Wel eens geschrokken van een keiharde knal in de lucht? Grote kans dat je een sonic boom hebt gehoord. Wat een sonic boom precies is en hoe deze ontstaat leggen we je even uit.
Wat is een sonic boom?
Een sonic boom is een natuurkundig fenomeen dat ontstaat wanneer een object door de lucht beweegt met een snelheid die gelijk is aan, of groter is dan de geluidssnelheid. De schokgolf van geluid creëert een krachtige knal.
Ongemak en gevaar
Ze zorgen voor ongemak en gevaar zoals geluidsoverlast, schade aan gebouwen en verstoring van dierenleven. Het explosieve geluid dat ontstaat wanneer een object de geluidssnelheid overschrijdt, veroorzaakt schrikreacties. Bij herhaalde blootstelling treden gehoorproblemen op bij mensen.
Intense drukgolven
De geluidssnelheid varieert afhankelijk van verschillende factoren zoals temperatuur en vochtigheid. Bij 20 graden Celsius is de snelheid ongeveer 343 meter per seconde (1235 kilometer per uur). Wanneer een object deze snelheid bereikt of overschrijdt, treedt de sonic boom op als gevolg van de intense drukgolven die het object achter zich creëert.
Dubbele knal
Een sonic boom is vergelijkbaar met de golven die ontstaan wanneer je een steen in een vijver gooit. Concentrische cirkels verspreiden zich vanuit het punt van impact. In het geval van een sonic boom worden deze cirkels vervangen door een krachtige schokgolf die het geluid comprimeert en versterkt, waardoor een knal ontstaat. Deze wordt vaak waargenomen als een dubbele knal.
Ontwikkeling supersonische vliegtuigen
Het geluid van een sonic boom wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de vorm en snelheid van het object, de atmosferische omstandigheden en de afstand tot de waarnemer op de grond. De luchtvaart industrie houdt zich intensief bezig met het verschijnsel in het kader van het ontwikkelen van supersonische vliegtuigen.
Om de impact op bewoonde gebieden te verminderen, werken ingenieurs aan het ontwerpen van vliegtuigen met gestroomlijnde vormen en geavanceerde technologieën om de schokgolven te minimaliseren.
Raketten en satellieten
Ook in de ruimtevaart speelt het fenomeen een rol, vooral bij de terugkeer van raketten en satellieten in de atmosfeer. Ruimtevaartuigen die met hoge snelheden terugkeren, genereren sonic booms die gecontroleerd moeten worden om schade aan het materiaal te voorkomen. Wetenschappers en ingenieurs werken aan het beheersen van de geluidsexplosies om verder te ontwikkelen. Ze kijken naar de manier waarop we door de atmosfeer en de ruimte reizen.
Foto: Yenwen (Canva)