
Een kleurrijk boeket op tafel lijkt onschuldig, alleen volgens recent onderzoek kan het toch gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Avans Hogeschool analyseerde bloemen van supermarkten en bloemisten en vond op 6 boeketten maar liefst 23 soorten bestrijdingsmiddelen. 8 daarvan zijn inmiddels verboden in de Europese Unie. Zitten er verboden pesticiden op je bosje bloemen?
Schadelijke stoffen op rozen en lelies
De onderzoekers namen boeketten van verschillende verkooppunten onder de loep. Ze onderzochten onder meer wat er op je handen achterblijft na het schikken van bloemen. Zo werd op rozen het middel clofentezine aangetroffen, dat sinds 2023 verboden is.
Op een gemengd boeket zat carbendazim, een stof die genetische schade kan veroorzaken en risico’s met zich meebrengt voor vruchtbaarheid en zwangerschap. Deze stof is al sinds 2014 verboden.
Blootstelling via aanraking en neerslag
Het onderzoek keek niet alleen naar contact met handen, maar ook naar neerslag die van bloemen op tafels of vloeren terechtkomt. Vooral bij lelies werden ook daar pesticiden aangetroffen, zij het in lagere concentraties. In de lucht werden geen resten gevonden.
Advies: voorzichtigheid geboden
Hoewel de gemeten hoeveelheden laag waren, adviseert toxicoloog Paul Scheepers om voorzichtig te zijn. Vooral mensen die beroepsmatig met bloemen werken, kunnen risico lopen. “Was je handen na het bloemschikken,” is dan ook zijn simpele maar belangrijke advies.
De tekst gaat onder het bericht verder >>
Je kunt er wel lacherig om doen omdat de informatie van XR afkomstig is (en ik ben absoluut geen fan van deze club!), maar in dit geval hebben ze wel gelijk. Bloemen die in NL worden verkocht zitten vol met schadelijke pesticiden en ander vergif. Is algemeen bekend! pic.twitter.com/fzY6gkPBNj
— TegenDeOnzin ¦ ☭=
¦
(@tegendeonzin) May 3, 2025
Duurzame alternatieven
De grote vraag is: kunnen we bloemen ook telen zonder schadelijke stoffen? In Nederland zijn er al kwekers die zonder pesticiden werken.
Onbespoten bloemen kopen?
Voor wie gezondheid en milieu belangrijk vindt, zijn er wel al veilige en duurzame alternatieven te koop. Hou daarom onze nieuwsartikelen over groen in de gaten. Binnenkort publiceren we de ook lijst met adressen waar je onbespoten bloemen koopt.
Tip: Blijf op de hoogte van het laatste nieuws door je in te schrijven voor de Startpagina.nl nieuwsbrief.
Radar uitzending over bosje bloemen met pesticiden
Bekijk de uitzending hieronder terug >>
https://npo.nl/start/serie/radar/seizoen-21/radar_342/afspelen
Bronnen:
Radar
Lees hieronder meer over pesticiden op bloemen >>
Gevaarlijke pesticiden aangetroffen op de tulpen van de Nationale Tulpendag

3 februari 2025 – Op Nationale Tulpendag 2025 zijn duizenden tulpen in uitgedeeld in Amsterdam, om de start van het tulpenseizoen te vieren. Wat de kwekers alleen niet wisten, is dat de tulpen na afloop zijn onderworpen aan een laboratoriumonderzoek. Uit het onderzoek bleek dat de gratis bosjes tulpen verontreinigd waren met gevaarlijke pesticiden. Lees hier over de ‘op het oog zo onschuldige bosje’ gratis tulpen voor op tafel.
Giftige stoffen in uitgedeelde bossen tulpen
Tijdens het onderzoek zijn 9 verschillende pesticiden aangetroffen, waarvan 2 verboden stoffen:
- Prochloraz – een fungicide dat sinds 31 december 2021 verboden is in de EU. Het middel is schadelijk voor de voortplanting en het milieu.
- Pirimiphos-methyl – een insecticide dat in Nederland sinds 2013 verboden is voor de tulpenteelt en binnenkort ook volledig verboden is in de EU. Het heeft neurotoxische eigenschappen en is zeer giftig voor bijen en waterorganismen.
- Daarnaast zijn er andere zorgwekkende stoffen gevonden, zoals fluopyram (een PFAS-pesticide) en fludioxonil, een vervanging die zeer giftig is voor waterorganismen.
Deze onthulling werpt een schaduw over de Nederlandse bollenteelt en roept vragen op over het beleid rondom gewasbescherming. En dat niet alleen: jij vindt het vast ook belangrijk te weten of je een veilig en gezond boeketje op tafel zet.
Activisten namen voor onderzoek een bosje tulpen mee
PAN-NL (Pesticide Action Network Netherlands) bezocht de Nationale Tulpendag om actie te voeren tegen het intensieve gebruik van pesticiden in de bollenteelt. Activisten namen een bosje gratis tulpen mee om deze te laten onderzoeken.
De uitkomsten bevestigen wat milieuorganisaties al langer vrezen: de Nederlandse tulpensector gebruikt nog steeds grote hoeveelheden chemische bestrijdingsmiddelen, waarvan sommige zelfs verboden zijn.
Illegaal gebruik van verboden pesticiden
De aanwezigheid van prochloraz en pirimiphos-methyl in hoge concentraties wijst erop dat deze stoffen illegaal zijn toegepast. Dit is niet alleen schadelijk voor het milieu, het is ook een schending van de Europese wetgeving.
Het laboratorium vond:
- 0,019 mg/kg prochloraz, een stof die schadelijk is voor de voortplanting en persistente milieu-effecten heeft.
- 0,073 mg/kg pirimiphos-methyl, een insecticide dat giftig is voor bijen en waterleven en neurotoxische effecten heeft.
Deze waarden suggereren dat er sprake is van opzettelijk gebruik van deze verboden middelen en niet van toevallige besmetting.
Naast pesticiden ook andere probleemstoffen in tulpen
Naast de verboden pesticiden zijn er nog 7 andere pesticiden en 2 afbraakproducten van pesticiden aangetroffen. Hieronder vallen Fluopyram (PFAS-pesticide) dat in verband is gebracht met neurodegeneratieve ziekten. En Fludioxonil een stof dat giftig is voor waterorganismen.
De onderzoeksresultaten komen overeen met de bevindingen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die in 2023 12 inspecties uitvoerde in de bollenteelt. Tijdens deze controles trof de NVWA in 2 gevallen verboden pesticiden op voorraad, wat wijst op structureel misbruik binnen de sector.
Blijvende overtredingen door tulpenbollentelers
De NVWA-inspecties tonen aan dat sommige bollentelers illegale gewasbeschermingsmiddelen blijven gebruiken. Dit blijkt ook uit metingen van Hoogheemraadschap van Delfland, waar te hoge concentraties verboden pesticiden in het oppervlaktewater zijn gevonden. Dit duidt erop dat de verboden middelen bewust en op grote schaal door bollentelers is ingezet.
PAN-NL stelt dat de huidige controlemechanismen tekortschieten en roept de overheid op tot strenger toezicht en hardere sancties voor overtreders.
Biologische tulpen als duurzaam alternatief
Gezien de zorgwekkende bevindingen roept PAN-NL de tulpensector op om voortaan biologische tulpen te gebruiken bij promotieacties. Biologische telers werken zonder synthetische bestrijdingsmiddelen en dragen bij aan een gezonder milieu en een duurzamere landbouw. Daarnaast wordt de NVWA opgeroepen om intensiever toezicht te houden en overtredingen zwaarder te bestraffen.
Zolang de sector verboden pesticiden blijft gebruiken, is er voor ons als consumenten slechts 1 duurzame keuze: biologische telers steunen door voortaan alleen biologische tulpen te kopen.
We schreven eerder over dit onderwerp: Biologische sierteelt staat voor een uitdaging: overheidssteun nodig.
John Huiberts in St. Maartensbrug produceert wel op duurzame wijze tulpen. Bekijk de reportage van Noordkop Centraal >>
Bronnen:
PAN.NL, RTL I Foto: Canva