Bloemkool is een lid van de familie van kruisbloemige groenten, waaronder broccoli, spruitjes en kool. Het bevat weinig calorieën en toch veel voedingsstoffen, waardoor het een gezonde aanvulling is op elk dieet. Lees wat je voor lekkers hiermee maakt.
Welke gerechten kun je maken met bloemkool? 10 recepten
Als je op zoek bent naar inspiratie voor nieuwe en interessante gerechten om met bloemkool te maken, dan ben je hier aan het juiste adres. Bloemkool is een veelzijdige groente die in allerlei gerechten verwerkt kan worden, van pizza en pasta tot rijst en salades. Hier zijn 10 heerlijke receptideeën die allemaal bloemkool als hoofdingrediënt bevatten:
- Bloemkool gebakken rijst: is een heerlijke manier om de smaak van traditionele rijstgerechten na te bootsen zonder alle calorieën.
- Pizzabodem van bloemkool: bloemkool pizzabodem is een glutenvrij alternatief voor de traditionele pizzabodem. Het is gemaakt met bloemkool, eieren en kaas. Het kan worden gegarneerd met elk type pizza-toppings.
- (Chana Gobi) kikkererwten en bloemkool curry: je maakt het met fijngesneden uien, knoflook, gemalen gember, bloemkool roosjes, masala, kurkuma en 1 blikje kikkererwten.
- Gefrituurde bloemkool Indiase stijl: meng de bloemkool met bloem, paprikapoeder, water en maizena als beslag. Doop de bloemkoolroosjes in het beslag en frituur in een paar minuten goudbruin. Lekker om te combineren met naan brood.
- Bloemkoolsoep met bacon en gorgonzola: het pittige van de gorgonzola samen met de flinterdunne plakjes zoute bacon maken dit bloemkoolsoepje anders dan normaal! Voeg ook een kippenbouillon blokje toe voor de smaak.
- Bloemkool Mac en kaas: Dit is een heerlijk en romig alternatief voor traditionele macaroni en kaas. Vervang de noedels eenvoudig door bloemkoolroosjes en maak een kaasachtige saus met melk, boter en geraspte kaas.
- Hollandse ovenschotel met bloemkool en crème fraîche: Krieltjes, bloemkool en spekjes in een romige saus met een vleugje mosterd gegratineerd met kaas in de oven. Klinkt als een heerlijke combinatie en dat is het ook!
- Bloemkoolsteak uit de oven: wanneer je een vleesvervanger zoekt is dit een echte aanrader om te proberen. Kruid de vegan steaks met olijfolie, peper, zout, paprikapoeder, uienpoeder, oregano en serveer het met tuinkers om indruk te maken bij je gasten.
- Gyros van bloemkool: ja, je leest het goed! Vegetarische gyros van bloemkool met naan brood, tzatziki en Griekse salade erbij. Kruid het met gyroskruiden die verkrijgbaar zijn in de supermarkt. Of maak de kruiden zelf met oregano, rozemarijn, paprikapoeder en korianderzaad, olijfolie, ui en knoflook.
- Vis ovenschotel met bloemkool puree: Stamp de gekookte bloemkool fijn tot puree en meng hier de Parmezaanse kaas, peper en zout door heen. En voeg deze samen met de vis in de oven.
Leuk om te weten over bloemkool
Dit is een tip van ‘oma’: kook de bloemkool met een schijfje citroen in het water, dan wordt deze extra wit! Bloemkool van Nederlandse bodem is van juni tot en met oktober verkrijgbaar in de supermarkten en bij de lokale groenten boer of op de markt.
Waarom bloemkool in je gerechten?
Bloemkool is voedzaam en heeft weinig calorieën en veel vezels. Het is ook een goede bron van vitamine C, K en B6. Bloemkool is neutraal van smaak en daardoor veelzijdig te gebruiken in allerlei gerechten. Bovendien is bloemkool gemakkelijk te koken en kan rauw of gekookt worden gegeten. Gezien al deze gezondheidsvoordelen en culinaire toepassingen, is het geen wonder dat bloemkool steeds populairder wordt bij zowel thuiskoks als chef-koks. Eet smakelijk.