Ga naar de inhoud

Wat gebeurt er met je lichaam als je te weinig drinkt?

Update:
weinig-drinkt-water-drinken

Het is algemeen bekend dat voldoende water drinken essentieel is voor een goede gezondheid, maar veel mensen realiseren zich niet wat de gevolgen kunnen zijn als ze structureel te weinig vocht binnenkrijgen. Vooral op lange termijn kan dit leiden tot serieuze gezondheidsproblemen.

In dit artikel bespreken we wat er met je lichaam gebeurt wanneer je te weinig drinkt en hoe je dit kunt voorkomen.

Hoeveel water heeft je lichaam nodig?

Een volwassen menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water, en het is belangrijk dat dit vochtgehalte op peil blijft om goed te functioneren.

De algemene richtlijn is om dagelijks minimaal 1,5 tot 2 liter vocht binnen te krijgen. Dit komt overeen met ongeveer 8 glazen water per dag. Het klinkt simpel, maar veel mensen drinken structureel te weinig, vooral wanneer het weer koeler is of ze druk bezig zijn.

Water is echter onmisbaar voor vrijwel elk proces in je lichaam, van het transport van voedingsstoffen tot het reguleren van je lichaamstemperatuur. Doe daarom je best om genoeg water te drinken. Je bent echt wel 8 uur op een dag wakker. 1 glas per uur, dat moet lukken.

Gevolgen van te weinig drinken

Als je lichaam niet genoeg vocht binnenkrijgt, kan dat op verschillende manieren impact hebben op je gezondheid. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste gevolgen.

1. Nierschade en ophoping van afvalstoffen

Water speelt een cruciale rol in het ondersteunen van je nieren bij het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam. Wanneer je te weinig drinkt, wordt dit proces verstoord en kunnen afvalstoffen zich ophopen in de nieren. Dit kan leiden tot nierstenen en, op lange termijn, zelfs blijvende nierschade.

Een belangrijk signaal van onvoldoende hydratatie is donkergele urine. Dit betekent dat je lichaam moeite heeft om overtollige afvalstoffen af te voeren en meer vocht nodig heeft om de balans te herstellen. Dit heb je vast wel eens gezien in de wc-pot.

2. Cognitieve problemen en verminderde concentratie

Een tekort aan water kan ook invloed hebben op je hersenen. Vocht is nodig om de stoffen te transporteren die essentieel zijn voor een optimaal functionerend zenuwstelsel. Als je niet genoeg drinkt, kan dit leiden tot concentratieproblemen, geheugenverlies en een ‘wattenhoofd’. Dit is een gevoel van mentale traagheid, waarbij alles minder helder lijkt.

Uitdroging kan ook stemmingswisselingen veroorzaken, omdat het hersenfunctie beïnvloedt, waardoor je je sneller prikkelbaar of moe voelt.

Lees ook deze 8 tips voor verbeterde concentratie.

3. Impact op je ogen en gezicht

Wist je dat water ook van invloed is op de gezondheid van je ogen? Als je te weinig drinkt, kunnen je ogen droog en vermoeid aanvoelen. Dit komt doordat er onvoldoende vocht is om de afvalstoffen rondom je ogen effectief af te voeren.

Het gevolg is dat je last kunt krijgen van onscherp zicht en zelfs een branderig gevoel in je ogen. Regelmatig drinken kan deze symptomen verminderen en bijdragen aan de gezondheid van je ogen.

4. Lage bloeddruk en duizeligheid

Wanneer je onvoldoende drinkt, kan je bloeddruk dalen omdat je bloedvolume afneemt. Dit leidt vaak tot symptomen zoals duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd, vooral als je snel opstaat of je inspant. Je lichaam heeft voldoende vocht nodig om je bloedvaten open te houden en je bloeddruk op peil te houden.

Een daling in bloeddruk kan in ernstige gevallen leiden tot flauwvallen, vooral bij mensen die al een lage bloeddruk hebben.

5. Slechte huid en broos haar

Water is essentieel voor het hydrateren van de huid en het bevorderen van een gezonde, stralende teint. Te weinig drinken kan leiden tot een droge, doffe huid en broos haar. Het gebrek aan vocht vermindert de elasticiteit van de huid en kan het verouderingsproces versnellen, wat resulteert in vroegtijdige rimpels en een ongezonde huid.

Ook je haar lijdt onder uitdroging: het wordt broos, breekbaar en kan zijn glans verliezen. Het toevoegen van meer water aan je dieet kan de gezondheid van zowel je huid als je haar drastisch verbeteren. Probeer het maar eens!

Hoeveel water heb je echt nodig?

Het standaardadvies is om dagelijks 1,5 tot 2 liter vocht binnen te krijgen, maar dit kan variëren op basis van verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht, lichaamsgewicht en je activiteitenniveau. Mensen die intensief sporten, in een warme omgeving leven of veel zweten, hebben vaak meer water nodig om gehydrateerd te blijven. Ook tijdens ziekte of koorts kan je vochtbehoefte toenemen.

Andere dranken zoals thee, koffie en vruchtensappen kunnen ook bijdragen aan je dagelijkse vochtinname. Het is echter verstandig om suikerhoudende dranken te beperken, omdat deze je bloedsuikerspiegel kunnen verstoren en minder hydraterend werken dan water.

Tekenen dat je te weinig drinkt

Er zijn verschillende fysieke tekenen die erop wijzen dat je te weinig water drinkt, waaronder:

  • Droge mond of keel: Dit is een van de meest voor de hand liggende symptomen van uitdroging.
  • Donkere urine: Gezonde urine is lichtgeel; als het donkergeel is, betekent dit dat je meer water moet drinken.
  • Vermoeidheid: Gebrek aan hydratatie kan je energieniveau aanzienlijk verlagen.
  • Hoofdpijn: Vaak veroorzaakt door uitdroging, vooral wanneer je lichaam probeert vocht te behouden.
  • Constipatie: Water helpt bij de spijsvertering en het soepel houden van de darmen.

Tips om meer water te drinken

Meer water drinken klinkt simpel, maar in de praktijk kan het soms een uitdaging zijn. Hier zijn een paar handige tips om je waterinname te verhogen:

  • Gebruik een app: Er zijn veel gratis apps beschikbaar die je eraan herinneren om regelmatig water te drinken.
  • Houd een fles water bij je: Een herbruikbare waterfles bij de hand hebben helpt je om de hele dag door te drinken.
  • Eet waterrijk voedsel: Voedingsmiddelen zoals komkommers, watermeloen en tomaten bevatten veel water en dragen bij aan je hydratatie.
  • Stel doelen: Probeer je waterinname bij te houden en stel een doel voor jezelf om meer te drinken.
  • Drink een glas water voor elke maaltijd: Dit helpt niet alleen bij je hydratatie, maar kan ook helpen je eetlust onder controle te houden.

Belang van voldoende water drinken

Voldoende water drinken is essentieel voor het behouden van een goede gezondheid. Structureel te weinig drinken kan leiden tot een breed scala aan gezondheidsproblemen, variërend van nierschade en cognitieve problemen tot een slechte huid en verminderde energie.

Het goede nieuws is dat je met een paar eenvoudige aanpassingen in je dagelijkse routine je waterinname kunt verhogen en zo je algehele gezondheid kunt verbeteren. Probeer je bewust te zijn van je vochtinname en maak hydratatie een prioriteit in je dagelijkse leven.

Video: Hoeveel water moet ik elke dag drinken?

Bekijk de uitleg van het Voedingscentrum hieronder >>

Foto: Canva

Meer over: