Ga naar de inhoud

Beïnvloedt gellak je kans op een nieuwe heup of knie?

Gevaren gellak

In tal van video’s op social media werd gewaarschuwd voor de risico’s van gellakgebruik. Deze video’s beweerden dat de nagellak tot allergieën kan leiden, die later een obstakel vormen bij het krijgen van medische protheses. Onder andere het verkrijgen van een nieuwe heup of knie zou hierdoor in het geding kunnen komen. De berichten zorgden voor veel onrust en vragen bij de gebruikers van gellak.

De stelling onderzocht

Medische experts besloten de verontrustende claims eens goed onder de loep te nemen. Zij onderzochten of er inderdaad een verband bestaat tussen gellakgebruik en beperkingen bij het krijgen van protheses. Dit onderzoek was gericht op het begrijpen van de aard van de vermeende allergieën en hun mogelijke impact op toekomstige medische behandelingen. Hun bevindingen hielpen bij het verhelderen van de situatie en gaven meer inzicht in dit onderwerp.

Bekijk ook deze uitzending van Kassa over de gevaren van kunstnagelallergie. De tekst gaat onder de video verder >>

Bevindingen van de orthopedist

Een orthopeed legde uit hoe het precies zit met gellak en medische protheses. Volgens hem is het waar dat er een allergische reactie kan optreden door bepaalde chemicaliën in gellak. Echter, de kans dat deze allergieën zodanig ernstig zijn dat ze medische ingrepen zouden verhinderen, is zeer klein. Hij benadrukte dat het goed is om voorzichtig te zijn met elke cosmetische behandeling, maar dat de angst voor geen prothese kunnen krijgen meestal ongegrond is.

Hoe om te gaan met mogelijke allergieën

Tot slot gaven de medische experts advies over hoe met mogelijke allergieën om te gaan. Zij adviseerden om altijd producten te gebruiken die goedgekeurd en getest zijn. Daarnaast is het belangrijk om direct te stoppen met het gebruik van gellak bij het optreden van enige vorm van huidirritatie en een arts te raadplegen. Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kunnen gebruikers van gellak nog steeds genieten van hun cosmetische producten zonder onnodige zorgen over toekomstige medische problemen.

De rol van acrylaten in gellak

Acrylaten, zoals HEMA en Di-HEMA, zijn essentiële componenten van gellak die helpen om de nagels stevig en duurzaam te maken. Deze stoffen zorgen ervoor dat de lak kan uitharden onder UV- of Led-licht. Het probleem ontstaat wanneer ongelijke harding of contact met de huid optreedt, waardoor de acrylaten in de huid kunnen doordringen en allergische reacties kunnen veroorzaken.

Dermatologen en allergologen, zoals professor Thomas Rustemeyer van het Amsterdam UMC, waarschuwen dat deze allergieën levenslang kunnen zijn en dienen te worden vermeden door te kiezen voor professionele nagelstylingspraktijken en zorgvuldig gebruik van gellakproducten.

Gevolgen van een acrylatenallergie

Een acrylatenallergie beperkt zich niet alleen tot huidreacties bij gebruik van nagelproducten. Volgens experts, waaronder Albert Feilzer van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), kunnen de gevolgen groter zijn, zoals reacties op tandheelkundige materialen en andere medische hulpmiddelen.

Acrylaten worden vaak gebruikt in medische behandelingen zoals vullingen, kunstgebitten, prothesen, en zelfs pacemakers. Hierdoor kan een acrylatenallergie serieuze implicaties hebben voor toekomstige medische procedures, wat de noodzaak benadrukt om bewust om te gaan met het gebruik van deze stoffen.

Bron: BD

Meer over: