Ga naar de inhoud

Afvalscheiding: Nederlandse gemeenten hanteren tegenstrijdige regels

Gemeenten en afvalscheiding regels

Traditioneel scheiden van plastic afval is sinds september niet langer vereist voor inwoners van Den Haag. De stad kiest voor nascheiding, waarbij al het afval wordt verzameld en later gescheiden door machines bij de afvalverwerker. En meer gemeentes pikken deze trend op. Waarom kiezen andere gemeenten nog wel voor bronscheiding en waarom zijn er zoveel verschillen in de keuze van afvalverwerking?

Gemeenten bepalen manier van afvalscheiding

In Nederland wordt afval scheiden per gemeente geregeld door lokale afvalbeheerplannen en -regelingen. Elke gemeente heeft zijn eigen beleid en regels met betrekking tot afvalverwerking en -scheiding. Dit zijn de algemene stappen die je kunt nemen om informatie over afval scheiden in jouw gemeente te vinden:

  1. Gemeentelijke website: Bezoek de website van jouw gemeente. Vaak hebben ze specifieke informatie over afvalverwerking en -scheiding, inclusief welke soorten afval worden geaccepteerd en hoe je ze moet scheiden.
  2. Afvalkalender: Veel gemeenten verstrekken afvalkalenders aan hun inwoners. Deze kalenders bevatten informatie over ophaaldagen voor verschillende soorten afval, inclusief instructies over hoe je ze moet scheiden.
  3. Afvalwijzer app: Sommige gemeenten maken gebruik van de Afvalwijzer app, waarin je informatie kunt vinden over afvalinzameling en -scheiding in jouw omgeving. Deze app is handig om snel toegang te krijgen tot relevante informatie.
  4. Klantenservice: Neem contact op met de klantenservice van jouw gemeente als je specifieke vragen hebt over afval scheiden. Ze geven je gedetailleerde informatie en advies.

Let op: je kunt een flinke boete krijgen als je je niet aan deze regels houdt. Een kartonnen doos naast de papierbak plaatsen kan je zomaar 190 euro kosten.

Verschillen in afvalscheiding: Den Haag versus Noordwijk

De keuze voor nascheiding in Den Haag was grotendeels gedreven door de complexiteit die de inwoners ervoeren bij het scheiden van hun eigen plastic, volgens een lokale wethouder. Noordwijk daarentegen heeft met een andere methode geopteerd, gericht op het verbeteren van recycling en het verminderen van de hoeveelheid restafval. Het op de bron scheiden van afval daar, heeft naast het milieuvoordeel ook financiële voordelen opgeleverd.

In contrasterende benaderingen is Noordwijk begonnen met het apart verzamelen van plastic, blik en drinkpakken na een succesvolle proefperiode. Deze verschillen in afvalbeheermethoden zijn ontstaan door verschillende factoren, waaronder gemak, kosteneffectiviteit en recyclingefficiëntie.

De kosten achter bron- en nascheiding

Hoewel het in eerste instantie lijkt alsof nascheiding goedkoper is, en dit wordt bevestigd door het argument van Haagse vertegenwoordigers, is er meer aan de hand.

Volgens Maarten Bakker, een recyclingexpert, kan het apart inzamelen van plastic, blik en drinkpakken – de zogenaamde bronscheiding – in de verzamelfase duurder zijn, maar nascheiding zou meer kosten in de verwerkingsfase. In zijn woorden, “het is 50/50” en schijnbaar afhankelijk van de specifieke omstandigheden en beleid van elke gemeente.

Afvalstofheffing tarief omhoog

De tarieven van verschillende gemeentelijke belastingen, waaronder die van de afvalstoffenheffing en de rioolheffing, stijgen in 2024. Dit voorspelde de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Trend van nascheiding in steden

Bakker bemerkte ook dat steden, gelijk aan Den Haag, neigen naar nascheiding, deels vanwege beperkte ruimte voor afzonderlijke containers. Verder is volgens hem in dorpen, zoals Noordwijk, afval scheiden vaak effectiever dan in steden, grotendeels te danken aan de sociale controle. Dus, terwijl milieuorganisaties de voorkeur geven aan bronscheiding, promoten afvalverwerkers vaak nascheiding.

Gemeente Amsterdam blij met GFT afvalscheiding

Gescheiden inzamelen en composteren van gft-afval is goedkoper voor gemeenten, dan het samen met het restafval verbranden. Ondanks dat zijn de regels voor het scheiden van gft-afval verschillend. In Amsterdam IJburg zijn ze blij met de komst van de groene container.

Keuze moeilijkheid voor wethouders

Deze tegenstrijdige standpunten plaatsen wethouders in een moeilijke positie bij het kiezen van een weg voor hun respectieve gemeenten. Bakker voegt eraan toe dat nascheiding alleen de ideale keuze is als er geen alternatieve oplossingen beschikbaar zijn, aangezien het mengen van verschillende soorten afval in een enkele container het recycleproces bemoeilijkt.

Afval scheiden: wat hoort waar?

Het scheiden van afval kost tijd en is niet altijd makkelijk. Hoe en waarom doen we het eigenlijk?

Hieronder een video om ‘het weer even scherp te krijgen’ . De tekst gaat onder de video verder >>

Bron: omroepwest

Feiten en fabels over afvalscheiding

Het bevorderen van afvalscheiding is een belangrijk aspect van hedendaags milieubeheer. De overheid speelt een belangrijke rol door bewustwording te stimuleren en beleid te implementeren dat afvalscheiding aanmoedigt. Afvalstoffenheffing is een manier om duurzame afvalverwerking te financieren, en het inzamelen en recyclen van verschillende soorten afval draagt bij aan zowel kosten- als milieubesparingen.

Het is echter niet altijd eenvoudig om door de hoeveelheid informatie en regels omtrent afvalbeheer te navigeren. Soms kan het lijken alsof afval scheiden weinig nut heeft of veel tijd kost. Daarom is het belangrijk om enkele feiten en fabels over afvalscheiding te belichten.

  1. Het betalen van afvalstoffenheffing is geen reden om afval niet te scheiden. Integendeel, deze heffing is bedoeld om duurzame afvalverwerking te stimuleren en efficiëntie te bevorderen.
  2. Het produceren van meer dan 500 kilo afval per persoon per jaar is een feit volgens het CBS, wat de noodzaak benadrukt om effectieve afvalbeheer praktijken te implementeren.
  3. Afval scheiden is een effectieve manier om zowel kosten als het milieu te besparen. Door herbruikbare afvalstromen te recyclen, kunnen zowel de kosten voor afvalinzameling als de uitputting van belangrijke grondstoffen worden verminderd.
  4. Afval scheiden heeft wel degelijk zin, omdat een groot deel van het gescheiden ingezamelde afval gerecycled kan worden. Hoewel nascheiding soms wordt toegepast, blijft bronafscheiding vaak de meest effectieve methode.
  5. Bedrijven hebben een grote verantwoordelijkheid als het gaat om afval scheiden, aangezien zij vaak grote hoeveelheden afval produceren. Het naleven van afvalscheidingsvoorschriften draagt niet alleen bij aan milieubesparingen, maar dient ook als een goed voorbeeld voor werknemers.
  6. Plastic kan goed gerecycled worden, maar de overvloed ervan blijft een uitdaging. Het verminderen van plasticgebruik en het bevorderen van recycling blijven belangrijke doelstellingen.
  7. Het opzetten van een effectief afvalscheidingsprogramma kan veel tijd kosten, toch kan het op lange termijn aanzienlijke voordelen opleveren. Het inschakelen van professionele hulp kan het proces vereenvoudigen en optimaliseren.

Praktische tips voor afvalscheiding thuis

Wat kun je zelf thuis doen om afval te sorteren? Hier zijn enkele praktische tips:

  • Comprimeren en verkleinen: probeer afval te comprimeren of te verkleinen voordat je het weggooit. Dit helpt om meer afval in 1 container te krijgen en de frequentie van het legen van de afvalbakken te verminderen.
  • Heroverweeg je consumptiepatronen: probeer de hoeveelheid afval die je produceert te verminderen door bewust te winkelen en te kiezen voor producten met minder verpakkingsmateriaal. Gebruik herbruikbare tassen, flessen en containers in plaats van wegwerpproducten.
  • Maak gebruik van compostering: als je een tuin hebt, overweeg dan om een compostbak te gebruiken voor het composteren van GFT-afval. Compostering vermindert niet alleen de hoeveelheid afval die naar de vuilnisbelt gaat, maar levert ook waardevolle compost op voor je tuin.
  • Informeer je gezin: Betrek je gezinsleden bij het afvalscheidingsproces en leer ze waarom het belangrijk is. Wijs ze op de juiste manieren om afval te scheiden en moedig ze aan om actief deel te nemen aan milieuvriendelijke gewoonten.

Meer over: