In een opmerkelijke ontwikkeling meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de Nederlandse gemeenten dit jaar kunnen rekenen op een indrukwekkende stijging van 8,5 procent in de ontvangsten uit heffingen. Met een totaalbedrag van 13,3 miljard euro markeert deze stijging van de gemeentebelastingen de grootste toename sinds 2007.
OZB-opbrengsten naar ongekende hoogten
Een aanzienlijk deel van deze opbrengsten komt voort uit de onroerendezaakbelasting (ozb), waarvan de gemeenten naar verwachting alleen al 5,5 miljard euro zullen incasseren. Deze stijging van 7,5 procent ten opzichte van vorig jaar is vrijwel even groot als het voorgaande jaar en wordt voornamelijk gedreven door de substantiële stijging van de WOZ-waardes. De gemiddelde WOZ-waarde van een woning bedroeg op 1 januari 2023 maar liefst 368.000 euro, een indrukwekkende toename van 16,1 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.
Opvallend is dat van de 4 grote steden, Rotterdam de sterkste stijging van de ozb-opbrengsten kent, met maar liefst 13,4 procent. In Amsterdam, Den Haag en Utrecht blijft de stijging van de ozb-opbrengsten echter lager dan het landelijke gemiddelde.
WOZ-waarde van je huis
De tekst gaat onder het bericht en video verder >>
#WOZWAARDE pic.twitter.com/BSrClrr0eH
— Jef (@rallyjef3) March 6, 2023
WOZ-waarde bezwaar maken
Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde moet je bij jouw gemeente doen. Of bekijk deze video en ontdek hoe je eenvoudig en gratis met hulp bewaar maakt.
Stijgende kosten van afval- en rioolbeheer
Naast de ozb stijgen ook andere heffingen aanzienlijk. Zo zal de afvalstoffenheffing in 2024 toenemen met 6,3 procent. Terwijl de opbrengst uit de rioolheffing een stijging van 6,6 procent zal laten zien. Volgens het CBS zijn deze verhogingen voornamelijk het gevolg van gestegen kosten voor het onderhoud en beheer van riolering en afvalverwerking.
De begrote opbrengst van parkeerheffingen is naar verwachting bijzonder hoog. Met een stijging van bijna 11 procent tot ruim 1,3 miljard euro. Deze toename is grotendeels toe te schrijven aan de grote steden, waar parkeren aanzienlijk duurder wordt.
Explosieve groei in aanvragen voor documenten
Een opmerkelijke stijging tekent zich af in de opbrengsten uit aanvragen voor documenten zoals rijbewijzen, reis- en huwelijksdocumenten. Voor 2024 verwachten gemeenten een opbrengst van 328 miljoen euro. Wat een opvallende stijging van maar liefst 52,1 procent betekent ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze groei is voornamelijk toe te schrijven aan een verwachte toename in het aantal aanvragen voor paspoorten en identiteitskaarten. Een belangrijke factor hierbij is de verlenging van de geldigheidsduur van deze documenten. Die gaan van 5 naar 10 jaar, wat resulteerde in een verminderde vraag tussen 2019 en 2023.
Toeristenbelasting schiet omhoog, vooral in Amsterdam
Een opvallende voorspelling is de verwachte stijging in opbrengsten uit toeristenbelasting, die naar schatting 538 miljoen euro zal bedragen. Dit betekent een stijging van 110 miljoen euro ten opzichte van 2023. Amsterdam speelt hierin een cruciale rol, waar de tarieven voor hotelovernachtingen, cruisepassagiers en rondvaartboten aanzienlijk zullen stijgen.
Belastingbetalers
Belastingverhogingen zijn altijd onderwerp van kritiek en discussie. Het is begrijpelijk dat mensen bezorgd zijn over de financiële impact die deze verhogingen kunnen hebben op hun persoonlijke situatie. Het nettoloon stijgt gemiddeld 3.5% en de gemeentebelastingen gaan gemiddeld 8% omhoog.
De maatschappelijke impact van belastingverhogingen kan niet worden genegeerd. Hoewel het doel vaak is om extra middelen te genereren voor openbare diensten zoals: gezondheidszorg, onderwijs en infrastructuur, kan dit ook leiden tot een verhoogde druk op de middenklasse en lagere inkomensgroepen. Het is belangrijk dat beleidsmakers rekening houden met deze mogelijke consequenties bij het nemen van beslissingen omtrent belastingbeleid.
Deze indrukwekkende stijgingen in gemeentebelastingen geven aan dat de financiële druk op de Nederlandse huishoudens en bedrijven verder toeneemt. Gemeenten lijken in te spelen op de gestegen kosten en groeiende vraag naar diensten. Dit doen ze door hun inkomsten te vergroten, wat mogelijk tot discussie en zorgen onder belastingbetalers leidt.