Ga naar de inhoud

Genetische test voor voorspelling van terugkeer borstkanker wordt nu vergoed

Mammaprint

Goed nieuws! De mammaprint, een genetische test die het risico op hernieuwde ontwikkeling van hormoongevoelige borstkanker beoordeelt, wordt volgend jaar weer opgenomen in het basiszorgpakket.

Dit betekent dat minder vrouwen chemotherapie nodig hebben, wat overbehandeling van kankerpatiënten vermindert. Volgens het AD vermijden door deze test jaarlijks ongeveer 500 vrouwen chemotherapie. Lees hier meer over deze genetische test.

Mammaprint eerst niet in basispakket 

5 jaar geleden besloot het Zorginstituut Nederland nog om de test niet in het basispakket op te nemen, uit vrees dat het overlijdensrisico voor vrouwen zonder chemotherapie zou toenemen. Sindsdien is er meer data beschikbaar gekomen over de overlevingskansen zonder chemo na 5 jaar: vrouwen ouder dan 50 met hormoongevoelige borstkanker hebben zowel met als zonder chemotherapie een overlevingskans van 95 procent. Voor vrouwen jonger dan 50 jaar ligt dit anders; zij hebben uiteindelijk een 5 procent hoger risico op uitzaaiingen zonder chemotherapie dan met.

De mammaprint wordt nu vergoed voor vrouwen ouder dan 50, wat naar schatting uiteindelijk 500 patiënten per jaar de chemotherapie kan besparen. De mammaprint wordt aan het basispakket toegevoegd naast een vergelijkbare test, de Oncotype DX, die al werd vergoed.

Veel blijheid 

Medisch oncologen zijn verheugd dat de test nu wel wordt vergoed. 5 jaar geleden waren ze teleurgesteld door het eerdere besluit van het Zorginstituut, gezien de zware belasting van chemotherapie voor patiënten, met vermoeidheid en lichamelijke klachten als veelvoorkomende bijwerkingen. Bovendien leidt chemotherapie vaak tot haarverlies en niet iedereen kan na de behandeling weer aan het werk. Sabine Linn, internist-oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (AVL), benadrukte: “Als we al die bijwerkingen kunnen vermijden, is dat goed nieuws voor de patiënten.”

Het AVL berekende eerder dat 1000 vrouwen tussen de 40 en 70 jaar in aanmerking komen voor een mammaprint, wat een iets jongere groep is dan nu in aanmerking komt voor vergoeding. Hormoongevoelige borstkanker komt veel vaker voor bij vrouwen boven de 50 jaar. Met de test kunnen we 1 op de 2 vrouwen identificeren die momenteel chemotherapie krijgen, terwijl ze eigenlijk een laag risico hebben op uitzaaiingen.”

Voordelen voor ouderen 

De vergoeding van genetische tests voor de voorspelling van de terugkeer van borstkanker biedt ouderen verschillende voordelen. Dit zijn er er 5:

1. Minder overbehandeling

Oudere patiënten lopen vaak een groter risico op overbehandeling vanwege hun leeftijd en algemene gezondheid. Genetische tests helpen bepalen of verdere behandeling na een borstkankerbehandeling nodig is. Dit voorkomt onnodige belasting van het lichaam en bijwerkingen van behandelingen zoals chemotherapie.

2. Individueel aangepaste zorg

Genetische tests stellen artsen in staat om de zorg en behandeling specifiek af te stemmen op de behoeften van de oudere patiënt. Dit betekent dat ouderen een meer gepersonaliseerde benadering van hun gezondheidszorg krijgen, wat hun kwaliteit van leven gaat verbeteren.

3. Minder fysieke en emotionele belasting

Behandelingen voor borstkanker kunnen zowel fysiek als emotioneel zwaar zijn. Door te weten wie een hoger risico loopt op terugkeer van de ziekte, vermindert het bij ouderen fysieke en emotionele stress door het nemen van de de juiste behandelingen.

4. Verlenging van gezonde jaren

Voor ouderen is het behoud van een goede gezondheid en kwaliteit van leven van het grootste belang. Genetische tests helpen bij het identificeren van de meest effectieve behandelingen, waardoor ouderen gezondere en actievere jaren beleven.

5. Kennis en zekerheid

Oudere patiënten krijgen gemoedsrust door te weten dat ze de best mogelijke behandeling ontvangen op basis van hun genetische profiel. Deze zekerheid vermindert stress en bevordert de algemene geestelijke gezondheid. Het stelt ouderen in staat om gefundeerde beslissingen te nemen over hun gezondheidszorg.

Verzeker je goed!

Dit wordt gelukkig vergoed. Toch wil ik het belang van goed verzekeren nog even extra benadrukken. Verzekeringen bieden gemoedsrust en financiële bescherming in tijden van nood. Of het nu gaat om je zorg-, levens-, auto- of woonverzekering, deze diensten helpen individuen en gezinnen om de financiële gevolgen van ongelukken, ziekten of natuurrampen op te vangen. Het zorgt ervoor dat mensen zich kunnen concentreren op herstel en wederopbouw in plaats van zich zorgen te maken over de kosten. Bovendien dragen verzekeringspremies bij aan het gezamenlijke financiële vangnet van de samenleving.

Dus, goed verzekerd zijn is niet alleen een kwestie van persoonlijke verantwoordelijkheid, het draagt ook bij aan de stabiliteit en veerkracht van de gemeenschap als geheel. Het is een investering in een zekerder en zorgelozer toekomst.

Hoe ben jij verzekerd? Bekijk en vergelijk de verzekeringsaanbieders.

Foto: Sciencephoto

Meer over: