Ga naar de inhoud

Dit zijn dé 15 gevaarlijkste kruispunten van Nederland


In 2023 kwamen in Nederland 684 mensen om het leven door verkeersongevallen, wat een daling van ongeveer 8 procent betekent ten opzichte van het voorgaande jaar. Toen werden er 745 verkeersdoden geregistreerd. Het streven naar verkeersveiligheid blijft een voortdurende uitdaging. Opvallend genoeg gebeuren de meest ongelukken op de onderstaande 15 kruispunten.

Rijd jij regelmatig langs 1 van deze gevaarlijke kruispunten of spoorwegovergang?

De meest recente gegevens van het CBS laten zien dat fietsers en inzittenden van personenauto’s de grootste groep vormen onder de verkeersslachtoffers in 2023.

Er waren 270 fietsers en 194 inzittenden van een personenauto die omkwamen bij verkeersongevallen. Onder de inzittenden van personenauto’s waren 134 bestuurders en 60 passagiers.

Daarnaast overleden 71 voetgangers, 32 bromfietsers, 46 motorrijders en 53 bestuurders van een scootmobiel.

Sinds 2021 overtreft het aantal fietsers dat omkomt in het verkeer het aantal automobilisten, wat een shift in de verkeersveiligheid weerspiegelt.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Demografische en geografische aspecten van verkeersongevallen

Het aantal fatale verkeersongelukken onder 75-plussers is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, vooral door een toename in fietsongevallen. In 2023 overleden 122 fietsers van deze leeftijdsgroep bij verkeersongevallen.

Verder blijkt uit de gegevens dat verkeersslachtoffers van 50 jaar en ouder vaker omkomen bij fietsongevallen, terwijl jongere slachtoffers in verhouding vaker betrokken zijn bij auto-ongelukken.

Mannen vormen ook een meerderheid onder de verkeersdoden, met 491 mannen tegenover 193 vrouwen in 2023, wat neerkomt op 72 procent van het totale aantal.

Tips: veilig fietsen op de e-bike.

Voorrangsregels kruispunten

Een kleine test, weet jij de voorrangsregels van kruispunten?

Lees verder onder de video >>>

15 gevaarlijkste kruispunten van Nederland

1. Oldenzaalsestraat/Schouwinkstraat, Enschede

Volgens de ongevallenkaart van STAR zijn er sinds 2021 6 ongevallen geregistreerd op het kruispunt Oldenzaalsestraat/Schouwinkstraat. Eind september raakten een motorrijder en zijn passagier ernstig gewond bij een aanrijding met een afslaande auto.

Hoewel dit kruispunt niet bovenaan de prioriteitenlijst van de gemeente staat, is er nu toch besloten om het anders in te richten. “Het gedeelte van de Oldenzaalsestraat tussen de Schouwinkstraat en de Potsweg is aan de beurt voor groot onderhoud,” verklaarde een woordvoerder van de gemeente. Daarom wordt de weg volledig vernieuwd, wat de mogelijkheid biedt om het kruispunt opnieuw in te richten.

2. Kruising Noordkade, Raai, Noorder- en Zuiderdwarsstraat, Drachten

Dit kruispunt in Drachten registreerde 7 ongevallen, waarvan 2 met fatale afloop en 2 met SEH-bezoeken. De verwarrende weginrichting en de hoge verkeersdruk dragen bij aan de ernstige veiligheidsproblemen die hier spelen.

Bewoners zijn er ook helemaal klaar mee en hebben zelfs een petitie opgestart tegen dit gevaarlijke kruispunt.

3. Tweede Daalsebuurt: kruispunten met zijstraten op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht

De Amsterdamsestraatweg ter hoogte van de Tweede Daalsebuurt is de meest ongevalrijke plek in Utrecht. Deze locatie wordt gekenmerkt door veel zijwegen die hier uitkomen. De Bloemenbuurt, met straatnamen zoals Acaciastraat, Jasmijnstraat, Leliestraat en Violenstraat, mondt uit op dit drukke deel van de Amsterdamsestraatweg.

De complexiteit van deze verkeerssituatie wordt verhoogd door de vele onoverzichtelijke zijwegen die de fietspaden kruisen, talrijke oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers, remmend verkeer bij parkeervakken en de aanwezigheid van diverse horecagelegenheden. Dit alles op een drukke weg met een snelheidslimiet van 50 km/u maakt het duidelijk waarom dit een risicovolle verkeerslocatie is waar vaak ongevallen plaatsvinden.

4. Omgeving Leidseplein, Amsterdam

Met 21 ongevallen is de omgeving van het Leidseplein een van de gevaarlijkste kruispunten in Nederland. De ernst van de incidenten blijkt uit 13 SEH-bezoeken en 5 ziekenhuisopnames. De complexe verkeerssituatie en de hoge concentratie aan voetgangers en fietsers dragen bij aan de risico’s.

De gemeente Amsterdam heeft ingrijpende herinrichtingsplannen aangekondigd, waaronder verlaging van maximumsnelheid en de transformatie naar een autovrij plein om de veiligheid te verbeteren.

Lees verder onder de video >>

5. Omgeving Coolsingel/Blaak, Rotterdam

Met 19 ongevallen staat de Coolsingel/Blaak in Rotterdam op de 2e plaats. Hier hebben vooral interactieve zebrapaden de veiligheid voor voetgangers moeten verbeteren na 7 SEH-bezoeken en 10 ziekenhuisopnames. Het kruispunt staat bekend om zijn hoge verkeersintensiteit en de uitdagingen van verschillende verkeersstromen die elkaar kruisen.

6. Omgeving Waldorpstraat, Den Haag

In Den Haag leiden de kruisingen rondom de Waldorpstraat tot 15 ongevallen, waarbij 9 SEH-bezoeken en 3 ziekenhuisopnames zijn genoteerd. Het gedeelde weggebruik tussen auto’s, fietsers en trams zorgt voor complexe verkeerssituaties die regelmatig tot ongelukken leiden.

Heb jij ooit nagedacht over een goede auto-verzekering? Check het dan bij Zekur!

7. Schiphol, Haarlemmermeer

Rondom Schiphol zijn 9 verkeersongevallen geregistreerd, voornamelijk veroorzaakt door verkeer van en naar parkeerplaatsen en overstekende voetgangers. Hoewel er geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen, hebben 6 aanrijdingen geleid tot ziekenhuisopnames, wat de risico’s van druk verkeer nabij de luchthaven benadrukt.

8. Kruispunt Noordeinde, Breestraat en Rapenburg, Leiden

Kruispunt Noordeinde, Breestraat en Rapenburg: een frustratiepunt voor veel inwoners van Leiden. Een inwoner merkt op: “Niemand durft hier richting aan te geven en de bussen nemen altijd hun voorrang.”

9. Omgeving Station, Maastricht

Rondom het station in Maastricht vonden 6 ongevallen plaats, met 2 SEH-bezoeken en 4 ziekenhuisopnames tot gevolg. De verspreide aard van de ongevallen benadrukt de diverse verkeersuitdagingen in dit gebied.

10. Kruispunt Beneluxbaan, Oranjebaan en Meester G. Groen van Prinstererlaan, Amstelveen

In 2013 werden er rond dit kruispunt 6 ongevallen geregistreerd. 2 van deze ongevallen resulteerden in bezoeken aan de spoedeisende hulp, terwijl de andere 4slachtoffers in het ziekenhuis belandden.

De gemeente Amstelveen geeft aan dat het aantal ongevallen in dit gebied niet consistent hoog is. “Toch onderzoeken wij de mogelijkheid om de verkeerslichten op dit kruispunt te vervangen door een rotonde,” verklaarde een woordvoerder van de gemeente. Het onderzoek naar de haalbaarheid van dit plan start dit najaar.

11. Binckhorstlaan en Zonweg, Den Haag

De Binckhorstlaan en Zonweg in Den Haag zijn berucht vanwege frequente ongevallen, hoewel specifieke details over de ernst van de incidenten niet nader gespecificeerd zijn. Recent zijn maatregelen genomen om de verkeerssituatie van dit kruispunt te verbeteren.

Lees verder onder de video >>>

12. N798 en Hoofdlaan, Putten

Volgens de ongevallenkaart van STAR, die dezelfde gegevens gebruikt, zijn er sinds 2021 zes ongevallen geregistreerd op het kruispunt Oldenzaalsestraat/Schouwinkstraat. Eind september raakten een motorrijder en zijn passagier ernstig gewond bij een aanrijding met een afslaande auto.

Hoewel dit kruispunt niet bovenaan de prioriteitenlijst van de gemeente staat, is er nu toch besloten om het anders in te richten. “Het gedeelte van de Oldenzaalsestraat tussen de Schouwinkstraat en de Potsweg is aan de beurt voor groot onderhoud,” verklaarde een woordvoerder van de gemeente. Daarom wordt de weg volledig vernieuwd, wat de mogelijkheid biedt om het kruispunt opnieuw in te richten.

13. Lombok: kruispunten met zijstraten op de Kanaalstraat in Utrecht

    Lombok staat op de tweede plaats in de lijst van gevaarlijkste verkeerslocaties in Utrecht. De situatie op de Kanaalstraat vertoont overeenkomsten met die van de Amsterdamsestraatweg, maar hier zijn nog meer voetgangers en kruisende verkeersstromen. Hoewel de maximumsnelheid hier 30 km/u is, houdt niet iedere bestuurder zich aan deze limiet. Veel ongevallen gebeuren op de kruispunten van de Kanaalstraat met de Damstraat, Sumatrastraat, Javastraat en Borneostraat.

    Het is goed om te weten dat de gemeente plannen heeft om de Kanaalstraat veiliger te maken door middel van een herinrichtingsplan.

    14. Omgeving Vondellaan, Groningen

    Met 5 ongevallen heeft de omgeving van de Vondellaan in Groningen te maken gehad met meerdere SEH-bezoeken en ziekenhuisopnames. De voortdurende aandacht voor veiligheidsverbeteringen blijft essentieel voor dit gebied.

    Ook de Fietsersbond Groningen maakt zich zorgen over de verkeerssituatie op de rotonde Vondellaan – Van Iddekingeweg. De Bond vindt de situatie onduidelijk en daardoor gevaarlijk. Er is vijf jaar geleden een fataal ongeluk gebeurd, en door werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg is het er drukker geworden. Hoewel er maatregelen zijn voor meer scheiding tussen fietsers en auto’s, zijn de werkzaamheden vertraagd en ligt er nu een onvoltooid tijdelijk fietspad. Wim Borghols van de Fietsersbond zegt dat het wegdek overal dezelfde kleur heeft, wat verwarrend is voor weggebruikers.

    15. Kruising A12 en Nootdorp, Den Haag

    De hoge verkeersdruk op deze belangrijke verbindingsweg heeft geleid tot 5 ongevallen met verschillende ernstniveaus van SEH-bezoeken en ziekenhuisopnames. Het blijft een knelpunt voor de verkeersveiligheid in Den Haag.

    Foto: Canva, kozmoat98

    Meer over: