
Als je denkt dat een cactus langzaam groeit, dan heb je nog nooit gember in een pot gezien. Die groeit pas traag. En toch is het leuk om het een keer te proberen: zelf een gemberplant te kweken, met een biologische knol uit de supermarkt. En als het je lukt, heb je een prachtige plant in huis staan.
Hoe begin je met kweken van gember?
Kweken van gember is heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een stukje gember. Waar koop ik verse gember? Een knol kun je kopen in elke supermarkt. En verder heb je een beetje liefde en een flinke hoeveelheid geduld nodig tijdens de langzame groei.
Volg deze stappen en wie weet heb je over bijna een jaar je eigen huisgekweekte gemberwortel:
- Koop een stuk gember. Zoek naar een knol met kleine ‘oogjes’ (beginnende uitlopers). Hoe verser, hoe beter.
- Week de gember. Leg het stukje gember voor de helft in een bakje met water. Niet laten verdrinken, maak geen gemberbad, alleen een vochtig welkom.
- Heb geduld. Zet het bakje op een lichte plek en ververs het water om de 4 dagen. Als je geluk hebt, zie je na een maand kleine scheutjes.
- Vul een ruime pot met gewone potgrond en plaats de gember erop. Bedek lichtjes met aarde. Houd de groene scheutjes vrij.
- Geef water, overdrijf niet. Gember houdt niet van natte voeten. Droog staan is ook geen optie.
- Zoek een warme plek. Gember is een tropische plant, dus hoe warmer, hoe beter. Een zonnige vensterbank of serre is de perfect standplaats voor gember.
En dan wachten, geduldig wachten
De gemberplant groeit traag. Heel traag. Een schildpad met vakantie heeft nog meer haast. Zodra de eerste groene scheuten boven de grond uitsteken, weet je dat je op de goede weg bent. Na een jaar kun je de gemberplant overpotten naar een grotere pot en eventueel buiten zetten als het warm genoeg is.
Wanneer kan ik mijn gemberwortels oogsten?
Een gemberplant groeit uit tot 60 a 120 cm hoogte. Tegen die tijd verkleuren de bladeren en sterven ze op den duur af. Dan zijn de wortels klaar om te oogsten. Nu kun je voorzichtig in de aarde graven en zien of er nieuwe gemberknollen zijn ontstaan.
Als beloning voor het wachten krijg je superverse, geurige gemberknol die je meteen kan gebruiken in thee, curry’s of als wondermiddel tegen verkoudheid.
Extra tips en weetjes over gember
- Gember behoort tot dezelfde familie als kurkuma en kardemom.
- Het is niet alleen een specerij, het is ook een eeuwenoud geneesmiddel. Gember helpt tegen misselijkheid, verkoudheid en zelfs spierpijn.
- Bewaar verse gember in de koelkast, gewikkeld in keukenpapier.
- Gember kun je ook invriezen en raspen wanneer je het nodig hebt.
- De bloemen van de gemberplant zijn prachtig en exotisch, ze komen alleen tot bloei in tropische omstandigheden.
- Gemberthee werkt verwarmend en is perfect voor koude winterdagen.
- In veel Aziatische keukens gebruiken ze gember om gerechten een frisse, pittige smaak te geven.
De tekst gaat verder onder de video >>
Ben je een groentje op het gebied van planten? Geen zorgen! Het is het proberen waard om eens een knol in de aarde te zetten, gewoon omdat het leuk is. Plus, zelfgekweekt smaakt vast beter dan die uit de supermarkt.