Dit jaar bestaat Startpagina.nl 25 jaar. Om precies te zijn, ging 15 september 1998 Startpagina.nl van start, opgericht door Durk Jan de Bruin. Hij vond inspiratie door zijn vader, een onervaren internetgebruiker, die net een internetverbinding had gekregen. Hij besloot een online linkboek te maken om het internet voor zijn vader toegankelijker te maken.
Startpagina.nl bestaat dit jaar 25 jaar, daarom blikken we de komende tijd terug op 25 jaar digitale tijd. In dit artikel nemen wij de geschiedenis van Startpagina onder de loep.
Het concept van Startpagina is gebaseerd op het oorspronkelijke ontwerp van mede-oprichter Jeroen Paternostre. Het idee van Startpagina.nl sloeg aan en het groeide al snel uit tot een groot succes. Ontdek de geschiedenis van Startpagina in dit artikel.
Geschiedenis Startpagina.nl
Startpagina.nl begon als een initiatief van een hobbyist die vanuit zijn zolderkamer werkte. Door zichzelf op deze manier te presenteren wekte hij sympathie en slaagde De Bruin erin veel mensen ervan te overtuigen om Startpagina.nl als hun opstartpagina in te stellen. Dit was 1 van de factoren die hebben bijgedragen aan de enorme groei van de website. Daarnaast benadrukte hij vaak dat het hem niet om geld te doen was.
Snel succes en vrijwilligersbijdragen
Het succes van Startpagina.nl trok de aandacht van vele internetgebruikers, en al snel meldden zich vrijwilligers aan om bij te dragen aan de groei van de website. Het opzetten van zogenaamde ‘dochterpagina’s’ werd een populaire manier om specifieke onderwerpen te behandelen. Vakantie.startpagina.nl was 1 van de eerste dochterpagina’s binnen het netwerk. Deze vrijwilligers speelden een essentiële rol bij het uitbreiden van de inhoud van Startpagina.nl.
Verkoop aan VNU
In april 2000, tot onvrede van sommige vrijwilligers die aan het project werkten, besloot De Bruin Startpagina.nl te verkopen aan uitgeversconcern VNU. De verkoopprijs werd geschat op ongeveer 30 miljoen gulden (ongeveer 13,5 miljoen euro). Elk van de vrijwilligers ontving een vergoeding van 1000 gulden (ongeveer 450 euro) en ze kregen de kans om hun dochterpagina voort te zetten in de nieuwe samenwerking met VNU.
Geschiedenis Startpagina: opkomst van concurrenten
Na de verkoop aan VNU, richtten 2 beheerders van dochterpagina’s hun eigen website op, genaamd Startkabel.nl, wat als concurrent van Startpagina.nl fungeerde. Hoewel er op internet verschillende klonen van Startpagina.nl verschenen, beheerd door vrijwilligers, slaagde geen van hen erin hetzelfde succes te behalen als Startpagina.nl.
Onderdeel van de Ilse Media-groep
Na de verkoop kwam Startpagina.nl officieel onder de Ilse Media-groep te vallen, samen met andere bekende websites zoals NU.nl, zoekmachine Ilse en later ook web-log.nl. In 2009 veranderde Ilse Media de naam in Sanoma Digital om de band met de eigenaar, Sanoma Uitgevers, te benadrukken. in 2020 werd Sanoma overgenomen door DPG Media, waardoor ook Startpagina onder DPG kwam te vallen.
Van Pagina.nl naar Startpagina.nl
In februari 2006 bracht Startpagina.nl de dochterpagina’s onder op hetzelfde domein als de hoofdpagina om meer eenheid en consistentie uit te stralen. Hiermee kwamen de dochterpagina’s dus ook onder de naam Startpagina.nl te vallen. Daarnaast introduceerde Startpagina.nl een persoonlijke versie van de website genaamd Mijn.Startpagina.nl.
2023: onderdeel van Kompas Publishing
Sinds 2021 is Startpagina.nl overgenomen door Kompas Publishing. Met al hun merken bereiken zij maandelijks meer dan 10 miljoen unieke bezoekers in Nederland. “Met een ambitieuze strategie bouwen wij aan onze merken en zijn wij actief bezig ons portfolio verder uit te breiden en versterken,” aldus de huidige eigenaren.