Ga naar de inhoud

Gerookt vlees vol kankerverwekkende stoffen

gerookt-vlees-dienst

In de nieuwste aflevering van Keuringsdienst van Waarde wordt een verontrustend licht geworpen op gerookt vlees. Van gerookte zalm tot BBQ-saus met rooksmaak, we consumeren het in grote hoeveelheden zonder te weten welke risico’s eraan verbonden zijn.

Het onderzoek onthult schokkende bevindingen over de aanwezigheid van kankerverwekkende stoffen in deze producten, wat ons aanmoedigt om onze voedingskeuzes kritisch te bekijken. Eet jij regelmatig gerookt vlees?

Wat is rookaroma en hoe wordt het gemaakt?

Rookaroma, aanwezig in veel gerookt vlees en andere gerookte producten, wordt geproduceerd via een proces waarbij hout wordt verbrand. Dit leidt tot de vorming van ‘liquid smoke’ (vloeibare rook), een stof met chemische componenten. Zelfs na verwerking blijven er volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid kankerverwekkende stoffen aanwezig.

De gezondheidsrisico’s: wat zeggen deskundigen?

Wim Mennes, onderzoeker bij de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, benadrukt de schadelijke gevolgen van de aanwezige stoffen in rookaroma. Ze kunnen genotoxisch zijn en DNA-schade veroorzaken, wat kan leiden tot kanker.

Het belang van duidelijke etikettering

De Europese Commissie dringt aan op duidelijkere etikettering van gerookte producten, vooral die met traditionele rookaroma’s. Momenteel is het vaak onduidelijk hoe de rooksmaak is verkregen, waardoor consumenten niet goed geïnformeerd zijn over de mogelijke risico’s. Ben je benieuwd wat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid allemaal doet? Bekijk dan dit filmpje.

Conclusie en aanbevelingen

Hoewel er nog geen onderzoek is gedaan naar de gezondheidseffecten van traditioneel gerookt vlees en andere gerookte producten uit de supermarkt, pleit de Europese Commissie voor transparante etikettering. Consumenten moeten weten wat ze eten en welke risico’s eraan verbonden zijn.

De aflevering van Keuringsdienst van Waarde biedt diepgaand inzicht in deze kwestie en is terug te kijken via NPO Start.

Bekijk nog meer opmerkelijke zaken die de Keuringsdienst van Waarde onder de loep neemt rondom vlees >>

Meer over: