010-2012 duurde de vorstperiode ook langer, waardoor meer risico op incidenten. Het gevolg was het grote aantal gewonden in die jaren. Door ziekteverzuim en medische kosten liep de economie in die periode ook schade op: zo’n 46 miljoen euro.
Video gewonde schaatser
Bekijk de beelden hieronder >>
Bron: lc
Beeldmateriaal: halfpoint (Canva)