Ga naar de inhoud

Wereldmachten die ruziën: wat zijn de gevolgen voor Nederland

Wereldmachten-ruzie-gevolgen

Het geruzie en gekonkel tussen wereldmachten als de VS, Rusland, China en Europa kan er voor zorgen dat ons leven een negatieve wending neemt en de samenleving wordt ontwricht. Wat zijn de mogelijke gevolgen?

We zien het nu al gebeuren met de oorlog in Oekraïne. Het zorgt voor torenhoge energieprijzen en inmiddels merken we het allemaal aan de steeds maar duurder wordende boodschappen in de supermarkt

Ruzie tussen VS, Rusland, China en Europa

Anno 2023 zijn de belangrijkste machtsblokken van de wereld afhankelijk van landen die zij diep wantrouwen voor de aanvoer van vitale middelen voor hun welvaart, welzijn en veiligheid. De grootmachten, lees landen met een sterke politieke, economische en militaire macht, vliegen elkaar in de haren over zaken als een stuk grond, grondstoffen als olie en gas, de aanlevering van chips (technologie) uit Taiwan en hun ideeën over hoe je een samenleving opbouwt en bestuurt.

Het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) deed onderzoek naar de gevaren die het gevolg kunnen zijn aan de hand van mogelijke scenario’s.

Wereldmacht gekonkel: de gevolgen voor Nederland

De verharding tussen de grootmachten brengt ook de fundamenten van de Nederlandse welvaart, veiligheid en het welzijn van de mensen in gevaar en daarmee de stabiliteit van ons land. Het rapport beschrijft specifiek de mogelijke gevolgen voor Nederland en daarmee de maatschappelijke stabiliteit van ons land. Dat zijn:

1. Computers en iPhones uitverkocht

Computers en iPhones raken waarschijnlijk snel uitverkocht aangezien overheden, bedrijven en individuen proberen deze op te kopen. Schaarste duwt de prijzen omhoog. Waar een nieuwe iPhone nu nog ongeveer 1000 euro kost, kan dit veel meer zijn in de toekomst. Ook de autosector wordt geraakt. Dit kan leiden tot een vorm van digitale uitsluiting en draagt bij aan ongelijkheid.

2. Geen geld voor rekeningen

Het niet meer kunnen betalen van noodzakelijke rekeningen is ook een (zeer) waarschijnlijk gevolg van de crisisscenario’s. Het leidt tot een grotere tweedeling tussen arm en rijk. Een boycot door China van de levering van kritieke grondstoffen kan prijsopdrijvende effecten hebben, aangezien bijvoorbeeld de aanleg van windparken op zee, de hoeksteen van ons duurzame energiesysteem, in gevaar komt.

3. Tekorten aan vitale middelen

Het geruzie tussen de landen kan zorgen voor een tekort aan vitale middelen die welzijn en veiligheid waarborgen in Nederland. Naar het ziekenhuis voor een hartscan, naar de tandarts voor een zenuwbehandeling aan je kies, de artsen gebruiken allerlei medische apparatuur die rijk zijn aan grondstoffen. En wat te denken van het materiaal dat ons leger nodig heeft. 

Minder afhankelijk worden van wereldmachten

De steeds hoger oplopende competitie tussen grootmachten stelt de Nederlandse samenleving de komende jaren voor grote uitdagingen. De studie schetst een noodsituatie die de komende 5 tot 10 jaar kan ontstaan als Nederland en de EU niet op korte termijn actie ondernemen om ‘schokbestendiger’ te worden. Dat kan bijvoorbeeld door minder afhankelijk te worden van andere landen. Door de gevolgen van een crisis in Oost-Azië voor Europa inzichtelijk te maken, wordt geprobeerd de grootmachten aan te sporen tot actie.

Meer over: